elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Amerikalı, petrolümüze göz dikti!

Yıllardır, 'Türkiye'de petrol var ama Amerikalılar bize çıkarttırmıyor' denir. Şimdide bir Amerikalı Türkiye'deki petrol sahalarının peşine düştü. Son hedefinde de Zorlu'nun elinde bulundurduğu arama-üretim sahası var.



A- A+
01.05.2010 tarihli yazı 3473 kez okunmuştur.

Zorlu Grubu, petrol ve doğalgaz arama ve üretim operasyonlarını ABD'li Transatlantic Petroleum firmasına devretmek için görüşmeler yürütüyor.





Dün Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun yaptığı açıklamayla ortaya çıkan görüşmeler, Milliyet'in Transatlantic yöneticilerinden aldığı bilgiye göre henüz karar aşamasına gelmiş değil. Transatlantic yetkilileri, 'Şu anda yaptığımız görüşmeler var ancak teknik. Yöneticiler seviyesinde henüz anlaşılmadı.





Biz Trakya'da doğalgaz üreticisiyiz. TPAO ile ortak üretimimiz var. Hem bizim üretimimizi artırmak için, hem de Zorlu burada dağıtıma konsantre olur diyerek. Sadece arama/üretim tarafını bizim geliştirmemiz konusunda görüşmemiz oldu. Daha imzalanmış en ufak bir şey yok. İkimiz de anlaşabilecek durumda firmalarız. Şu anda teknik seviyede görüşmeler devam ediyor.' dedi





TPAO ile ortaklığı var





Transatlantic, Türkiye'ye Avustralya merkezli Pet Exploration Mediterranean International'ın (PEMI) adlı arama/üretim firmasının operasyonlarını satın alarak girdi. Ardından Energy Operations Turkey (EOT) adlı firmanın lisanslarını ve operasyonlarını da devraldı. Ayrıca TPAO ile Transatlantic arasında nisan başında Güneydoğu Anadolu ve Trakya'da ortak çalışma için bir mutabakat imzalanmıştı.





Zorlu Enerji ise, bağlı ortaklıkları Zorlu Petrogas ve Amity Oil aracılığıyla 19 ruhsat alanında doğalgaz arama, sondaj ve üretim faaliyeti yapıyor. Bunlar ağırlıklı olarak Trakya bölgesinde bulunuyor. Trakya bölgesinde işletilen sahada günlük ortalama 400-500 bin metreküp doğalgaz üretimi yapılıyor.





Yılda 100 sondaj





Şirketin sahibi olan 49 yaşındaki Malone Mitchell III'ün Türkiye'de yatırım yapmaya karar verirken önüne açılan haritaya bakarak 'Türkiye'nin etrafında her yerde petrol var. Türkiye'de nasıl olmaz' dediği, o güne kadar Türkiye tarihinde yapılan toplam sondaj sayısının 3700 civarında olduğunu öğrenince 'Siz daha petrol aramamışsınız' yorumunu yaptığı anlatılıyor.





Transatlantic'in elinde Türkiye'nin bilinen en büyük ikinci petrol sahası olan Batman sınırları içindeki Şelmo'da arama ve üretim lisansı var. Konuya yakın kaynaklar, Transatlantic'in işlettiği sahalarda yılda 100 sondaj yapma gibi agresif hedefleri olduğunu belirtiyor.





Transatlantic'in bir avantajı da petrol arama ve üretim faaliyetlerine yönelik Viking International adlı servis şirketine sahip olması. Petrol çıkaran çoğu firma, servisi taşeronlardan aldığı için maliyetleri yükseliyor. Transatlantic'in Viking sayesinde hem kendi petrol arama ve çıkarma maliyetlerini düşürmesi söz konusu, hem de şirketin Kuzey Irak bölgesinde önümüzdeki dönemde artması beklenen sondaj faaliyetlerinden bir ayağı Türkiye'de olacak Viking sayesinde önemli gelir elde edebileceği belirtiliyor.








Kaynak: Melis Şenerdem/Milliyet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.