Belge Özgürlüğü Günü
Free Software Foundation Europe ( Avrupa Özgür Yazılım Vakfı- FSFE) öncülüğünde 2008 yılından beri düzenlenen Belge Özgürlüğü Günü (BÖG)’nün bu yıl 6.sı kutlanıyor.
26.03.2013 tarihli yazı 7419 kez okunmuştur.
Free Software Foundation Europe ( Avrupa Özgür Yazılım Vakfı- FSFE) öncülüğünde 2008 yılından beri düzenlenen Belge Özgürlüğü Günü (BÖG)’nün bu yıl 6.sı kutlanıyor. BÖG her yıl Mart ayının son Çarşamba günü kutlanıyor. Bu kutlamalar evrensel boyutta yapılıyor ve dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor. Bu yılki kutlamalar için oluşturulan etkinlik haritasına buradan ulaşabilirsiniz. Bu yılki kutlamalar ülkemizde Ankara, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere 4 farklı şehirde yapılacak. Etkinlikleri düzenleyen ekipler tamamen bu işe gönül vermiş arkadaşlardan oluşuyor. Sadece 27 Mart'ta yapılacak olan kutlamalar ile değil her an bu konu hakkında çalışarak bir farkındalık yaratmak için çaba harcıyorlar. Bunun için bir çok kanaldan bu konuyu duyurmaya ve daha çok insana ulaşmaya çalışıyorlar.
Belge Özgürlüğü Nedir?
Bilgisayar teknolojinin 1990 yıllardan itibaren hızla gelişmesi ile beraber, kağıt üzerinde bulunan dokümanların dijital ortama taşınma süreci hızlandı. Zaman ilerledikçe gelişen teknoloji ile birlikte devasa boyutlardaki belgeler bilgisayarlar arasında hızlıca dolaşmaya ve paylaşılmaya başlandı. Yalnız bir sorun vardı; Belgeleri açmak için kullanılan programlar ücretliydi! Standart bir kullanıcının bilgisayarını ilk aldığı zaman bilgisayarın içinde bulunan Windows işletim sistemi ve Office programları tüm insanları tek bir platforma yönlendiriyordu. Bilgisayarımızda bulunan bize ait olan dokümanları açmak için bu programlara para ödemek zorundaydık ya da çoğu insan gibi ‘yasal olmayan’ yollara başvurarak crackli program kullanmak zorundaydık. Tabii bu durum özgür yazılımdan habersiz olan ya da Microsoft alışkanlığından vazgeçemeyenler için geçerliydi.
Tamamen ücretsiz olan ve gönüller tarafından oluşturulan LibreOffice programı ile bilgisayarınızdaki dosyalara ücretsiz olarak ulaşabilir, “halen daha” ücretli program kullanan arkadaşlarınız için dosyanızı. docx, .xls vs gibi formatlarda kayıt edebilirsiniz. Sahip olduğunuz tüm dokümanları açık standart olarak paylaşarak dokümanlarınız daha güvenli ve ulaşılabilir olmasını sağlayabilir, aynı zamanda bu aileni bir parçası olabilirsiniz.
Tamamen kendinize ait olduğunu düşündüğünüz dosylarınızı açmak için bedel ödemeye başladığınız zaman şu soruyu sormamız lazımdı; “Bana ait olan bir şey için niye bedel ödeyeyim?” İşte bu soru bize yeni bir kapı açar; "Bilginin paylaşımı ve kamusallığı." Tüm dünyada insanlar bilginin herkes tarafından ulaşılabilir bir noktada olması için çalışmalar yürütüyor. Yakın zamanda hayatını kaybetmiş olan Aaron Swartz 'ı anarak yazımıza son veriyoruz.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.