elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aşırı rekabet güneşi kararttı

Almanya'nın en büyük solar enerji santrali imalatçısı Solar Millenium'un iflası, durumu zaten iyi olmayan bu branşın krizde olduğunu gösteriyor. Çin'in rekabeti Avrupa ve Amerikan şirketlerinin sonu oluyor. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3749 kez okunmuştur.


SES, Solyndra, Eevergreen Solar ve Spectrawatt adlı Amerikan şirketleri çoktan havlu attı. Almanya’da da Solon adlı fotovoltaik şirketi bir hafta önce konkordato ilan etmişti. Erlangen’deki Solar Millenium da iki gün önce güneş enerjisinden elektrik üretme amacıyla piyasaya giren ama kısa zamanda fiyat rekabetine boyun eğen şirketler kervanına katıldı. Almanya’daki Conergy, Q-Cells ve Pnoenix Solar da uzun zamandır zarar ediyor.



Küresel kapasite fazlası ve Çin şirketlerinin damping kampanyası, sanayi ülkelerindeki solar şirketlerinin sonunu getirdi. Alman Solarworld şirketinin ABD’deki kuruluşu Ekim ayında altı Amerikan şirketiyle birlikte Ticaret Bakanlığı ve Uluslararası Ticaret Komisyonu’na dilekçe vermişti. Dilekçede Çin şirketleri haksız rekabetle suçlanıyor. Çin devleti bu branşa en düşük faizli 21 milyar euroluk teşvik paketiyle rakipleri karşısında avantaj kazandırıyor.  Aynı zamanda Çin şirketlerinin güneş panellerini maliyetin %30 altındaki fiyattan dünya piyasasına sattığı da öne sürülüyor. 






Sübvansiyon yarışı



Ancak Almanya'da da yerli güneş enerjisine dolaylı da olsa, sübvansiyon uygulandığı unutuluyor. Yenilenebilir Enerjiler Yasası’na göre devlet, elektrik şebekesine ‘yeşil elektrik’ yükleyenlerle prim ödüyor. Solar enerji branşının bir diğer gerçeği de yeni eyaletlerde uygulanan hatalı sanayi politikası. Doğu Almanya’nın sanayi yapısız bölgeleri, çeşitli kolaylık ve yardımlarla solar enerji şirketlerinin yatırım yapmasını sağlamıştı. Alman Güneş Enerjisi Birliği’nin sözcüsü David Wedepohl, yine de Çin ile Almanya’daki durumun farklı olduğunu, Çin bankalarının sadece yerli şirketlere ucuz kredi verdiğini, Çin şirketleri Almanya piyasasında rahatça rekabet edebilirken, Alman şirketlerinin Çin pazarına girmesinin zorlaştırıldığını söylüyor. Wedepohl en büyük farkın, Almanya’da yerli ve yabancı şirketler arasında fark gözetilmemesi olduğuna dikkat çekiyor.



Bütün dünyada kapasite fazlası



Güneş panelleri ve solar termik tesis fiyatları hızla düşüyor. David Wedepohl bütün dünyadaki arz fazlasının, şirketleri fiyat kırmaya zorladığını ve öncelikle Asya'daki fabrikaların küresel piyasadan hızlı büyüdüğünü söylüyor. Avrupa ülkeleri güneş elektriğine uyguladıkları sübvansiyonu önemli oranda azalttı. Yenilenebilir Enerjiler Yasası da parasal desteğin her yıl kademeli olarak azaltılmasını öngörüyor. Almanya'daki talep kaybının yurtdışına yapılan satışlarla telafisi mümkün olmuyor. Güneş panellerinin Almanya fiyatı 2008 yılında bu yana yaklaşık %50 oranında düştü. 



Kaynak: Deutsche Welle



 




 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.