elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakan'a İnsansız Araç Süprizi

ABD'de Silikon Vadisi'ni gezen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Google'ı ziyaret etti. Burada aralarında Dr. Mehmet Öz'ün kız kardeşi Seval Öz'ün de bulunduğu 4 Türk yönetici tarafından ağırlanan Çağlayan, Google'ın ürettiği insansız otomobile bindi. Toyota Prius marka araçla Google kampusundan oteline dönen Çağlayan, aracı Kara Şimşek'e benzetti.



A- A+
17.08.2011 tarihli yazı 7512 kez okunmuştur.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'de bilişim sektörünün kalbi Silikon Vadisi'ni gezdi. Google, HP gibi dev firmalarda temaslarda bulunan Çağlayan, Türk yöneticiler ve insansız otomobil sürprizi yaşadı. Google'ın modifiye ettiği Toyota Prius marka araçla oteline kadar giden Çağlayan'ın bu araca binen ilk bakan olduğu belirtildi. Kendi kendine gidebilen otomobili Çağlayan'dan önce test eden tek siyasetçi ise, Nevada Valisi Brian Sandoval olmuştu.





Seval Öz karşıladı






Googleplex olarak da bilinen merkezi ziyaret eden Çağlayan'ı karşılayan isim Google'ın Yeni İş Geliştirme Müdürü Seval Öz oldu. Google'da Türk yönetici olmasının yanı sıra Dr. Mehmet Öz'ün de kızkardeşi olduğunu öğrendiğimiz Seval Öz, Çağlayan'a Google kampusunu gezdirdi. Çağlayan, beraberindeki heyetle Google yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.





4 Türk bilgi verdi





Çağlayan'la görüşmeye katılan Google yetkililerinden 4'ünün Türk olması dikkat çekti. Bu ekipte Seval Öz'ün yanısıra Reklam Ürün Müdürü Taylan Yıldız, Mühendislik Bölümünde yöneticilik yapan Ferhat Büyükkökten ve Google bünyesinde kendi ismiyle kurduğu 'Orkut' adlı sosyal arkadaşlık sitesi ile tanınan abisi Orkut Büyükkökten de yer aldı. Google'ın Çağlayan'a hazırladığı sürpriz, kampüsten oteline yolculuğunun tamamını yeni geliştirdiği insansız otomobille yapmasını sağlaması oldu. Sürücü koltuğunda kimse olmadan da çalışabilen arabada, Çağlayan'a bu sürüşte arabanın tasarımını yapan Anthony Levandowski eşlik etti.





Güvenlik için oturdu






Çağlayan, deneyimini şöyle anlattı: 'Google bana bir sürpriz hazırlamış. Anthony bunun tasarımını yapan kişiydi. Direksiyon ve pedallar tamamen boşta, şoför koltuğunda oturan Anthony ile otele geldik. Sohbet ederek, 'cruise control'da geldik. Niye şoför koltuğunda oturduğunu sorduğumda, 'Sayın Bakanım burada siz varsınız, sizin güvenliğiniz çok önemli' dedi. Aracın 110 mil hız yapabildiğini ancak kendilerinin 65 mille yol aldıklarını anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: 'Otomobil sensörlerle hareket ediyor. Öncelikle harita veriliyor. Gidilecek yerin kodları belirleniyor. Giderken sağından, solundan, önünden ve arkasından geçen araçlara göre bir kodlama sistemi var; yanda veya arkada emniyetli olmayan mesafede bir araba varsa, siz istediğiniz kadar komut verin, arabayı sollamıyor. Türkiye için de ciddi olarak düşünüyoruz. Filmlerde izlediğimiz Kara Şimşek'e benziyor.'



Motorola Mobile'i alan Google'ın Türkiye'ye ilgisi giderek artacak



GOOGLE'ın önümüzdeki dönemde Türkiye'ye ilgisinin çok daha fazla artacağını söyleyen Zafer Çağlayan, şunları aktardı: 'Motorola Mobile'yı satın aldıklarını ve bu konuda yeni operasyonlara başlayacaklarını ifade ettiler. Türkiye'deki Youtube uygulaması hakkında kendilerine bilgi verdik. Bizim kanunlarımıza Türkiye'de iş yapan herkesin uymak zorunda olduğunu ifade ettik. Bizim Cumhuriyet, devlet, Atatürk konusunda hassasiyetimiz çok yüksek, başka ülkeleri bilemeyiz. Bu konuda hiç kimseye taviz vermeyiz. Zaten sorun da şu anda çözülmüş vaziyette.'



Plug and Play Türkiye'ye gelmek için 3 teklif sundu



Zafer Çağlayan, Silikon Vadisi'nde ziyaret ettiği üçüncü firma Plug and Play oldu. Bu firmanın önemli bir girişim sermayesi şirketi olduğunu belirten Çağlayan, 'Plug and Play ile yakın çalışacağız gibi gözüküyor. Firmanın sahibi İran kökenli bir Amerikalı; Saeed Amidi. Singapur'da devletle başarılı projelerde şirketler çıkartıyorlar. Bize 3 alternatif teklif sundular. Bizim yazılım firmalarının yaptığı projeleri ticarileştirme noktasında ciddi destek vermek istiyorlar. 'Ya ortak fon yoluyla, ya da sermaye getirme veya Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yapalım' dediler. Kamu yerine özel sektörün yapmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Devlet belki KOSGEB kanalı ile böyle bir mekanizmanın içinde yer alabilir. Bizim ülkemizden de Youtube'lar, Google'ler çıkartabilecek alt yapıyı oluşturmak lazım. Türkiye'nin böyle bir fona ve fonlamaya ihtiyacı var. Türkiye'de kurulacak Silikon Vadisi çerçevesinde Plug and Play öncelikle İstanbul'da yapılanacak.'



Fatih Projesi başlı başına bir fırsat



Zafer Çağlayan, HP ve Google ile Fatih Projesiyle ilgili de görüştüğünü söylerken, 'Fatih projesi başlı başına bir fırsattır. Bugün dünyada tablet piyasası 16-17 milyon adet. Sadece 15 milyon kişiye bu proje kapsamında tablet dağıtılacak. Tabii tamamen ithalat yapmak amacında değiliz. Mümkün olduğunca Türkiye'de de yapılmasını sağlayacak bir yapı arayışındayız. Görüştüğümüz firmalar da proje ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söylediler. Bizim tek problemiz plazma konusundaki yatırım sorunumuz' dedi.



Google'ın dahi Türk'ü albüme hazırlanıyor



Boğaziçi, ardından Massachusetts ve Stanford'u bitiren Taylan Yıldız'ın akademik zekasının yanısıra, müziğe de oldukça yetenekli olduğu ortaya çıktı. 11 enstrüman çalabildiğini anlatan Yıldız, yakında sadece kendisinin çalıp söyleyeceği bir albüm çıkarma hazırlığında olduğunu söyledi. Yıldız'ın müziğine ise http://taylanyildiz.com/ sitesinden ulaşılabiliyor. Yazılım üzerine bir şirket kurmasının ardından aldığı teklif üzerine 7-8 yıldır Google'da çalıştığını öğrendiğimiz Ferhak Büyükkökten, kampüste yaklaşık 30-35 Türk çalıştığını belirtti. Türkiye'nin Google için önemli bir pazar olduğunu ifade ederek, 'Youtube açısından Türkiye'nin ilk 10'a girdiğini söyleyebiliriz' diye konuştu.



HP Türkiye'yi ihracat merkezi yapacak



Braberinde Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı ve işadamlarıyla HP'yi de ziyaret eden Zafer Çağlayan, buradaki görüşmelere ilişkin şunları söyledi: 'Geçen yıl Foxconn'la Çorlu'da üretime başladılar. İngiltere'den Afrika'ya kadar ihracatı Türkiye'deki üretim merkezinden yapacaklar. Türkiye'de PC üretimine başlıyorlar.'



Google içinde seçim bölgesi Mersin'i buldu



Googleplex'te ülkelerinden belli şehirlerin adları toplantı salonlarına verilmiş. Türkiye'den ise Mersin'in adı yer alıyor. 'Mersin Salonu'nu görmek, seçim bölgesi Mersin olan Çağlayan'ı mutlu etti.



Kampüste 10 bin kişi çalışıyor. Her 150 adımda bir kafeterya veya büfe bulunuyor. Bu nedenle çalışanların ilk yıllarında ortalama 5 ila 10 kilo aldığı belirtildi.



Kaynak: Hürriyet.com/ Ekonomi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.