elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aksungur için Seri Üretim Başlıyor |
ANKA II

Son zamanlarda savunma sanayiinde yaşanılan gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Tusaş tarafından milli imkanlar ile geliştirilen Aksungur, Ülkemizin İnsansız hava araçları filosunda da önemli yer edinecek.



A- A+
09.12.2020 tarihli yazı 8622 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL AKSUNGUR İHA hakkında önemli açıklamalarda bulundu. "Anka projesinde elde ettikleri tecrübe ile geliştirdikleri daha çok yük taşıyabilen, daha çok havada kalan Aksungurun seri üretimini yapıyoruz. 48 saat havada kalabilen Aksungur uzak yerden kontrol edilebildiği için, kumanda merkezinden Türkiye’nin herhangi bir noktasına gidip gelebiliyorlar. Bugün dünya turu atmıyorlar ama inşallah yakında dünya turu atan İHA’larımız olacak." şeklinde konuştu.

Uzun dayanım (male), orta irtifa sınıfı İHA Aksungur 59. test uçuşunda 49 saat havada kalarak önemli bir başarı elde etmişti. TUSAŞ tesislerinden kontrol edilerek, 12 MAM-L ile gerçekleştirdiği uçusun yanı sıra, 49 saatlik uçuşunda ise Roketsan tarafından geliştirilen TEBER güdüm kitli mühimmatla ilk test atışını yaptı. AKSUNGUR’un 20 bin feet irtifada yaptığı bu test uçuşunun rotasını ay ve yıldız şeklinde oluşturarak, şanlı bayrağımızı gökyüzüne çizdi. Edilen bilgilere göre TUSAŞ Aksungurun daha gelişmiş bir modeli üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu yeni İHA modeli için 55 saat havada kalınabileceği öğrenildi.

 


 
Aksungur taşıyabildiği faydalı yük kapasitesi ile F-16’ların yükünü azaltacak. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından paylaşılan bir videoda AKSUNGUR’un, Roketsan tarafından geliştirilen TEBER-82 Lazer Güdüm Kiti entegre edilmiş Mark-82 mühimmatını başarıyla ateşlediği görmüştük.
 Mark serisi Genel Maksat Bombaları (Mark-81, Mark-82, Mark-83, Mark-84); Türkiye’de sadece F-16 ,F-4E 2020 savaş uçakları tarafından kullanılabiliyor, Türk Hava Kuvvetleri’nin başlıca hava-yer mühimmatı olan Mark serisi genel maksatlı bombalar, AKSUNGUR tarafından ateşlenebildi ve bu mühimmatları kullanabilen Türkiye’deki ilk insansız hava aracı AKSUNGUR oldu.


AKSUNGUR İHA TEKNİK ÖZELLİKLERİ

 

Gövdesinde bulunan iki adet turbodizel motor sayesinde oldukça ekonomik uçuş saatine sahip olan AKSUNGUR, F-16’lara göre çok daha ucuz işletim bedeline sahip olması ile terörle mücadele görevlerinde aktif rol oynayarak F16’ların gövde ömürlerinden tasarruf edilmesini sağlayacak hayati öneme sahip.
 


Yazar: Kadir Serhat Kılıç



Kaynak:

► TUSAŞ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.