Akdeniz boru hattı projesinde son gelişme
İsrail Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Kugler, Akdeniz Boru Hattı Projesi'nin, Samsun-Ceyhan'dan başlayarak İsrail ve Akdeniz üzerinden Hindistan'a ulaşacak petrol boru hattının tarihini açıkladı.
İsrail Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Hezi Kugler, Akdeniz Boru Hattı Projesi'nin, Samsun-Ceyhan'dan başlayarak İsrail ve Akdeniz üzerinden Hindistan'a ulaşacak petrol boru hattının çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve 2011'de tamamlanabileceğini söyledi.
Ankara'da yaptığı görüşmelerin çok başarılı geçtiğini bildiren Kugler, "Ankara'da, Akdeniz Boru Hattı (Med Stream) Projesi ile ilgili görüşmelerde, Enerji Bakanlığı Müsteşarı, Hindistan Enerji Bakanlığı Müsteşarı, Hindistan Milli Petrol Şirketi (IOC) temsilcisi ve BOTAŞ yetkilileri vardı.
Toplantıda, Çalık Grubu projenin fizibilite çalışması hakkında ayrıntılı ve güncelleştirilmiş sunum yaptı'' dedi. Görüşmelerde, projenin bütün bileşenlerini ele aldıklarını ifade eden Kugler, Hindistan'ın daha çok petrol ile ilgilendiğini İsrail tarafı olarak kendilerinin ise projenin bütün bileşenleri (petrol, su, fiber optik ve elektrik) ve ağırlıklı olarak da doğalgaz ithalatıyla ilgilendiklerini kaydetti. Kugler, bu boru hattı sayesinde, Hindistan'ın Türkiye ve İsrail üzerinden, petrol alabileceğini anlattı. Kugler, "Hindistan, projeyi inceledikten sonra, üç ülke karşılıklı olarak yazılı niyet mektubu sunacak. Mutabakatın da bir ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Fizibilite bu yılın sonuna doğru başlar ve muhtemelen de gelecek yıl ortasında biter. Fizibilite raporunun çıkmasıyla boru hattının inşası, en erken 2009 sonu ya da 2010'da başlar ve proje en erken 2011'de tamamlanabilir'' dedi.
Hindistan, Samsun Ceyhan'la da ilgileniyor
Hindıstan Petrol Şirketinin, Samsun-Ceyhan hattıyla ilgilendiği ve bu hatta yatırım yapmayı planladığı öğrenildi. Bu arada Hindistan'ın ardından, Çin'in de Akdeniz Boru Hattı Projesiyle ilgilenmesi bekleniyor. Fizibilite raporu çıktıktan sonra başka şirket ve ülkeler de bu projeye girmek isteyebileceğini belirten Kugler, bu projenin büyük potansiyeli olduğuna inandıklarını, bu boru hattını kullanmak isteyen başka ilgili tarafların da olabileceğini kaydetti.
Taşıma süresi 3'te 1 kısalacak
*
Uzakdoğuya gemilerle 50 günde taşınan petrol, bu projeyle Kızıldeniz'den 19 günde gidebilecek. Yani yol, yaklaşık üçte bir azalacak.
* Gemi trafiğinin azaldığı için Boğazlardaki risk azalacak.
* Boğazlarda bekleme ile ortaya çıkan zaman ve maliyet kaybı ortadan kalkacak.
* Hindistan'a gidecek olan ham petrol, Ceyhan'dan döşenecek bir boru hattı İsral'in Aşkelon limanına ulaşacak ve buradan da yine boru hattı ile İsrail'in Kızıldeniz'deki Elat limanına aktarılacak ve gemilerle Hindistan'a gönderilecek.
* İsrail'in Akdeniz kıyısındaki Aşkelon limanı ile Kızıldeniz'deki Elat limanı arasında 1969'da yapılan Süveyş Kanalı'nı by-pass eden 254 kilometrelik ve yıllık 60 milyon ton kapasitedeki boru hattı bulunuyor.
* İsrail, ham petrolün yüzde 90'dan fazlasını Karadeniz'den alıyor ve gemilerle İsrail limanlarına taşıyor.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye