Avrupa'nın nükleer atıklarla başı dertte
Avrupa, nükleer atıkların depolanması konusunda tartışmalar yaşıyor. AB komisyonuna sunulan taslak, Avrupa Birliği ülkelerinin 4 yıl içerisinde nükleer atıkların depolanması ile ilgili ulusal bir hareket planı açıklanmasını içeriyor.
Birlik ülkelerinin nükleer atıklarını ne şekilde depolayacağına dair sunacağı öneri, dört yıl içinde 27 AB üyesinin nükleer atıkların imha edilmesine ilişkin ulusal planlarını hazırlamalarını ve Brüksel'e sunmalarını öngörüyor. Yönetmelik aynı zamanda, Brüksel'in ulusal enerji politikalarına müdahale etmesine olanak tanıyor.
Yoğun protestolar bekleniyor
AB Komisyonu'nda bu gelişmeler yaşanırken, Fransa'dan yüksek oranda radyoaktif içeren nükleer atıkların yüklendiği konteynırların cuma günü yola çıkacak olması, öneriyi gölgede bıraktı. Fransa'nın La Hauga kentinden yola çıkarılan nükleer atıklar, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'ndeki Lüchow-Dannenberg'de depolanacak. Nükleer atıkların yolculuğuna eşlik etmesi için yaklaşık 16 bin 500 polis görevlendirildi. Zira nükleer enerji karşıtları protesto gösterileri düzenleyecek. Organizatörler, gösterilere yaklaşık 30 bin kişinin katılımını beklediklerini açıkladı.
Ancak nükleer enerji karşıtları, Fransa'dan Aşağı Saksonya Eyaleti'ne gönderilen nükleer atıklar konusunda karar sürecine dahil edilmemeleri nedeniyle, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger'in hazırladığı yönetmelik protestoları önlemede yeterli olamayacak. Oysa, AB Komiseri'nin üye ülkeler için hazırladığı taslak yönetmelik aslında nükleer atıklar konusunda sorun yaşanması durumunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve karar sürecine dahil edilmelerini öngörüyor.
"Taslağın içeriği yetersiz"
AB Komiseri Oettinger'in önerisi, nükleer atıkların Avrupa'da depolanmasına ilişkin bir genel çerçeve çizse de kesin bir çözüm sunmuyor. Taslak yönetmelik, sadece Birlik ülkelerinin dört yıl içinde nükleer atıkların depolanmasına dair ulusal bir hareket planı açıklamasını öngörüyor. Öte yandan, Avrupa genelinde bir nükleer atık deposu henüz bulunmuyor.
Bu nedenle AB Komiseri Oettinger'in önerilerinde boşluklar olduğu belirtiliyor ve eleştiriliyor. Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili Rebecca Harms şu değerlendirmeyi yaptı, "Örneğin bir Birlik ülkesinin, yanmış nükleer yakıtları tekrar kullanması durumunda o zaman bu yönetmelik kapsamına girmiyor."
Rebecca Harms aynı zamanda, konunun finansmanına dair direktiflerin muğlak olduğu eleştirisini getiriyor. Taslak yönetmelikte bu konuda Birlik üyelerinin nükleer atıkların imha edilmesi konusunda uygun bir bütçe ayıracaklarının güvence altına alınacağı belirtildiği ifadeyi açıklayıcı bulmuyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller milletvekili Harms, Avrupa genelinde henüz ne kadar nükleer atık bulunduğuna dair somut veriler olmadığı için sayım yapılmasını da talep ediyor. Harms aynı zamanda, AB'nin Enerjiden Sorumlu Komiseri'nin önerilerini bilimsel araştırmalar sonucu hazırlamadığına dikkat çekti.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri