BEDAŞ Çağrı Merkezi 7/24 hizmet sunmaya devam ediyor.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) Genel Müdürü Abdullah Atalay Elektrikport'a verdiği röportajda 2009 yılı başında kurulan, BEDAŞ 7/24 Çağrı Merkezi'nin elektrik arızası, aydınlatma arızası, sayaç arızası, kaçak elektrik kullanım bildirimleri ile ilgili abonelere hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.
BEDAŞ'ın çalışmalarından bahseder misiniz?
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım şirketiyiz. 3 milyon 840 bin abonemiz var. Türkiye elektrik enerjisinin %13'ünü tüketen bir şirketiz. İstanbul ili ve Avrupa yakasına hizmet veriyoruz. Her yıl İstanbul'un her tarafında, özellikle sorunlu bölgelerde şebeke yenilemesi, kapasite güçlendirilmesi, kapasite ilavesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şebeke çalışmalarını yaparken iki hedefi gözetiyoruz. Birincisi eski şebekeleri yenilemek. İkincisi 36 kW gerilim seviyesinde yeniden dağıtım şebekesini oluşturmak. Son üç yıl içerisinde yatırım miktarlarımızda geçmiş yıllara nazaran iki-üç kat artış söz konusudur. Geçen sene yaklaşık 100 milyon TL yatırım yaptık. Bu sene yine hedefimiz en az bu rakamı tutturacak seviyede dağıtım şebeke yatırımlarını gerçekleştirmek.
Türkiye'de şu an kaçak elektrik kullanım oranı nedir? Ne tür tedbirler alınıyor?
Türkiye'de kaçak elektrik kullanımı elektrik dağıtım sektörünün en önemli problemlerinden bir tanesidir. Dağıtım sektörü olarak bu sorunla yıllardır mücadele ediyoruz. Türkiye'nin %25'ler seviyesinde olan elektrik kayıp kaçak kullanım oranı bugün %14'ler seviyesine gerilemiş bulunuyor. İstanbul'da %20'lerin üzerinde olan kayıp kaçak kullanım oranı 2008 yılı itibari ile %10.9'a çekilmiş durumdadır. Kaçak elektrikle mücadele konusunda ekiplerimiz 24 saat çalışma esasına dayalı olarak görev yapıyorlar. Tüketim yoğunluğu fazla olan yerlerde yapmış olduğumuz denetimlerden, kaçak elektrik kullanım ihbarlarından, tüketim analizleri ile varılan muhtemel kaçak kullanım tespitlerinden kaçak elektrikle mücadele konusunda etkili sonuçlar alıyoruz. Geçen sene yaklaşık 60 bin kaçak kullanıcı tespit edildi. Bunlara yaklaşık 50 milyon TL kaçak elektrik kullanımı tahakkuk edildi. Sanayi tüketicileri için de denetimlerimiz oluyor. Bugün artık kaçak elektrik kullanımı basit fiziki müdahalelerle yapılmıyor. Sayaçlara daha profesyonelce müdahale ediliyor. Özel gizli devreler tesis edilerek sayaç devre hareketleri gözlemleniyor. Bunun için Genel Müdürlüğümüz tarafından yetiştirilmiş özel nitelikte ve donanıma sahip personeller görev alıyor.
Enerji verimliliği ile ilgili tüketiciyi bilinçlendirme çalışmalarınız oluyor mu?
Enerji verimliliği konusunu kendi web sayfamızda sürekli işliyoruz. Bütün ödeme noktalarına bilinçlendirme afişleri astık. Bu sürece biz de katkı sağladık.
EPDK'nın çıkaracağı yeni yönetmelikle ilgili beklentiniz var mı?
Şu an aydınlatma ile ilgili bir yönetmelik bekliyoruz. İkincisi mikro jenerasyon santrallerinin sisteme bağlantısı ve tarifeleri ile ilgili bir yönetmelik. Bu yönetmelikler hazırlanırken EPDK tarafından genellikle bizlerin de görüşleri alınıyor.
Çalışanlarınıza ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Personelimize düzenli eğitim verilmemesi eksiklik olarak gördüğümüz bir konuydu. Bunu aşmak için çok kapsamlı bir çalışma başlattık. Personelimize hem mesleki olarak hem de kişisel gelişimleri için değişik kategorilerde eğitim vermeye başladık. Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile teknik eğitimler düzenliyoruz. Kurumumuzda özellikle iş ve işlemlerde belirli bir standardizasyon sağlamak, işlem süreçlerini sağlıklı bir şekilde analiz edip tanımlamak ve buna uygun işlemleri sonuçlandırmak üzere kalite yönetimi ile ilgili çalışmalar başlatacağız. Personelimizin günlük hayatta karşılaştığı zorluklar, zamanın iyi yönetilmesi, stres yönetimi, sağlıklı iletişim ile ilgili çok kapsamlı eğitim verme hazırlığı içerisindeyiz. Amacımız bütün personeli gerek psikolojik olarak ihtiyaç duyduğu hususlarda gerekse teknik ve idari olarak ihtiyaç duyduğu hususlarda hazır bir hale getirmek.
Tüketicilerden beklentileriniz nelerdir?
İstanbul Avrupa yakasındaki tüketicilerden kurumumuzla iletişimi daha aktif tutmalarını istiyoruz. Bize sorunları zamanında iletmeleri çok önemli. Kaçak elektrikle mücadele konusunda desteklerini bekliyoruz.
İstanbul'da elektronik sayaç kullanımını yaygınlaşacak mı?
Abonelere yeni elektronik sayaç taktırmaları ile ilgili bir zorlamamız olmuyor. Ancak bu sayaçlar arızalandığında veya tamamen işlevsiz hale geldiğinde yine abonenin isteğine bağlı olarak elektronik sayaçlarla değiştiriliyor. Biz temel politika olarak elektronik sayaçların hızlı bir şekilde sistemimize girmesi ile ilgili çalışma yapıyoruz.
BEDAŞ'taki yeniliklerden bahseder misiniz?
Genel Müdürlüğümüz tarafından Ocak ayı başında yaklaşık 50 kişinin hizmet verdiği 24 saat çalışma esasına dayalı bir çağrı merkezi oluşturuldu. Geçmişte İstanbul Avrupa yakasında müşterilerimiz bize ulaşmakta zorluk çekiyordu. Bugün artık 186 nolu telefonu tuşladıklarında bize rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Başta elektrik arızası olmak üzere aydınlatma arızası, sayaç arızası, kaçak elektrik kullanım bildirimi veya kurumun diğer faaliyetleri ile ilgili müşterilerimize sorunlarını çözüme kavuşturacak bir ortam sağlandı. 186 nolu telefonu sık sık aramaya başladılar. Kaçak kullanımla ilgili ihbarlar, borç sorgulama, abonelik işlemleri aboneler tarafından bize intikal ettiriliyor. Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili bize yoğun ihbarlar geliyor. Bunları gizli tutuyoruz. İhbarlar, ilgili birimler tarafından değerlendiriliyor.
Uzaktan okuma ile ilgili bir çalışmamız var. Özel tüketimli müşterilerin tüketim değerlerini uzaktan alıp faturalandıracağız. Bu konu ile ilgili ihale çalışmamız devam ediyor. İhale çalışmasını TEDAŞ Genel Müdürlüğü yürütüyor. Birkaç aya kadar sonuçlanacak.
Bütün bölümlerimizde ön bürolar şeklinde müşteri hizmetleri birimi oluşturduk. Müşterilerimiz geldiklerinde bölüm bölüm dolaşmak yerine kendi işlemlerini bu ön bürolarda çözüp sonuçlandırıyorlar.
Müşteri ile ilişkilerimizi kolaylaştıracak, faaliyetlerimizi daha etkin kılacak gerekli yatırım ve sistem çalışmalarını hayata geçirmeye devam edeceğiz.Â
Elektrikport
Â
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri