6. Uluslararası Hydrail Konferansı Toplandı
İstanbul'da konuşan İspanyol enerji danışmanlık şirketinin genel müdürü Herbert Wancura, Türkiye'nin gelecekte önemli bir hidrojen yakıt hücresi inovasyon merkezi olabileceğini söyledi.
İstanbul'da konuşan İspanyol bir enerji danışmanlık şirketinin genel müdürü Herbert Wancura, Türkiye'nin ana demiryolu ağlarının tamamıyla hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle çalışma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin gelecekte önemli bir hidrojen yakıt hücreli inovasyon merkezi olabileceğini söyledi. Bir Türk şirket yetkilisi de, hidrojen yakıt hücre teknolojisi kullanan bir turist yolcu feribotunun 1 yıl içinde kullanıma hazır olacağını söyledi.
Ana demiryolu ağlarının tamamıyla hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle çalışma ihtimali ile birlikte, Türkiye; dünyanın önde gelen hidrojen yakıt hücreli inovasyon merkezi olmaya ve hatta dünyanın ilk yakıt hücresi merkezi olmaya hazırlanıyor.
Bu sözler yakıt hücresi teknolojisinde uzmanlaşmış bir İspanyol enerji danışmanlık şirketi olan NTDA Energia Genel Müdürü Herbert Wancura'ya ait. Wancura, geçtiğimiz perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 6. Uluslararası Hydrail (Hidrojen-Demiryolu) Konferansı'nda söz aldı. Hürriyet Daily News & Economic Review' a konuşan Wancura, küresel bir endüstriyi harekete geçirmek için neden Türkiye'nin eşsiz bir konumda olduğunu sıraladı.
Wancura, " Bir hydrail endüstrisi için, dinamik elmas modeli diye adlandırdığımız tüm unsurlar Türkiye'de mevcut." dedi. Wancura bu konuda, Harvard Business School'da şirket stratejisi ve ülke ve bölgelerin rekabet gücü konusunda uzmanlaşmış Profesör Michael Porter'a değiniyor. "Milletlerin Rekabet Avantajları" adlı kitabında Porter, neden belirli endüstrilerin belirli yerlerde rakabetçi olduğuyla ilgili teorisini açıklıyor.
Bir hidrojen yakıt hücresi, bir elektrik akımı yaratmak için oksijen ve hidrojeni kullanır. Normal bir pil bataryasından farklı olarak, yüzeye hidrojeni taşıyarak havanın oksijenini (tepkiyen) tüketir ve atık ürün olarak sadece su üretir. Neredeyse süresiz olarak çalışabilir ve genellikle çevre dostudur. "Hydrail", demiryollarının hidrojen yakıt hücreleriyle çalıştırılması anlamına gelen genel bir terim olarak kullanılıyor.
"Önümüzde yarım milyar euroluk bir endüstrinin temellerini atmak için sadece 60 milyon euro yatırmak gibi bir fırsat var. Bu, anlamı yeni istihdamlar demek olan endüstriyel bir fırsat. Belki 2000, hatta 3000 yeni iş demek." diyor Wancura.
Türkiye'nin Avantajları
Wancura, özellikle neden Türkiye'nin başarılı olabileceğini şöyle sıraladı: "Türkiye geçişli bir ekonomiye sahip. Canlı bir girişimci kültürü var, iyi bir bilimsel merkez, çok iyi çelik ve motor imalat endüstrisine sahip ve hali hazırda güzel bir demiryolu elektriklendirme sistemi mevcut." Ayrıca, Türkiye'de önemli şekilde politik tabakadan başarı hikayeleri için bir istek olduğunu belirtti.
Türkiye şu anda, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi veya Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı'nın bir programı olan UNIDO-ICHET tarafından geliştirilmiş olan birkaç hidrojen yakıt hücresi projesine sahip. UNIDO-ICHET Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, hidrojen yakıt hücresi kullanan bir turist yolcu feribotunun 1 yıl içinde kullanılmaya başlanacağını ifade etti. Gemilerin Haliç civarında çalışacağı bildirildi.
2004 yılında İstanbul'da kurulan ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca desteklenen UNIDO-ICHET'in amacı; özellikle gelişmekte olan ülkelerde fosil yakıt aşamasından kurtulmaya yardımcı olarak, gelecekteki ekonomik kalkınmayı artırmak amacı ile uygulanabilir hidrojen enerjisi teknolojilerini desteklemek, açıklamak ve teşvik etmektir.
Teknoloji açısından, "Bilim, hydrail için tamamıyla hazır." diyen Wancura, "Mantıken herşey açık ve net; başarı doğru insanların bu mantığı gormesine bağlı." dedi.
Türkiye Devlet Demiryolları Çekiş Gücü Departmanı (Cer) Başkanı ve aynı zamanda makina mühendisi olan Turgut Kuma da şunları söyledi: "Hidrojen yakıt hücreleri üzerinde duracağımız bir konu, fakat daha fazla değerlendirmeye ihtiyacımız var."
Hurriyet Daily News
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri