elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Agrivoltaik Sistem ile Güneş Enerjisi Üretimi

Günümüzde güneş enerjisi sektörü hızlı bir büyüme evresinde. Bu büyümenin sonucu olarak yeni güneş enerji sistemlerinin sayısı da artıyor. Agrivoltaik sistem bu büyümenin en yeni ürünlerinden biri. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
23.10.2021 tarihli yazı 5121 kez okunmuştur.
Zaman zaman gelişen teknolojinin bazı özellikleri dünyamıza zarar verebiliyor. Bu durum gelecek nesillerin hayatını ve dünyanın kaynaklarının bilinçsiz tüketimine sebep oluyor. Ancak dünyamızı ve geleceğimizi korumak için bazı umut verici çalışmalar da mevcut. Son zamanlarda uzmanlarca üzerinde çalışılan agrivoltaik sistem ile çevre dostu çözümlere ulaşılabilir. Aynı zamanda yeni geliştirilecek bu sistem ile güneş panelleri de daha verimli hale geliyor.

Oldukça basit bir sisteme sahip olan agrivoltaik, aslında bir nevi güneş paylaşım sistemidir. Bu sistemde güneş panelleri daha yüksek bir noktaya kurularak, güneş panelleri ile tarım bitkilerinin verimli birleşimi ortaya çıkarılır. Buradaki en önemli nokta; güneş panellerinin, bitkilerin büyümesine ve tarımsal makinelerin geçmesine izin verecek ölçütte yerden yüksekliğe sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra sistemlerin birbirlerinin çalışmasına engel olmayacak şekilde ve eş zamanlı olarak kullanılabilmesi gerekir.

İlk etapta güneş panellerinin altında bitki yetiştirme fikri mantıklı görünmese de aslında oldukça verimli bir çözümdür. Çünkü bitkilerin gereğinden fazla güneş ışığı görmeleri onların strese girmesine neden olur. Aynı zamanda gölgede kalmış bitkiler daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bunun sonucu olarak da terleme gerçekleşir. Bitkilerin üstünde bulunan güneş panelleri terleme sayesinde soğuma imkanı bulur. Verimlilikleri artan paneller ve bitkiler kazan kazan durumu içindedir.

Agrivoltaik sistem aslında çiftçiler tarafından da oldukça verimli bir sistem. Her ne kadar tarım arazileri büyük alan kaplayan güneş panelleri nedeniyle işgal ediliyor gibi görünse de çiftçilere büyük fayda sağlamaktadır. Bir yandan mahsulunu alan üretici aynı zamanda güneş enerjisini kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilir. Ya da güneş enerjisi üretiminden para kazanarak ekonomisini güçlendirir. Ancak çevresel açıdan bazı olumsuz yanları da bulunmuyor değil. Güneş panellerinin beton bir zemin üzerine inşa edilmesi toprağı olumsuz etkiliyor. Toprağın üretebileceği yiyecek miktarını düşüren bu durum; biber, brokoli gibi sebzelerin normale göre %10 daha az üretilmesine neden oluyor. Güneş panellerinin ürettiği enerji dönüm başına elektrik üretim kapasitenin yarısına tekabül ediyor. Oldukça da maliyetli bir yol olması da cabası. Ama yine de sekiz sene kadar kısa bir sürede bütün bu zararlar karla birbirini dengeliyor. Bundan sonraki süreçte daha yüksek kara ulaşılabiliyor.
 

Güneş enerjisi üretimin diğer yenilenebilir enerji türlerine göre daha hızlı büyümesi agrivoltaik sistem açısından da umut verici. Bu büyüme dolayısıyla agrivoltaik sistem eskiye nazaran daha az sermayeye ihtiyaç duyuyor. Bunun yanı sıra üretim alanına yerleştirilebilecek tarımsal aletlerin boyutlarının ve verimliliklerinin nasıl olacağı konusunda bazı sorunlar mevcut. İlerleyen süreçte diğer tarımsal gelişmeler ve arge çalışmaları ile bu sistem daha yaygın hale gelebilir.


 Kaynak:

► nsci.ca
► interestingengineering.com
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.