Artık Türkiye'nin de Bir Güneş Evi Var
Ankara'daki bir konutun, Berlin'dekine göre dört buçuk kat enerji harcadığını, ülkemizdeki sanayi ürünlerinin gelişmiş ülkelere göre aynı oranda enerji harcanarak üretildiğini biliyor muydunuz?
Güneş Evi, Diyarbakır'ın en uygun ve göz önündeki noktasında, kültür, sanat ve eğitim merkezi olarak planlanan Sümerpark içinde yer alıyor. Küçük bir ev kurgusuna sahip olan Güneş Evi aynı zamanda bir araştırma merkezi. Evin salonu eğitim toplantıları ve bazı özel hizmetler için daima halka açık tutuluyor. Yörenin enlemine eşit olarak 40 derece eğimli olan güney çatısında 30 adet 80 watt'lık güneş paneli ve iki adet güneş kolektörü yer alıyor. Güneşli saatlerde üretilen elektriğin, elektrolizör vasıtası ile hidrojene çevrilmesi ve sıkıştırılarak depolanması öngörülmüş. Geceleri, gündüz depolanan hidrojen, yakıt pilleri ile tekrar elektriğe ya da hidrojen yakan kombi vasıtası ile ısıya dönüştürülebiliyor. Güneş, toprak ve mimarinin enerji mimarlığı ilkelerine uygun bir şekilde tasarlandığı ev, Avrupa Birliği'nin fon desteği ve 72 kuruluşun sponsorluğuyla yaratılmış.
Yapıların nefes alma doğallığı ve ölçüsünde enerji kullanmasını öngören evin tasarımı Yüksek Mimar Çelik Erengezgin'e ait. Güneş enerjisinin doğru yönlenme, doğru tasarım, doğru detay ve doğru malzeme ile bedava harcanabildiğini gösteren güneş evi, bir evin yapımında harcanan para ne kadar ise neredeyse o bütçeyle yapılmış. Güneş Evi'nde temel yapı ahşap. En süratli inşa biçimi olan ahşapla, depremde yıkılma riski de sıfırlanmış durumda. Yılda 2 bin saat güneş alan bölgelerin güneş enerjisinden yararlanmak için uygun olduğunu gösteren araştırmalar, yılda 2 bin 600 saat güneş alan Türkiye'nin de enerji cenneti olduğunu kanıtlıyor. Aynı araştırmalara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi yılda 3 bin 20 saat, Diyarbakır ise bütün Türkiye'de en fazla güneş alan kent olarak 3 bin 300 saat güneş alıyor.
Nasıl yapıldı?
Bütün dünyada yerin iki metre altına inildiğinde ısı ortalama 15 derecede sabitleniyor, ancak Diyarbakır'ın bulunduğu enlemlerde bu rakamlar kışın 12, yazın 17 dereceyi buluyor. Doğadaki bu olanaktan hareketle Güneş Evi'nin arka bahçesi üç metre kazıldı ve altına borular döşendi. Borularda dolaşan su aracılığı ile alınan sabit enerji, zemin kat döşemesinde, tavanlarda ve asma kat tavan altındaki özel yeşil borularda dolaştırılarak sudan havaya enerji taşınmış.
kaynak : Sabah Cumartesi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler