Aracınız Kendi Arıza Sesini Dinleyecek
Çoğu otomobil sahibi, araçtan gelen yabancı bir sesi fark edip, ne kadar masraf çıkacağını merak etmenin nasıl bir his olduğunu bilir. OtoSense adlı girişim, büyük otomobil üreticileri ile anlaşarak, araçların seslerinden mevcut sorunları algılamayı ve sorunlar daha ciddi hale gelmeden teşhis koymayı amaçlıyor.
10.05.2017 tarihli yazı 4403 kez okunmuştur.
OtoSense adlı girişim, büyük otomobil üreticileri ile anlaşarak, araçların seslerinden mevcut sorunları algılamayı ve sorunlar daha ciddi hale gelmeden teşhis koymayı amaçlıyor. Bu teknoloji ayrıca araçların trafikteki diğer sesleri de dinleyerek daha güvenli bir sürüş sunmasını sağlayabilir. OtoSense geliştirdiği makine öğrenimi yazılımı ile belirli seslerin yanı sıra motorun ya da frenlerin sesindeki hafif değişiklikleri algılayabiliyor. Şirket Peugeot ve Citroen gibi markaların da sahibi olan Fransız otomobil üreticisi PSA Group ile bu yazılımın bir versiyonunu deniyor. Yazılım binlerce farklı sesi ayırt edebiliyor.
AudioHound adlı bir proje ile OtoSense bir tablet uygulaması geliştirdi. Uygulama, ses kayıtlarını dinleyerek araçtaki muhtemel sorunları belirleyebiliyor. Testler sistemin motor, klima, tekerlek ya da diğer parçaların sesini, istenmeyen seslerden ayırt edebildiğini gösteriyor. Sistem yüzde 95 oranında doğru tahminde bulunuyor. Ekip şimdi sistemi otomobillere yerleştirmenin yöntemlerini inceliyor. Otomobilin ön camının sensörler ile donatılıp dev bir mikrofon olarak kullanılması da gündemde. PSA Group, bu sistemi otomobile yerleştirerek müşterilerin çok sorun yaşamadan araçlarını tamir ettirmesini ve araçtan memnun kalmasını sağlamaya çalışıyor.
OtoSense CEO’su Sebastian Christian, bu yazılımın otomobillere kolayca yerleştirilebileceğini ve normalde elektronik sensörlerin algılayamadığı problemleri algılayabileceğini söylüyor. ABD’li lider otomobil üreticileri ile de çalışmaların yürütüldüğü ifade ediliyor ancak yapılan gizlilik anlaşmaları sebebiyle bu şirketlerin adı açıklanamıyor.
Bu teknoloji trafikte diğer araçların seslerini ya da siren sesini algılayarak, şoförün acil durumun konumunu daha kolay belirlemesini de sağlayabilir. Otonom araçlar da bu teknolojiyi kullanarak çevreyi daha iyi algılayabilir. Ayrıca yol yüzeyinin yapısına göre çıkan farklı sesleri de algılayabilen ses sensörleri buna göre sürücüyü uyarabilir. Aracın etrafını mikrofonlarla donatmak, kameralarla donatmaya göre çok daha ucuz ve kolay bir işlem. Bu da sistemin uygulanabilirliğini artırıyor ve maliyetini azaltıyor.
Kaynak:
►MIT Technology Rewiew
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.