Bildiğiniz İnternet Ama Fiziksel !
Çağın en büyük buluşu internet günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Peki bu internet fiziksel olarak gerçekleştirilirse ne olur? İşte son dönemin üzerinde en yoğun çalışılan konularından birisi Fiziksel İnternet. Adı internet ama kendi biraz farklı.
İnsanoğlunun bir zamanlar hayal edip gerçekleştirdiği internet teknolojisi diğer bir deyişle gelişmiş genel ağ sistemi, artık günlük yaşamın içine öyle yerleşti ki vazgeçilmez bir durum haline geldi. Atılan her adımda, yapılan her işte neredeyse her yerde ve her şeyde kullanılan internet yeni ve gelişmiş fikirlerin doğmasına da olanak sağlıyor.
Bu fikirlerin en ilginç örneklerinden birisi de Fiziksel İnternet adıyla son aylarda adını sıkça duyduğumuz yeni bir sistem. İngiliz bilim adamları ve lojistik uzmanlarının sunduğu bu yeni proje eğer hayata geçirilebilirse hem ekonomik hem de zaman konusunda tahminlerin çok üzerinde bir kazanç sağlanmış olacak. Fiziksel İnternet adı da onların bulduğu bir isim.
Sistem aslında fiziksel taşımacılık prensibine dayanıyor. İnternet bilindiği üzere çok gelişmiş ve global bir yapıda. Yani bugün istenilen an her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Tüm bilgiler internet bulutu diye tabir edilen alanda dolaşıyor ve istenilen an istenilen bilgiye çeşitli yöntem ve komutlarla ulaşılabiliyor. Aynı sistemi fiziksel olarak gerçekleştirmek mümkün.
Bugün dünyada özellikle gıda taşımacılığının büyük bir bölümü, çok güvensiz olan karayolu taşımacılığı ile yapılıyor. Bu da gerçekten büyük bir mali yük getiriyor. Harcanan yakıt gideri %8 gibi oldukça büyük bir masraf getiriyor. Kaybedilen zaman da ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu.
Bilim adamları ve lojistik uzmanlarının getirdiği alternatif ise Foodtubes projesi. Bu proje ile yer altında bir taşıma ağı oluşturulacak ve şehirlerin altına da özel taşıma hatları yerleştirilerek istenen lojistik malzeme buralardan kontrollü olarak istenilen alıcıya ulaştırılabilecek. İngiltere merkezli bu projeyle tüm dünya fiziksel bir internet ağı ile donatılmış olacak.
Foodtubes, gıda ve bazı taşınabilecek ürünler için kapsüller oluşturmayı planlıyor. Kapsüller yaklaşık olarak bir buçuk metre uzunluğunda olacak. Foodtubes istasyonları ile İngiltere'de yeraltında bir halka çizerek paket anahtarlamalı ağ tarzı akıllı şebeke kontrollü hava basıncı boru ve motorlar kullanılarak 3000 kilo malzeme, tüm büyük gıda üreticilerini ve perakendecileri birbirlerine bağlayacak.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Foodtubes şunları söylüyor:
"Eğer gıda sanayii uluslararası yük taşıma borularını kurarsa, dünya çapında yılda 1-4 milyon ton arası karbondioksitten korunulacak, süpermarket ve diğer yükleme yerlerine daha hızlı, hedefe yönelik teslimat mümkün olacak. Kargo kapsülü masrafları, yolla taşımadan 5 kat daha ucuz olabilir ve her yolu yüksek kazançlı bir yatırım haline getirebilir."
Fiziksel İnternet projesiyle ekonomik olarak kazanç oldukça büyük. Örneğin Londra'da planlanan sistem için maliyet 400 milyon sterlin olarak hesaplandı ve yıllık 80 milyon sterlin gelir sağlayacağı belirlendi.
Trafik sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacak!
Ayrıca proje ile özellikle gıda ürünlerinin taşınmasında karşılaşılan zaman problemi en aza indirilmiş olacak. Çünkü hava basınçlı tüpler kapsülleri hedeflerine en kısa zaman da ulaştırabilecek. Bir diğer getirisi de trafik sorununa büyük ölçüde çözüm sunacak olması. Yeni sistem ile hem karayolları rahatlayacak hemde yakıt tüketimi azaldığı için ülke kalkınmaları güçlenecek.
Foodtubes, proje için henüz erken olduğunu düşünse de oldukça merak uyandıran bu sistem çok büyük bir gelecek vaat ediyor. Kim bilir belki bir gün hepimiz, çizgi filmini seyrettiğimiz Jetgiller'deki gibi bir tuşa basarak istediğimiz ürünü anında önümüzde bulabiliriz.
Elektrikport / Emre MERSİN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri