elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Abone nasıl çileden çıkartılır?

Gününde ödenmeyen faturalara anında faiz işletme yoluna giden BEDAŞ ve Telekom gibi kurumlar, bakın abonelerini nasıl çileden çıkartıyor...



A- A+
09.06.2008 tarihli yazı 4925 kez okunmuştur.

Hürriyet yazarı Erkan Çelebi, İGDAŞ , BEDAŞ, Telekom gibi kurumların abonelerini nasıl çileden çıkardığını yazdı. İşte o yazı;





DOĞALGAZ başta olmak üzere elektrik, telefon, internet gibi düzenli olarak oluşturulan faturalarda son ödeme tarihlerinin, ayın son iki gününe denk gelmesi, aboneleri çileden çıkartıyor. Bu da, zamanında ödenmeyen faturalara anında binde 3-9 oranında değişen günlük gecikme faizlerinin işletilmesinden kaynaklanıyor. Bu uygulamaya sadece, İSKİ katılmıyor.





GÜNÜNDE ödenmeyen faturalara anında faiz işletme yoluna giden İGDAŞ , BEDAŞ , Telekom gibi kurumlar, abonelerine çıkardıkları faturaların son ödeme tarihini, sözleşmiş gibi ayın son iki gününe denk getiriyor. Bu da, zamanında ödenmeyen faturalara anında binde 3 ile binde 9 oranında değişen günlük gecikme faizlerinin işletilmesine neden oluyor. Abonelere, "tesadüfün bu kadarı da olmaz" dedirten uygulamaya sadece, İSKİ katılmıyor. İSKİ , düzenlediği faturaların son ödeme tarihini belirlerken, abonelerin taleplerini göz önünde bulunduruyor. Ödeme tarihi belirleme hakkını abonelerine bırakan İSKİ , bu uygulamayla abonelerine ödeme kolaylığı sağlamış oluyor. Başta doğalgaz olmak üzere, elektrik, su, telefon ve internet faturalarının son ödeme tarihinin ay sonlarına denk gelmesi, özellikle kamu ve özel sektörde çalışan aboneleri gereksiz yere bu kurumlara faiz ödemek zorunda bırakıyor. Özel sektörde ay başında, kamu kuruluşlarında ise ay ortasında yapılan maaş ödemeleri, emeklilerde de farklılık gösteriyor. Kamu kurumlarından emekli olanlara 3 ayda bir ay başlarında, SSK ve Bağ -Kur emeklilerine de her ayın ikinci yarısından itibaren maaş ödemesinde bulunuluyor. Böyle olunca da, ayın son günlerine denk gelen fatura ödemeleri, ister istemez aksamalara yol açabiliyor. Gününde ödenmeyen faturalara da anında faiz işlenmeye başlıyor.








İlginç savunma





Faturalarda son ödeme tarihlerinin ay sonlarına denk gelmesinin nedenini, tesadüfe bağlayan bu kurumlar, gecikmeden ötürü faiz ödemek istemeyen abonelerine de, fatura bedellerini maaşlarını alır almaz ayırmaları önerisinde bulunuyor. Aksi taktirde, zamanında ödenmeyen faturalar için BEDAŞ , aylık yüzde 2, günlük ise binde 5, AYEDAŞ aylık yüzde 2, günlük binde 3, İGDAŞ , günlük binde 9, İSKİ aylık yüzde 2 oranında faiz yansıtıyor. 18 milyon telefon, 5.5 milyon da TTNet abonesi bulunan Türk Telekom da, zamanında ödenmeyen faturalara günlük binde 1.5 oranında gecikme faizi yansıtıyor.








Kışın farkı yazın ödeniyor





Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Kurumu AYEDAŞ , geçtiğimiz yıl "kendi faturanı kendin oluştur" uygulamasını başlatarak, abonelerinin fatura bedellerini erken yatırmaya teşvik etmeye çalışıyor. İGDAŞ da tüketimin yoğun olduğu kış aylarında düzenlenen kabarık faturaların aboneler üzerinde oluşturduğu yükü hafifletmek için ödemeleri yaz aylarına da kaydırabiliyor. Her ay sabit bir bedel üzerinden faturasını ödeyen abone, kış aylarında oluşan farkı yaz aylarında ödeyebiliyor. Ayrıca, bu uygulamadan yararlanan abonelere faturaların son ödeme tarihini belirleme hakkı tanıyor.








Otomatik ödeme talimatı





Buna karşın, elektrik, su, telefon ve doğalgaz faturalarını hiç aksatmadan günü gününe ödeyen abonelerin sayısı da, banka hesapları üzerinden verilen otomatik ödeme talimatları ve kredi kartıyla ödeme imkanlarının sağlanması sayesinde hızla artıyor. Artık, doğalgaz faturalarının yüzde 59'u, su faturalarının yüzde 38'i, elektrik faturalarının da yüzde 20'si banka ve internet üzerinden tahsil ediliyor.



Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.