Ağaoğlu yenilenebilir enerjiye ağırlık verecek
Ağaoğlu Enerji Grubu, bir İtalyan ve Hollanda ortaklığı olan Galata Wind Enerji'nin Bandırma ve Balıkesir'deki 3 yeni rüzgâr santralı projesini satın aldı. Enerji yatırım bütçesini 1.5 milyar dolara
12.10.2009 tarihli yazı 3486 kez okunmuştur.
Ağaoğlu Enerji Grubu, bir İtalyan ve Hollanda ortaklığı olan Galata Wind Enerji'nin yüzde 100 hissesini satın aldı. Ağaoğlu Şirketler Grubu'ndan cuma günü yapılan açıklamaya göre, 2015'e kadar kurulu güç bazında özel sektörün lider enerji üretim şirketlerinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu Enerji Grubu portföyüne, Galata Wind Enerji'nin Bandırma ve Balıkesir'deki 3 yeni rüzgâr santrali projesini daha ekledi. Açıklamada, portföyüne yeni katılan projelerle beraber Ağaoğlu Enerji Grubu'nun 2015 sonuna kadar elinde bulundurduğu kurulu gücün 1000 megavata ulaşmasının hedeflendiği belirtildi.
Ağaoğlu Enerji Grubu'nun enerji sektöründeki yatırımları hakkında bilgi vermek üzere cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Ali Ağaoğlu, enerji sektöründe hızlı büyümeyi hedeflediklerini ve enerjide ürün çeşitliliğini amaçlamakla birlikte, projelerin tercihinde ağırlıkla yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verdiklerini söyledi.
Ali Ağaoğlu, 2009 başında 1 milyar dolar olarak duyurdukları enerji yatırım bütçesini de son satın almalarla birlikte 1.5 milyar dolara yükselttiklerini açıkladı.
Ağaoğlu gelişmelerle ilgili olarak şöyle dedi: "İtalya ve Hollanda ortaklı yabancı bir şirketten Galata Wind'in yüzde 100 hissesini satın aldık. Bir taraftan hisse alımını yaptığımız için gurur duyuyorum, diğer yandan yabancı yatırımcıyı ülkemizde tutmayı başaramadığımız için ülkem adına üzülüyorum. Türkiye enerji konusunda yüzde 80-85 dışa bağımlı hale geldi, yılda yaklaşık 50 milyar doları enerji için dışarıya ödüyoruz. Biz bu nedenle Ağaoğlu olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararı aldık. Karşımıza çıkan fırsatları krize rağmen değerlendirmeye devam edeceğiz."
Elektrik dağıtımıyla ilgilenmiyoruz
Ağaoğlu, portföye yeni katılan projelerle beraber Ağaoğlu Enerji Grubu'nun 2015 sonuna kadar elinde bulundurduğu kurulu gücün 1000 MW'a ulaşmasını ve bu güçle sektördeki ilk 10 kuruluştan biri olmayı öncelikle hedeflediklerini söyledi. Ali Ağaoğlu, Bandırma'daki 93 megavat gücündeki Şahres Rüzgâr Santralı'nın inşaatına 2010'un ilk yarısında başlamayı hedeflediklerini ve toplam yatırımın da 230 milyon dolar olacağını, yatırım finansmanın da yüzde 50'si öz kaynakla yüzde 50'sini banka kredisiyle karşılanacağını söyledi. Ağaoğlu, Mersin'de inşaatına geçen yıl başlanan ve 60 milyon dolarlık yatırım yapılan 34 megavatlık Mersin Rüzgâr Santralı'nın ise 2009 Aralık'tan itibaren üretime geçmesini planladıklarını belirtirken, elektrik dağıtım ihaleleriyle şu aşamada ilgilenmediklerini esas çabalarının üretim yapmak olduğunu vurguladı.
Enerjide agresif politika izliyoruz
Ali Ağaoğlu Bursa, Bandırma, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki diğer rüzgâr santralleri projelerinin lisans aşamasında olduğunu, hidroelektrik santrallarına (HES) de ilgi duyduklarını ve bu kapsamda Bingöl'deki 60 megavat gücünde elektrik üretmeyi hedefleyen santralin ise proje aşamasında bulunduğunu kaydetti. Ağaoğlu "Başladığımız diğer projelerimizi de, başta Mersin Mut'taki santral olmak üzere hızla sürdürüyoruz. Biz kafamıza koyduğumuz işleri hemen tamamlamak istiyoruz. İlk elektrik faturamızı bu yıl keseceğimizi söyleyebilirim" dedi.
Nükleer enerji hedefimiz yok
Ağaoğlu, bir soru üzerine nükleer enerjiden yana olduğunu, ancak grup olarak bu alanda bir hedefleri olmadığını hatırlatırken, Avrupa'nın ileri ülkelerinde enerji ihtiyacının yüzde 70-80'inin nükleer enerjiden karşılandığına işaret etti. Ağaoğlu "Türkiye'de de artık nükleer enerjiye geçiş konusunda tartışmaların yoğunlaşmasından yanayım. Nükleer enerjinin yatırım maliyeti yüksek ama üretim maliyeti düşük. Türkiye bir şekilde nükleer enerjiye geçmek durumundadır" dedi.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.