elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3G ihalesi 358 milyon Euro ile Turkcell'in

Üçüncü nesil cep telefonu lisans ihalesinde 358 milyon Euro teklif veren Turkcell kazandı.



A- A+
28.11.2008 tarihli yazı 3906 kez okunmuştur.

B Tipi Lisansı'nda Vodafone ve Avea 250 milyon Euro eşit teklif verince kura çekildi.



Telekomünikasyon sektöründe son yılların en büyük ihalesi olarak gösterilen üçüncü nesil cep telefonu lisans ihalesinde A Tipi Lisansı 358 milyon Euro teklif veren Turkcell kazandı. Avea 348 milyon Euro verdikten çekildi. 298 milyon Euro teklif veren Vodafone ise, sözlü tekliflerde ihaleden çekildiğini açıkladı.



Geçen yıl tek katılımcı olduğu için iptal edilen ihaleye bu kez, Türkiye'de hizmet veren Turkcell, Avea ve Vodafone katıldı. İhale eski adı Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTİK) binasında saat 10.00'da başladı.



BTİK aynı anda en çok aboneye hizmet verecek 40 MHz A lisansı için 285 milyon euro asgari bedel belirledi. A'dan sonra en avantajlı 35 MHz B lisansı için 249 milyon, 30 MHz C lisansı için 214 milyon ve 25 MHz için 178 milyon euro asgari bedel belirlendi.



İŞTE ZARFLA VERİLEN TEKLİFLER:


Vodafone 298 milyon Euro


Turkcell 287 milyon Euro


Avea 285 milyon Euro


SÖZLÜ VERİLEN TEKLİFLER:


Avea 348 milyon Euro verdikten çekildi


Turkcell 358 milyon Euro


Vodafone açık artırmadan çekildi.


Böylelikle 3G ihalesini 358 milyon Euro ile Turkcell kazanmış oldu.


B TİPİ LİSANS İHALESİ:


Vodafone 250 milyon Euro


Avea 250 milyon Euro


Vodafone sözlü tekliften çekildi.


Her iki şirket eşit teklif sunduğu için B Tipi Lisansı için kura çekiliyor. Çekilen kura sonucunda ihaleyi Vodafone kazandı.



3G'NİN GETİRECEĞİ YENİLİKLER



3G üçüncü nesil kablosuz teknoloji anlamına geliyor. Cep telefonunda üçüncü aşamayı temsil eden bu teknoloji cep telefonunu daha marifetli hale getiriyor. Ses yanında veri, e-mail, video, müzik aktarımına da olanak veriyor.



GPRS'in bir adım sonrası olarakta tanımlanan 3G ile cep telefonlarından, cep bilgisayarlarından ve diz üstü bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlanıyor. Bu da bize TV izlemek ve anında görüntülü görüşme yapmak gibi birçok olanaklar sunuyor.



3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler.



3G internete bulunan içeriklere giriş hakkı tanıyacak. Internette ne varsa, tam olarak mobil cihazlara taşınacak.



3G ile birlikte çok farklı hizmetler kullanıcının ekranına gelecek. Şu anda kullanılan tüm internet uygulamaları mobil telefon ekranına taşıyacak. 3G ile WAP sisteminden çok daha ileri bir düzeyde video aktarmak, TV izlemek, internete direkt girmek, radyo dinlemek, hava ve yol durumu gibi binlerce çeşit hizmet olacak.



Konumlandırma hizmeti olacak. Örneğin, yağmur yağıyor. Bir 'cafe'de oturuyorsunuz, yağmur bastırdı. Hazırlıklı değilsiniz. O anda çok küçük bir ücretle bağlı bulunduğunuz sisteme "Daha ne kadar yağmur yağacak?" diye soruyorsunuz. Ve o anda bulunduğunuz yer lokal olarak tespit ediliyor ve bulunduğunuz yerdeki hava durumu size bildiriliyor. Size "Bulunduğunuz yerde 10 dakika daha yağmur yağacak!" diye bir mesaj geliyor. Siz de buna göre, yağmur dinene kadar bir kahve daha içebilir ya da bir şemsiye temin edebilirsiniz. Bunun gibi hizmetler çok daha fazla geliştirilebilir düzeyde.




Kaynak: Yeni Şafak


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.