ABD'nin uzay aracı yörüngede
NASA, bilinen uzay araçlarını her alanda geride bırakan yeni nesil insansız uzay aracı üretti. Test uçuşu için Perşembe günü uzaya fırlatılan X-37B'nin görevi hakkındaki temel bilgiler ABD ordusu tarafından gizli tutuluyor.
ABD, X-37B adını verdiği yeni nesil uzay aracının minyatürünü bir Atlas roketiyle uzaya yolladı. Yaklaşık 9 ay sürmesi beklenen deneme uçuşu için, uzay aracı Perşembe günü Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatıldı.
ABD Lockheed Martin ve Boeing şirketlerinin ortak girişimi olan United Launch Alliance tarafından üretilen 9 metre uzunluğunda ve 5 ton ağırlığındaki X-37B, dünyanın atmosfere kendi başına girme ve yere inme özelliği olan ilk insansız uzay aracı olma özelliğine sahip.
ABD ordusu, X-37B'nin taşıma yükünden yürüteceği testlere ve yörüngede gerçekleştireceği testlere ait bilgilerin gizli tutulduğunu belirtti.
YAKITSIZ UZAY ARACI
NASA tarafından 1990'ların başlarında hayata geçirilen askeri proje kapsamında üretilen X-37B, dünyanın tekrar kullanılabilir ilk uzay mekiği olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, uzayda iki hafta kalabilen uzay araçlarına kıyasla, X-37B yörüngede 9 ay görev yapabilecek.
X-37B'nin bir diğer büyük özelliği, yakıtla çalışan uzay araçlarının aksine güneş enerjisiyle ve lityum-iyon yüklenen aküyle çalışabilme özelliği.
NASA'nın bugüne kadar uzay görevlerinde kullandığı uzay araçlarının göreve hazırlanması binlerce mühendisin 3-4 ay süren çalışmasını gerektiriyor. Ancak X-37B'nin sahip olduğu üstün özellikler, ileride yapılacak uzay uçuşlarının çok daha sık yapılmasını sağlayacağı gibi, maliyette büyük tasarruf getirecek.
İnsansız uzay aracı olara tasarlanan X-37B, uzayda yeni donanım, alıcılar ve materyalleri test edecek.
RUSYA'NIN ESKİ PROJESİYDİ
ABD'nin test uçuşuyla hayata geçirdiği X-37B projenin ilk örneği, 1988 yılında ilk kez Ruslar tarafından denenmişti. O yıl, Sovyet Rusya Buran adlı insansız uzay aracını yörüngeye yollamış ve araç başarıyla Dünya'ya dönmeyi başarmıştı. 1991 yılında Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla, proje 1993'te rafa kaldırıldı.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri