elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D TV dönemi başlamadan bitiyor mu?

3D televizyonların sağlığa zararlı olduğu tartışması, TV'lerin değişik özelliklerde rekabetini öne çıkardı. Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde yüksek çözünürlükteki televizyonlar daha fazla rağbet görecek.



A- A+
06.09.2011 tarihli yazı 5284 kez okunmuştur.

3D televizyon Türkiye'ye ilk kez Mart 2010'da girdi. Ancak pazardaki payı hâlâ yüzde 1 düzeyinde. Hollandalı bilim adamlarının iki ay önce 'üç boyutlu televizyonların baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olduğunu' tespit etmesi ise hem Türkiye'de hem de dünyada bu televizyonlara olan talebi azaltacak gibi. Almanya'nın başkenti Berlin'de 7 Eylül'e kadar açık kalacak olan tüketici elektroniği fuarı IFA da bu durumu fark eden teknoloji şirketlerinin yeni arayış içine girdiğini ortaya koydu. Fuarda yeni ürünlerden çok yeni tasarımlar öne çıkarken, Japon Sharp'ın ortalama 1024x768 çözünürlükte televizyonların izlendiği dünyada, 8000x4000 çözünürlükte bir televizyonu standında ilk kez sergiledi. Rakiplerin dikkatinden kaçmayan bu yeni ürün, fuarda 'yeni' diye sergilenen 'akıllı LCD', 'LED TV', 'gözlüksüz 3D TV' ve 'ince ve şık' tasarımlara sahip birçok televizyonu anlamsızlaştırabilir. Arçelik Pazarlama Yöneticisi Mehmet Tüfekçi, "Gözlüksüz 3DTV izleme lüksünü bile çöpe atacak çok önemli bir gelişme. 8000x4000 çözünürlükten izlenecek bir film üç boyutlu izlenen videolardan daha net bir görüntü ortaya çıkarıyor. Ve göze rahatsızlık da vermiyor." dedi. Tüfekçi'ye göre bu sebepler nedeniyle TV'de rekabet üç boyutlu TV'lerden çözünürlüğe kayacak.



'Japonya televizyonda geri mi dönüyor?' sorusunu akıllara getiren bir diğer gelişme de Japon devleri Sony, Toshiba ve Hitachi'nin küçük ve orta büyüklükteki LCD ekran pazarındaki rekabette daha güçlü olmak için geçen hafta güçlerini birleştirdiklerini açıklaması oldu. Kurulacak 'Japan Display' şirketi, hükümet destekli Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) tarafından yönetilecek. Hükümetin yüzde 90'ına sahip olduğu INCJ'nin, Japan Display şirketinde yüzde 70, Sony, Toshiba ve Hitachi'nin ise yüzde 10'ar hissesi bulunacak. INCJ'nin 2,6 milyar dolar yatırım yapacağı Japan Display şirketi, küçük ve orta büyüklükteki LCD ekran pazarında dünyanın en büyük üreticisi olmak için Sharp ve Samsung'u geçmeyi amaçlıyor. Tüfekçi, bu durumun TV'de rekabeti çözünürlüğe yoğunlaştırabileceğini belirtiyor. Fuarda beyaz eşyada da Güney Koreli ve Japon şirketlerinin çok olması dikkat çekiyor.



3D TV, beklenen kadar satmadı


Araştırma şirketi Displaybank'ın Mayıs 2010'da yaptığı araştırmaya göre sene sonuna kadar 6,2 milyon üç boyutlu TV satışı öngörülüyordu. Bunun 5 milyonu LCD TV, 1,2 milyonu ise plazma TV'lerden oluşacaktı. Böylece pazarın yüzde 3'üne ulaşılacaktı. Hatta 2010 yılının ikinci yarısında 240Hz panellerin aktif bir şekilde kullanılması ile birlikte satışların 2012 yılında 33 milyona, 2014 yılında ise 83 milyona çıkarak tüm TV pazarının yüzde 31'ini oluşturacağı tahmin edilmişti. Ancak Futuresource Consulting adlı pazar araştırma şirketinin yakın zamanda yaptığı araştırma sonucunda 2010'da gerçekleşen üç boyutlu TV satışının 4 milyon olduğu ortaya çıktı. Bunda ürün fiyatı ile 3D TV'lerin sağlığa zararı etkili oldu.



Beyaz eşyada dokunmatik dönemi


Berlin IFA'da dikkat çeken diğer gelişme ise üreticilerin fırın ve buzdolabı gibi beyaz eşya ürünlerini 'akıllı' hale getirmeleri oldu. Bir nevi, iPad'in dokunmatik ekranını ürünlere entegre eden üreticiler, bu şekilde daha fazla müşteri çekmeyi amaçlıyor. Bu uygulamalar ürüne ilave özellik katmıyor. Ancak kullanıcının ürün ekranını kullanarak internete girmesini sağlıyor. "Bu aslında geliştirilmezse çok da cezbedici olmayacak." diyen Mehmet Tüfekçi, "Çünkü beyaz eşyaya eklenen yenilik, beyaz eşyanın daha kolay ve daha iyi yönetilmesini sağlamıyor." değerlendirmesinde bulundu. Fuarda diğer bir etkinlik ise Japon şirketi Sharp'ın resmi sponsoru olduğu '2012 Avrupa Şampiyonası Kupası'nı sergilemesi oldu.



Haber: Zaman.com.tr / Ekonomi




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.