Bilişim sektöründe örgütlenme paneli
EMO İstanbul Şubesi, Tez-Koop-İş Sendikası, UNİ Global ve LBC Sendikaları dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 'Bilişim Sektöründe Örgütlenme' paneli düzenledi.
Panele EMO İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kaya, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner, Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries ve Tez Koop İş Sendikası Başkanı Gürsel Doğru konuşmacı olarak katıldılar.
İşsizlik korkusu yaratılıyor
İlk konuşmayı Tez Koop İş Sendikası Başkanı Gürsel Doğru yaptı. Doğru, Bilişimde örgütlenme sorununun genel örgütlenme sorunundan ayrı tutulamayacağını belirterek "10-15 yılda artan yerli ve yabancı yatırımı, internet kullanımının artması sorunları çeşitlendirdi. Bilgi teknolojisi üreten ve satan şirketler sektörün aktörleri oldu. IBM çalışanlarının örgütlenmesi bilişim sektöründeki diğer firmalar için örnek teşkil edecektir. Bilişim sektöründe çalışanlar kendi kariyer hedefleri ve kişisel çabaları ile bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. Başka bir iş bulamayacakları endişesi yaratıldığı için emeklerinin ve hak ettiklerinin çok altında ücretlerle çalışıyorlar. Ayrıca bilişim sektöründekiler esnek çalışma adı altında plansız çalıştırılıyorlar. Sonuç olarak hangi sektörde ve hangi sıfatla çalışılıyor olursa olsun hak arama, örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmesi yapmaktan geçiyor." şeklinde konuştu.
Mühendislere yurtdışında iş imkanı
Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, bilgi ve hizmet sektöründe uluslararası faaliyet gösteren bir sendika olduklarını söyledi. Rohde, "Fakir ülkelerde örgütlenmelerimiz var. Bu ülkelerde çalışanların hakları ihlal edildiğinde gereken örgütlenmenin yapılmasına çalışıyoruz. Bizim amacımız kurumlar arası işbirliği yapmak. Dünyanın her yerinde kendi sektörümüzde olan sendikaları destekliyoruz. Üyelerimizle bağlantı kurarak mühendis arkadaşlarımızın aynı firmaya bağlı kalmadan denizaşırı ülkelerde çalışmalarını sağlıyoruz." dedi.
Gazetecilik, bilişim ve eğlence sektöründe algılar kullanılıyor
Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Somer, çağdaş teknolojinin eğitim görmüş insanlara cevap veremediğini belirtti. Ekonominin tamamen piyasaya döndüğünü belirterek, "Biz eskiden çağdaşlaştıkça zenginliğin paylaşılacağını sanıyorduk. Yeni dünya tamamen sömürü düzenine göre kuruldu. Asgari hakların alınamadığı bir düzen. Tüm dünyada en fazla sömürülenler eğitimli insanlar. Sendikalar gazetecilik, bilişim ve eğlence sektörlerine dağıldılar. Bu sektörler insanların algılarını çıkarlarına göre şekillendiriyor. Yeni dünya düzeninde eğitimli, bilinçli, örgütsüz kullanılan insanlar var. Barış ve demokrasiden yana yol alan örgütlenmeye geçmemiz gerekiyor." diye konuştu.
2001'de IT sektöründe uyanış oldu
LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries, Belçika'da IBM'le 2003'te toplu sözleşme imzaladıklarını, bunun için uzun mücadeleler verdiklerini belirterek "2001 yılında IT sektöründe bir uyanış oldu. Çalışanlardan çok çabuk vazgeçildiği, onlara demirbaş gibi davranıldığı dönemler yaşadık. BT çalışanlarına toplu sözleşmenin gücünü ilettik. Şuan birçok üyemiz yurtdışındaki meslektaşlarıyla bir araya geliyor. Bu da bizim iyi ilişkiler içinde olduğumuzu gösterir." dedi.
Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye