Akkuyu Nükleer Santrali için ilk beton 2013'te dökülecek
Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdür Yardımcısı Kasumov, Akkuyu nükleer santralinin 2019'da faaliyete geçeceğini söyledi.
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde kurulması planlanan nükleer santralin inşaatına ilişkin ilk betonunun 2013 yılında döküleceği, ilk reaktörün ise 2019 yılında faaliyete başlayacağı bildirildi.
Santralin kurulması işlemini üstlenen Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Mersin HiltonSA Otelinde düzenlediği basın toplantısında, nükleer santralde yüksek teknoloji kullanılacağını ve bu sayede radyasyon sızmasının engelleneceğini söyledi.
Şu an için santralin kurulacağı bölgede saha çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Kasumov, "Sahaya ilk beton 2013 yılında dökülecek. İlk reaktör ise 2019 yılında faaliyete başlayacak. Bu süreçten sonra ise her yıl birer reaktör yapılacak. Çalışmalar ise 2022 yılında tamamlanacak" dedi.
İnşaat aşamasında Türk firmalarına da katkı sağlanacağını dile getiren Kasumov, şöyle devam etti:
"Tüm inşaat aşamaları Türk firmalar tarafından yapılacak. Diğer konularda da olabildiğince tüm işlemlerde Türk firmalar değerlendirilecek. Bu söylemimiz, ilk etapta siyasi gibi görünebilir. Ama kesinlikle ekonomik bir durumdan kaynaklanıyor. Zaten Türk firmaları inşaat sektöründe dünyanın yakından tanıdığı bir marka haline geldi. Bizde bunu değerlendireceğiz."
İlk etapta 2 bin 500 kişi istihdam edilecek
İnşaat aşamasında ilk etapta 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini aktaran Kasumov, geçtiğimiz aylarda 50 üniversite öğrencisinin Türkiye'den Rusya'ya götürüldüğünü ve Eylül ayı itibariyle burada en iyi eğitimden geçirilmeye başlandığına dikkati çekerek, "Nükleer Santralde çalışacaklar. Türk öğrencilere baktığımız zaman, birçok ülkenin öğrencilerine göre daha hızlı bir şekilde işi öğreniyorlar. Eğitimin gerçekleştiği okul ise, nükleer santral konusunda dünyanın en iyi bilim merkezlerinden birisi" diye konuştu.
Atıklar, Rusya'ya gidecek
Kasumov, atıkların ne yapılacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: "Nükleer Santralde kullanılacak tüm yakıt Rusya'dan getirilecek. Atıklar da yine Rusya'ya geri gidecek. Atıkları Türkiye satın almak isterse, burada kalır. İstemezse tabi ki gidecek"
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye