elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

6.RLC GÜNLERİ'NİN ARDINDAN

YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü’nün 5 senedir geleneksel olarak düzenlediği “RLC GÜNLERİ” 'nde, bu senede Elektrik-Elektronik sektörünün öncü firmaları Yıldız Teknik Üniversitesinde ağırlandı. Organizasyon boyunca çeşitli seminerler ve paneller



A- A+
16.03.2010 tarihli yazı 5223 kez okunmuştur.

Etkinliğin ayrıntılarına yer verecek olursak açılış konuşmaları ile başlayan seminerde sektöründe adından sıkça söz ettiren şirketler sıra ile yerlerini aldı. Unido Ichet'ten Dr.Süha Yazıcı ilk sözü aldı. Ardından Phoneix Contact'dan Faruk AÇMALI'nın sunumu yer aldı. Kısa bir öğlen arasından sonra Siemens'in sunumu yer aldı. Siemens'i temsilen Serdar YILDIRIM'ın söz aldığı kendi etkili kuruluş öyküsü ile başladı konuşmasına.Konuşmadan bazı anektotlar aktaracak olursak: 'Almanya'dan başlayan serüvende telgraf üzerine kurulan şirket ilerleyen yıllarda git gide büyümüş ve dünyada söz sahibi bir şirket haline gelmişti. Osmanlı'da da ilk telgraflar Yıldız Sarayı'na Siemens tarafından kurulmuştur. Telgrafın ardından enerjiye yatırımlarını yöneltti.Tıp elektroniğine yaptığı yatırımlarla da ilklere imza atmaya devam etti. Bir çok alanda ve ülkede hızla gelişen bir alt yapı ve uygulama alanı oluşturdu.


Osmanlı ile başlayan bu birliktelik Türkiye Cumhuriyeti döneminde de hızla devam etti.Birçok alanda aldığı projeler ve başarılar ile adından söz ettirdi.


Makina otomasyonunda yeni trendler adı altında Simotion teknolojisinden bahsetti. Sağladığı kolaylıklar ve avantajlara yer verdi. Simotion teknolojisinin kullanıldığı projelerden bahsederek konuşmasına son verdi.'


Enka'dan Dündar GEYRAN İnşaat Sektöründe Elektrik Mühendislerinin Kariyer İmkanları adlı sunumu ile seminer devam etti.


Birinci günün ETMD (Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği) Genel Sekreteri Tahsin Yüksel ARMAĞAN, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)'dan Aylin EVİN, Türkiye Kojenerasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özkan AĞIŞ ve İTÜ Elektrik Elektronik Fak.Dekan Yard. Prof. Dr. Adnan KAYPMAZ'ın yer aldığı panel ile tamamlandı.


'Enerji hayatımızın motorudur, ondan vazgeçilemez' gibi idaalı bir söz ile başladı panel. Panelde ilk sözü alan Tahsin Armağan Bey'in konuşmasına kısaca göz atacak olursak: ' Çin ile birlikte enerji talebinin en çok arttığı ülkelerin başından Türkiye'nin geldiği ve bu talebi şu an itibari ile karşılamakta zorluk çekildiğini dile getirdi. Ardından enerji üretilen yerlere ve miktarlarına değinildi. Bu alanda yer alan EPDK, TEIDAŞ, özel toptancılar, özel perakendeciler, dağıtımcılar, tüketiciler gibi aktörlere açıklandı. Devlet ağırlıklı bir enerji üretimimiz olduğunu ve bununda yarattığı sıkıntılar aktarıldı.


İkinci söz EPDK'yı temsilen Aylin EVİN hanımında idi.Bu kurumun piyasadaki dengeli rekabeti ve sürekliliği, tüketici haklarının korunumu, gerçek maliyetin belirlenmesi ve hukukun sağlanması amacı ile kurulduğunu belitti. EPDK'nın kısaca enerji piyasasında ki borsa görevi gördüğünü söyledi. Belirli bir miktarda enerji alan ve aldığı kurumu kendisi belirleyebilen tüketicilerin serbest tüketici olduğunu aktararak serbest tüketici kavramına açıklık kazandırdı.Yenilenebilir enerjiyi 'gelecek nesillere kendi ihtiyaçlarımızdan fedakarlık etmeden bugünkü ihtiyaçlara cevap vermek olarak ve onlara daha iyi bir ortam bırakmak ' gibi güzel bir yaklaşımla değindi.Yenilenebilir enerjinin dış bağımlılığı azaltacağına, çevresel etkileri azaltacağına, bu alanda kullanılabilen kaynakların çeşitliliğine vurgu yapıldı. Ancak her alanda var olan zorluklar gibi bu alanda da kurulum maliyetinin yüksek oluşu, performans azlığı, şebekeye erişimin zorluğu, fosille rekabet oluşturamaması gibi zorlukların olduğunu söyledi.Ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen uygun bir şekilde var olan projelerin desteklendiğini açıkladı.


Son söz Prof.Dr.Atilla KAYPMAZ'ındı. Ülkemizde, üniversitelerde ve özel piyasalarda enerji hakkında yaşanan problem ve sıkıntıları dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.


Çeşitli soru cevaplarla neşeli bir şekilde birinci gün ve panel sona erdi.


İkinci gün Festo şirketinden Fikret Kemal AKYÜZ'ün Mekatronik ve Endüstriyel Alanda Otomasyon adlı sunumu ile başladı.


Fikret Bey'de Siemens gibi Festo şirketinin tarihçesi ve tanıtımı ile sunumuna başladı. Bir mühendis için yüksek prgramlama dillerine hakimiyetin, endüstriyel haberleşmenin nasıl işlediğinin bilinmesinin ne derece önemli olduğunu anlatarak konuşmasını sürdürdü. İşe alımlarda bir mühendiste aranan özelliklerin başında takım çalışması, esneklik, çok çalışma ve seyahat etme kolaylığının geldiğini bunları yabancı dil bilgisi, beşeri ilişkiler ve yöneticilik yeteneğinin geldiğini belirtti.


Anel Gruptan Aneles genel müdürü Mehmet GÜVEY'in Aneles Elektroniğe Hayat Veriyor adlı sunumu ile seminere devam edildi.


Sunumlar öğlen arasından sonra ana sponsor olan Schneider şirketinin genel müdür yardımcısı Bülent Deniz AKKAYA'nın sunumu ile sürdü. Kısa ve açıklayıcı bir konuşma oldu.Genel hatları ile şirket tanıtımına yer verildi.Kendi yaşamından kesitler sunarak bu mertebeye nasıl ulaştığını aktardı. Bu kesitlerde en dikkat çeken yön aldığı işlerde gösterdiği kararlılık ve azimdi. Ya hep ya hiç kuralı ile hareket ettiğini ve bundan hiç ayrılmadığını vurguladı. Öğrencilerin merak ettikleri soruları cevaplandırarak sunumunu sonlandırdı.


Arçelik'ten Soner ŞENSOY'un tüketici elektroniği sektöründe güç elektroniği uygulamaları konusu ile yapılan sunumun ardından TESİD paneline geçildi.


TESİD Yönetim Kurulu Başkanı (Nortel Netaş Genel Müdürü) C. Müjdat ALTAY, TESİD Yönetim Kururlu Başkanvekili (İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi) E. Armağan ŞAKAR, TESİD Genel Sekreteri Enver İBEK, TESİD YK Üyesi(İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı) Prof. Dr. Sıddık YARMAN'ın yer aldığı bu panelde genel hatları ile elektronik sektörünün ihracat-ithalar dengesinin nasıl olduğu açıklandı.Kulübün 'Sadece derse girerek mühendis olunmaz' sloganına atıfta bulunularak önemi vurgulandı. Türkiye'nin dünya üzerinde yer aldığı konumun elektronik ve arge alanı için çok önemli olduğunu, teknoloji üretiminin artık doğuya kaymakta olduğunu ve bu iki yol üzerinde Türkiye'nin aktif olarak rol aldığını açıkladılar. Değerli katılımcıları hayatlarından kesitleri aktardığı panel soru cevaplar ile sona erdi.


Üçüncü gün Schneider Electric'in staj alım ve kariyer olanaklarının anlatıldığı ve staj için gerekli koşulların açıklandığı sunum ile başladı.


Viko şirketinden Oktay NAK Bey'in proje yönetimi ve kapasitif algılama teknikleri adlı sunumu ile devam eden sunumda proje işletiminin ve yürürlüğünün nasıl sağlandığını, kullandıkları programların ne gibi kolaylıklar sağladığı aktardı. İnternet üzerinden takip ile yöneticilerin ve çalışanların tek elden takip edilebildiğini bununda koordinasyon ve yürürlük açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kapasitif algılama üzerine yeni tasarladıkları dokunmatik anahtarın nasıl işlediğini, kullanılan yapı ve tekniklerin neler olduğunu açıkladı.


Mercedes Benz ve Amper Elektrik A.Ş nin sunumları ile devam edildi.


Engin GÜNAYIN ve Yiğit ÖZGÜR'ün katılımı ile daha da neşeli ve güzel bir hal alan organizasyon ENOSAD paneli ile son buldu.


Türkiye'de teknoloji ve otomasyon'un geleceği adlı panelde ENOSAD YK Başkan Yardımcısı Sedat Sami ÖMEROĞLU, ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin HALICI, ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi-Entek Şirketler Grubu Genel Müdürü H.Cengiz CELEP katılımcı olarak yer aldı. 'Endüstri Ne İster?' başlığı aldında mühendislerden süreç ve problem analizi yapabilme yeteneği, arıza tespit ve onarımını sağlayabilmesi, sistem kuruluş ve yönetimi yapabilmesi, program oluşturabilmesi, kendi kendine karar verebilme yetisinin olması, takım halinde çalışması ve teknik bir konunun hayata uygulamasını yapabilmesi gibi gereklilik ve yeteneklere sahip olmasının istenildiğini aktardılar. Mühendislerin ne istediğini bilmesi gerektiğini ve o yöne kanalize olması ve bu isteği karşısındakine de aktarabilmesinin gerekli olduğunun altını çizdiler.


'Amele gücü ile zanaatkar güç ve zekası ile sanatkarda güç, zeka ve yüreği ile olur.' Açıklaması ile mühendisin nasıl olması gerektiği açıkça dile getirildi.


Etkili, öğretici ,eğitici konuların yer aldığı sosyal konukları ile neşeli bir havada geçen organizasyon sona erdi.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.