Bilimadamları Düşünce Gücüyle Hareket Eden Araba Geliştirdi
Eğer birgün birini ellerini direksiyon simidine dokundurmadan araba kullanırken görürseniz endişe etmeyin -çünkü muhtemelen arabayı beyin gücüyle kullanıyor olacak.
Beyin üzerine araştırma yapan bilimadamlarından bir ekip, tamamen zihin gücüyle kullanılabilecek bir otomobil geliştirdi. Buna göre sürücü aslında video oyunları için tasarlanmış özel bir başlık takıyor. Başlık, kablosuz teknoloji ile aracın elektronikleri ile bağlantılı sensörlere sahip. Yapmaları gereken tek şey sağa veya sola gitmeyi ve daha hızlı gitmeyi "düşünmek", araç buna göre düşünceye tepki veriyor.
Araba Alman bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirildi. Ekip, eğer projenin birgün günlük trafikte de kullanılıp kullanılmayacağını merak etti ve testler aracılığıyla bu durumu denemek için bir prototip geliştirdi. BrainDriver adı verilen bu teknoloji şöyle çalışıyor:
Araba video kameralar, radarlar ve lazer sensörlerle donatılıyor. Bu sayede otomobilin çevresiyle ilgili tam bir 3D resim alınabiliyor. Daha sonra sürücü 16 sensörü bulunan ve beyinden elektromanyetik sinyaller alan özel başlığını takıyor. Sinyal, sağ veya sol demek olan 2 farklı deseni anlaması için tasarlanan bir bilgisayar tarafından yorumlanıyor.
Testlerin birinde sürücü, komut ve aracın hareketi arasında küçük bir gecikme ile de olsa otomobili sağa döndürmeyi başardı. İkinci bir testte araç, sürücünün aracı hızlandırmasını ve yavaşlatmasını da içeren dört farklı deseni algılaması için tasarlandı.
Proje, Berlin Free Üniversitesi Yapay Zeka Grubu'nun bir parçası olan AutoNOMOS ekibi tarafından gerçekleştirildi. Ekip bu projeden önce, eller kullanılmadan bir arabayı kontrol etmenin en iyi yöntemi olan iPad ve göz ile izleme cihazlarını test etti.
Araştırmacılar, test arabasının sadece bir 'konsept kanıt' olduğunu, makineleri beynimizle kontrol altına almadan önce hala katetmeleri gereken çok uzun bir mesafenin bulunduğunu söylüyor. Projenin toplumun geniş kesimine açılıp açılmaması konusunda henüz bir karara varılmadı.
Ekip üyeleri, "BrainDriver " uygulaması, tabiki bir gösteri ve şimdilik trafiğe çıkmaya hazır değil. Fakat uzun vadede bu gibi insan-makina arayüzleri, kendi kendini idare eden sürüş içeren bu kombinasyonların muazzam bir potansiyelini de içerecektir." şeklinde konuşuyor.
Öte yandan şu konuya da dikkat çekiyorlar: "Tabiki bunu evde asla denemeyin. Güvenlik nedenleriyle testleri havaalanında geniş bir alanda gerçekleştirdik."
İlk testler olumlu ve süreç yavaş, fakat emin adımlarla ilerliyor. Bakalım Alman bilimadamlarının bu projesi normal trafikte de mümkün olabilecek mi, bunun için biraz daha beklememiz gerekiyor.
##VIDEO##
Elektrikport / Emre GÜRBÜZ
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri