Avrupa'dan ithalatta vergi kalkıyor
İthalattan alınan Katma Değer Vergisi'nden vazgeçilerek mali sınırların kaldırılmasını isteyen AB'ye Maliye Bakanlığı 2011 yılına kadar düzenlemeleri yapacağı sözünü verdi.
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum için Gümrük Birliği, kara taşımacılığı, çevre konularında yapılan düzenlemelerden sonra sıra ithalattan alınan vergiye geldi. verdi.
AB'ye verilecek Üçüncü Ulusal Program için hazırlanan metne göre vergi mevzuatında büyük değişikliklere gidilecek. Mevzuat uyum takvimine göre özel tüketim vergileri ve KDV konusunda, bu vergilerin yapıları ve uygulanan oranlar ile ilgili uyumun sürdürülmesi isteniyor. Buna göre, Maliye Bakanlığı 2011 yılına kadar KDV'nin yapısında ekonomik faaliyet, teslim yeri, vergi sorumlusu, vergi matrahı gibi düzenlemelere giderken ithalat sırasında KDV alınmasından vazgeçecek. Avrupa Birliği mali sınırların kaldırılması için ithalattan alınan KDV'nin kaldırılmasını istiyor. İthalattan alınan KDV'nin kaldırılması halinde ise Türkiye vergi kaybına uğrayacak.
İçki ve sigarada da düzenleme isteniyor
Programda ayrıca, yatırım amaçlı altının vergilendirilmesi, müşterek bahis, şans ve kumar oyunlarında müktesebata uyumlu hale getirilmesi, küçük işletmelerin vergilendirmesinde müktesebata uyumlu düzenlemenin yapılması, seyahat acentelerinin vergilendirilmesi ile ilgili düzenlemenin yapılması da istenilenler arasında yer alıyor. Maliye Bakanlığı'nın 2009 yılına kadar, alkollü içkiler ve sigaradaki vergi düzenlemelerini tamamlaması gerekiyor. Alkol ve alkollü içkilerde vergileme ölçüleri, oranı, sigaranın vergileme kriterleri ve diğer tütün ürünlerindeki tanımlar ile ilgili düzenlemenin yapılması da mevzuatta yer alan uyum çalışmaları arasında.
ÖTV kanununda değişiklik yapılması ile ilgili olarak da petrol ve petrol ürünleri ile diğer enerji ürünlerinin vergileme ölçüsü ve verginin kapsamına girecek ürünlerin belirlenmesi, ÖTV'de vergi antreposu sistemi ve vergi erteleme düzenlemelerinin uygulanmaya başlanması ile ilgili çalışmaların başlaması isteniyor. Avrupa Birliği, vergi alanındaki yapılmasını istediği değişiklikler için gereken eğitim ve danışmanlık hizmeti için de 550 bin euroluk bir kaynak ayırdı.
İTHALDE KDV HEDEFİ 30,5 MİLYAR YTL
İthalattan alınan Katma Değer Vergisi, 2008 yılının ocak-haziran dönemini kapsayan ilk altı ayında yıllık bütçe hedefinin yüzde 51,1'ine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemindeki gerçekleşme oranı ise yüzde 46,3 idi. 2008 yılının ocak-haziran döneminde 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 27,2 oranında artış oldu. Bu gelişmede ise Türkiye'nin dış ticaret kapasitesinin genişlemesi sonucu ithalatta meydana gelen artış ile birlikte döviz kurlarındaki bir miktar yükselişin etkisi oldu.
Kaynak: Rotahaber
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler