50 bine aldılar 4 milyon $'a satıyorlar
Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. Cüzzi fiyatlara alınan lisanslar milyon dolarlara satılıyor...
Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. 2002'de 50 bin YTL'ye aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.
Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. DSİ'den 2002 yılında elektrik üretmek için lisans alan 18 firmanın, lisansları ile vurgun yaptığı iddia edildi. Bu firmalardan sonra doğal göl ve akarsu üzerine tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan 60 firma yatırımlarını tamamlayarak üretime geçti.
MİLYONLARCA DOLAR İSTİYORLAR
Üretime geçmeyip lisanslarını devretmek isteyen firmaların milyonlarca dolar istedikleri belirtiliyor. Devlet Su İşleri'nden akarsular üzerinde tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan firmaların yüksek paralar karşılığı lisanslarını devrettikleri belirtildi. 2002 yılında 50 bin YTL bedelle aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular üzerine kurulacak santrallar için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.
LİSANS VAR ÜRETİM YOK
En büyüğü 670 MW, en küçüğü 5 MW elektrik üretim kapasitesine sahip olacak hidroelektrik santraline sahip firmalar yatırımlarını tamamlayıp üretime geçmedikleri için Türkiye yılda 2 bin 112,95 MW'lık elektrik kaybına maruz kalıyor. 2003 ve daha sonraki yıllarda lisans alarak elektrik üreten 60 firmanın toplam kapasitesi ise 444,06 MW civarında.
ALTI YIL BOYUNCA BEKLEDİLER
Debisi küçük akarsu ve göller üzerinde kurulan bu hidrolik santrallar üretim faaliyetlerini sürdürürken, debisi yüksek akarsular üzerinde elektrik üretim santrali kurmak için verilen lisans sahibi firmalar ise 6 yıl boyunca hem yatırım yapmadılar, hem de lisanslarının değerlenmesini beklediler. Aldıkları lisansla yatırımını yapan ve üretime geçen hidrolik santralların en büyüğünün toplam kurulugüçü 74,50 MW, en küçüğü ise 0,06 MW elektrik üretiyor.
SU BOŞA AKIYOR
Elektrik üretim lisansı alan ancak yatırım yapmayıp milyonlarca dolar karşılığında devretmek isteyen firmalar yüzünden hem ülkenin suyu boşa akıyor, hem de yıllardır elektrik ihtiyacını karşılamak için elektrik ithalatı yapılmak durumunda kalınıyor. Artvin'de yapılacak Deriner Santrali, Çoruh nehri üzerine kurulacak ve toplam kurulu gücü 670 MW olacaktı. Lisansı 2002 yılında verilen bu santral faaliyete geçmedi. Deriner Santrali gibi 17 lisansı verilmiş ancak üretime geçmemiş santral bulunuyor.
Deriner de beklemede
Artvin'de yapılacak Deriner Santrali, Çoruh nehri üzerine kurulacak ve toplam kurulu gücü 670 MW olacaktı. Lisansı 2002 yılında verilen Deriner Santrali de faaliyete geçmedi. Deriner Santrali gibi 17 lisansı verilmiş ancak üretime geçmemiş santral bulunuyor.
Kaynak: Yeni Şafak
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler