Başkent'e en yüksek teklif Sabancı'dan
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi SAHOL verdi.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi SAHOL verdi. İşte verilen en son teklif:
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi, 1 milyar 225 milyon ABD dolarıyla Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin lisansının 30 yıllığına devri yöntemiyle özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon dolara Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)- Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu kazandı.
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (TEDAŞ) bağlı bölgelerden ilki için özelleştirme ihalesi yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) gerçekleştirilen ihaleye Hema Endüstri A.Ş., Akcez Ortak Girişim Grubu, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Avusturyalı Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)- Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.-Saray Halı A.Ş.-Kantur-Akdaş İnşaat ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Park Holding A.Ş.katıldı.
ÖİB Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihalede elemesiz ilk turda en yüksek teklif 900 milyon dolar oldu. Elemeli ilk turda ise en yüksek teklif 1 milyar 6 milyon dolara yükselirken, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.-Saray Halı A.Ş.-Kantur-Akdaş İnşaat ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu en düşük teklifi vererek ihaleden elendi. Elemeli ikinci turda ise en düşük teklifi veren Park Holding A.Ş. ihale dışı kaldı.
-AÇIK ARTIRMA TEK TURDA BİTTİ-
Ardından geçilen açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 200 milyon dolar, artırım aralığı da 5 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmada ilk teklifi 1 milyar 225 milyon dolar ile Sabancı Grubu verdi. Ardından Hema ve Akcez önce mola aldılar. Mola dönüşünde de teklif vermeksizin ihaleden çekildiklerini açıkladılar. Sabancı da mevcut teklifini yenilemeyince açık artırma tek turda sonuçlandı.
İhale Komisyonu Başkanı Aksu ihalenin teknik olarak sonuçlandığını, Rekabet Kurumu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan onay alındıktan sonra lisans devrinin gerçekleştirileceğini söyledi. Devir kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan da lisans tadili için onay alınacak. Süreç tamamlandıktan sonra Başkent Elektrik Dağıtımın lisansı başlangıç tarihi olan Eylül 2006'dan itibaren 30 yıllığına Sabancı ve ortağı Verbund'a devredilecek.
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ihale sonrası yaptığı açıklamada 2015'e kadar enerji sektöründe yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Hakman, bu çerçevede enerji üretimi için 6.5 milyar dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.
Başkent Elektrik Dağıtımı ihale bedelinin peşin mi taksitli mi ödeyeceklerine henüz karar vermediklerini ifade eden Hakman, 1 milyar 225 milyon dolarlık teklif için, 'Bütün şartlarımızı, bütün ekonomik değerlerimizi zorlayarak ama ekonomik mantığında dışına çıkmadan bu teklifi verdik' dedi.
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin başlamasının Türkiye'de rekabetçi elektrik piyasasının oluşumunun en önemli gereklerinden birinin yerine getirilmesi anlamı taşıdığını kaydeden Hakman, 'Dağıtım özelleştirmeleri Türkiye'nin arz sıkıntısının çözümünde çok önemli bir rol oynayacak. Arz sıkıntısının aşılması özel sektörün rekabetçi ortamda yatırım yapmasıyla mümkün. Dağıtım bölgelerinin özelleştirmesi çok uzun senelerdir beklediğimiz bir adımdı. Sabancı olarak 3 yıldır yoğun olarak çalışıyoruz, amacımız bu piyasada lider olmak. Bir yılı aşkın süredir de Verbund ile ortağız. Üretimin yanı sıra dağıtıma da girerek, pazarın dikey, bütünleşik yapıda lideri olmayı planlıyoruz' diye konuştu. Henüz bir yatırım planı yapmadıklarını, şirketi devraldıktan sonra ihtiyaca göre yatırımı belirleyeceklerini ifade eden Hakman, hizmet kalitesini artırmayı ve kayıp-kaçak oranlarını düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı.
-İHALE ERTELENİNCE YABANCI RUSYA'YA GİTTİ-
2006 yılında başlayan ihale sürecinde 24 şirketin ön yeterlilik aldığı Başkent Elektrik Dağıtım için 1 yılı aşkın ertelemenin ardından 5 teklif gelirken, Hakman siyasetteki tartışmaların bunda etkili olup olmadığının sorulması üzerine, bütün yatırımcıların enerjiye uzun vadeli baktığını, kısa vadeli iniş çıkışların çok etkisinin olmadığını söyledi. Hakman, ihaleye Sabancı'nın Avusturyalı ortağı dışında yabancı yatırımcının katılmamasını ise, 'Türkiye ihalede geçen seneki ertelemeden sonra biraz gecikti. Uluslar arası yatırımcılar için dünyada başka pazarlarda örneğin Rusya tercihlerini kullandılar. Bu durum daha fazla yabancı yatırımcı gelmemesinin nedeni olabilir' diye yorumladı.
ANKA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye