Arduino ile Melodi Geliştirmek
Arduino ile kolayca birçok projeyi gerçekleştirebildiğimizi biliyoruz. Bu çalışmamızda daha farklı bir projeyi ele alacağız. Arduino ile müzik yapmayı öğreneceğiz. Gelin, bu oldukça kolay, geliştiricisine hafif bir tebessüm bıraktıran projemizi yakından inceleyelim ve nasıl yapıldığını öğrenelim...
29.07.2013 tarihli yazı 45293 kez okunmuştur.
Arduino ile daha büyük kitlelere ulaşan “Açık Kaynak Kod Kardeşliği”: her şey gibi artık müziğin de teknolojinin bir parçası olmaya başladığını bu projeyle ispatlıyor. Başlıkta geçen RTTL kısaltması (RingTone Text Transfer Language) yani zil sesi metin aktarım dili anlamına geliyor. Birçoğunuzun eski telefonlardan hatırlayacağı zil sesleri bu dil ile yazılıyor. Bizde arduino ile geliştireceğimiz zil seslerinde bu dili kullanacağız.
Gelin, bu oldukça kolay, geliştiricisine hafif bir tebessüm bıraktıran projemizi yakından inceleyelim...
Gelin, bu oldukça kolay, geliştiricisine hafif bir tebessüm bıraktıran projemizi yakından inceleyelim...
Sizler için Arduino ile Görevimiz Tehlike ,Şirinler ve Müfettiş Gadget 'ın melodilerini hazırladık...
► FotoPort: Arduino Fotoğraf Albümü
► Arduino Haberi: 16 Yaşında Kablosuz Robot Kol Yaptı
Gerekli Donanımlar ve Yazılımlar
►Arduino Uno
►Bir adet küçük hoparlör
►A-B Usb Kablosu
►Bilgisayar (yazılım için)
►Arduino yazılımı (Kodu derlemek ve arduinoya yüklemek için)
►Bazı RTTL tonları (melodiler)
Devre Bağlantı Şeması
Fritzing programında çizdiğim şemada görüldüğü gibi bağlantılar çok kolay. Hoparlörümüzdeki siyah kabloyu toprağa (GND) kırmızı kabloyu ise 8. pine bağlıyoruz. Devrede direnç kullanmadığımız için ve bu şekilde gösterimin daha kolay olduğunu düşündüğümüz için devreyi breadboard üzerine kurmaya gerek duymadık. Siz isterseniz devreyi breadboard üzerine kurabilirsiniz. Ve son olarak bilgisayar ile bağlantı kurmak için USB Kablomuzu arduinoya ve bilgisayarımıza bağlıyoruz. Donanım kısmı bu kadar şimdi yazılım kısmına geçiyoruz.
► Arduino Video Ders: Mesafe Sensörü ile Proje Geliştirme
Arduino Programını Çalıştırma ve Yazılım Yükleme
İlk olarak arduino programını çalıştırıyor ve arduino ile bağlantısını kontrol ediyoruz. Herhangi bir sorun göremiyorsanız sırasıyla resimde görüldüğü gibi File>Examples>Tone>RTTL ye tıklıyoruz ve karşımıza gelen yazılımda aşağıdaki ikinci resimde kırmızı elips içerisine alınmış şekilde gösterildiği gibi “tonel.begin(8);” olarak ayarlıyoruz (kabloyu 8. Pine bağladığımız için). Sonra yazılımı derleyip arduino’ya gönderiyoruz. Derleyicinin alt kısmındaki “Done Uploading” yazısını gördükten birkaç saniye sonra müziğimiz çalmaya başlayacaktır. Örnekte gösterilen müziklerden istediğinizi çalmak içinde “char” komutunun başındaki // işaretini silip tekrar derleyip arduino’ya göndermeniz yeterlidir.
Not
Examples kısmında Tone sekmesi bulunmayan kullanıcılarımız ise bu adresten indirip yükleyebilirler ya da aşağıdaki kodu kopyalayıp programa yapıştırabilirler. Daha sonra ikinci resimde kırmızı elips içerisine alınmış şekilde gösterildiği gibi “tonel.begin(8);” olarak ayarlıyoruz (kabloyu 8. Pine bağladığımız için). Sonra yazılımı derleyip arduino’ya gönderiyoruz. Derleyicinin alt kısmındaki “Done Uploading” yazısını gördükten birkaç saniye sonra müziğimiz çalmaya başlayacaktır. Örnekte gösterilen müziklerden istediğinizi çalmak içinde “char” komutunun başındaki // işaretini silip tekrar derleyip arduino’ya göndermeniz yeterlidir. Bu aşama da sıkıntı yaşayanlar ya da daha detaylı bilgi isteyenlerin videoyu izlemeleri tavsiye edilir. Derlemede sorun yaşayan arkadaşların Arduino 0023 sürümünü kullanmaları tavsiye edlir.
Ve Bir Süprizimiz Daha Var
Aşağıda sizler için dört adet türkçe şarkı bulunmakta. Bunlardan dilediğinizi kopyalayıp yukarıdaki kodumuzdaki char dosyalarının olduğu yere yapıştırıp ardından başındaki // işaretlerini silip derleyip dinleyebiliriz. Yalnız aşağıdaki notaların tek satırda olmasına dikkat edin yoksa program hata verecektir.
Bir sonraki arduino projemiz olarak ne yapmamızı istersiniz?
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET