elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakan Şimşek'in önerisine patronlardan destek

Ekonominin patronları Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in 'yeni bir program ve vizyonla yola devam edelim' önerisine destek verdi.



A- A+
09.08.2008 tarihli yazı 3328 kez okunmuştur.
Patronlar hükümetten uzun zamandır çözülmesi beklenen cari açık, işsizlik, enerji maliyetleri gibi sorunlara çare olacak yeni politikalar üretilmesini talep ediyor.




Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in perşembe günü yaptığı "cari açık sorunu konusunda en büyük sorumlu IMF'dir" açıklamasına tepki gösteren patronlar, yine Şimşek'ten gelen "yeni bir program ve vizyonla yola devam edelim" önerisine ise destek verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan ve AK Parti kapatma davası ile devam eden 15 aylık süreçte gerilimli günler geçiren iş dünyası, ülke gündeminin yeniden ekonomiye odaklanması için hükümetin harekete geçmesini bekliyor.







AK Parti'ye ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi'nden çıkan "kapatılmasın" kararının piyasaları coşturması ile umutlanan iş dünyası temsilcileri, uzun zamandır çözülmesi beklenen cari açık, işsizlik, enerji maliyetleri gibi sorunlara çare olacak yeni politikalar üretilmesini talep ediyor.







Düşük kur-yüksek faiz isyanı


İş dünyasının önde gelen isimleri, ithalata dayalı büyüme modelinin bir kenara bırakılması gerektiğini ve iç üretimi özendirecek tedbirlerin hayata geçirilmesini istiyor. Düşük kur-yüksek faiz sarmalının ekonomiyi içinden çıkılmaz bir hale soktuğuna vurgu yapan patronlar, "İhracatta patlama yapacak, iç talebi coşturacak, işsizliği azaltacak formül bulunmalı. Yoksa Türk ekonomisi frene basacak" uyarısında bulundu.






Ahmet Nazif Zorlu / Zorlu Holding YK Başkanı


Türkiye'deki üretimin desteklenmesi gerekiyor


Cari açığın tehdit olmaması için yerli üretimin teşvik edilmesi, desteklenmesi gerekiyor. Türk Lirası'nın dolar ve euro karşısında değer kazanması, maliyetlerimizi çok olumsuz etkiliyor. Türkiye ithalat cenneti oldu. Türkiye'de üretim yapmanın bedeli, yüzde 20 daha pahalı üretim oluyor. Yeni programda iç üretimin özendirilmesi ve cari açığı finanse edebilecek ekonomik dengelerin yaratılması öncelikli olmalı.




Mustafa Boydak / Boydak Holding YK Başkanvekili


Yatırım indirimi istisnası getirilsin


Hükümetin sıkı maliye politikasından ve Merkez Bankası'nın fiyat istikrarından vazgeçmemesi gerekiyor. Türkiye'deki üretimde katma değerin artırılması gerekiyor. Ülke içindeki yatırımların artmaması çok önemli bir sorun. Teşvik vermek için yapılan hazırlıklardan önce, yatırım indirimi istisnası konusunun yeniden gündeme gelmesi faydalı olur. Yatırım indirimi istisnası oranı yüzde 10-11 olarak belirlenmeli.




Asım Kibar / Kibar Holding YK Başkanı


Holdingler en fazla 5 sektöre konsantre olmalı


Türkiye'deki kuruluşlar, insanlar da hangi sahada gelişebilirlerse ona yönelmeliler. Mesela, Güney Kore'nin başarısının altında bu vardır. Bakıyoruz, Türkiye'de Koç Grubu 20 sektörde faaliyet gösteriyor. Bunun 3-5 ile sınırlandırılması lazım. Makro bir plan ile sektörlere tek tek yoğunlaşmak lazım. Gelecekte olacakları öngörmeyen bir teşvik sistemi, geçici bir önlem olarak kalmaya mahkûmdur.




Aynur Bektaş / Hey Testil YK Başkanı


İstihdam ve yatırıma


yönelik program şart


En önemli sorunumuz değerli TL, düşük kur, yüksek enflasyon ve yüksek faiz. Madem hükümetimiz cari açığı dışarıdan gelecek veya ihracatla kazanılacak dövizle kapatma yoluna gidiyor, o zaman demek ki ihracata dayalı sektörlerimize daha farklı bakacağız. Kemal Derviş'ten beri geçici önlem paketi, hükümetin vazgeçilmez ekonomik programı oldu. Son istihdam paketi çok yetersiz, işe yaramıyor. Tasarrufa, istihdama ve yatırıma yönelik bir ekonomik program uygulanmalı.




Hikmet Tanrıverdi / İnci Grup YK Başkanı


Bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmeli


Şu an bu döviz kuruyla bir şey yapılamaz. Bunun için önce finansal sistemde bir değişiklik yapılması lazım. Yeni programda, enflasyonu düşürmenin yanına üretimle büyüme modelini koymak lazım. Yaklaşık 50 milyar dolarlık cari açığı düşürmemiz gerekiyor. Bunun için üretim Anadolu'ya kaydırılmalı ve katma değeri yüksek ürünlere konsantre olunmalı. Bölgesel asgari ücret ya da asgari ücretin tamamen kaldırılması düşünülebilir.




Adnan İğnebekçili / Set Çimento YK Başkanı


Enerji maliyetleri ve faiz yükü aşağı çekilmeli


Yeni programda öncelikle büyümeden taviz vermeden politika üretilmeli. Bugün ciddi bir büyüme krizi var. Yükselen bir enflasyon tehdidi söz konusu. Cari açık, düşük kur, ihracatçıların sıkıntısı, ithalata dayalı büyüme gibi sorunlarımızı çözecek reçetelere ihtiyaç var. Enerji fiyatları nedeniyle son aylarda maliyetler yüzde 25 arttı. Özellikle elektrikteki fiyat artışlarında çok dikkatli olunmalı. Sanayicinin enerji maliyeti ve faiz yükü düşürülmeli.




Mehmet Reis / Reis Gıda YK Başkanı


İç talep canlandırılmalı, işsizliğe çözüm bulunmalı


Daha önce GAP'la ilgili projelerde, yeni bir programın işaretlerini almıştık. Önemli olan iç talebi canlandıracak önlemleri almak. Yoksa bazı teknik çalışmalar yapılabilir ancak bu sorunlara çare olmaz. Ürün fiyatları artıyor, alım gücü azalıyor. Harcamayı artırmanın yolunu bulmak gerekiyor. Yeni ekonomik programın sürekliliğinden yanayız. Her şey borsaya bakılarak anlaşılmaz. İşsizliğe çare bulunması lazım.




Nuşin Oral YKM Yönetim Kurulu Üyesi


Canlanma yaratılmazsa yatırımlarda frene basılacak


Yeni ekonomik programda tüketici güvenini yeniden yukarıya çekecek adımların atılması gerekiyor. Şu anda küresel ekonomideki sorunların da etkisiyle satışlarda frene basmış durumdayız ama yatırımlarda hâlâ bir hareketlilik var. Eğer hükümet ekonomide yeni bir canlanma yaratamazsa yatırımlarda da frene basılacak. Cari açık konusunda bir suçlu aramak yerine, çözüme yönelik fikirler geliştirilmeli.






Patronlar 'yeni program'da ne istiyor




* Sıkı mali politika ve fiyat istikrarı sürmeli



* Yerli üretim desteklenmeli, özendirilmeli







* Üretim, Anadolu kentlerine kaydırılmalı



* İthalat yerine ihracata ağırlık verilmeli







* Yatırım indirimi istisnası getirilmeli



* Tasarrufa yönelim sağlanmalı







* İstihdam Paketi yeniden ele alınmalı



* Elektrik zamları frenlenmeli







* İç talep canlandırılmalı



* Bölgesel asgari ücret uygulanmalı







Kaynak: Referans






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.