Bilişimciler 2009'da da büyüme hedefliyor
Bilişim firmaları dünyada yaşanan krizin sektörü etkileyeceğini belirtirken 2008'de elde ettiği büyümeyi 2009'da da yakalamayı hedefliyor.
Türkiye'de küresel finansal krizden en az etkilenen sektörlerin başında gelen bilişim, 2008'de elde ettiği büyümeyi 2009'da da yakalamayı hedefliyor.
Dünyada yaşanan krizin sektörü etkilemesinin "kaçınılmaz" olduğu belirtilirken 2009'da müşteri, iş ortakları ve çalışanlara daha az maliyetli yollarla erişimi sağlayan sosyal ağların yükselen trendler arasında bulunması bekleniyor. Türkiye'de donanım ağırlıklı olan bilişim sektörünün yapısının, önümüzdeki yıllarda yazılım ve servis alanında daha fazla büyüme kaydederek değişeceği tahmin ediliyor.
Son yılların "gözde" meslekleri olan yazılım geliştirme uzmanlığı, web tabanlı yazılım geliştirme uzmanlığı, grafik tasarım, yazılım/donanım tasarım uzmanlığının, bu yıl da yerini koruyacağı öngörülüyor.
Krizin etkilerinin 2009'da da devam edeceğine dikkat çeken Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gülara Tırpançeker, Türkiye'de donanım ağırlıklı olan bilişim sektörünün yapısının, önümüzdeki yıllarda yazılım ve servis alanında daha fazla büyüme kaydederek değişeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Global krizin bilişim sektörünü etkileyeceğinin bir gerçek olduğunu vurgulayan Gülara Tırpançeker, şu görüşleri dile getirdi: "Kriz ortamına rağmen rekabet gücümüzün azalmaması, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının artırılması gerekmektedir. Serbestleşme ve verilen lisanslardan dolayı, telekom yatırımları, 2009 yılında sektörümüz açısından önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Bilişim sektörü, 2009 yılında krize rağmen ülkemizin büyüme oranının üzerinde büyümeye devam edecektir."
ÇEVRE DOSTU BT ÇÖZÜMLERİ GEREKLİLİK OLACAK
HP Türkiye Genel Müdürü
SERDAR URÇAR
Dünyada yaşanan krizin, 2009 yılında teknoloji sektörünü etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Serdar Urçar, "2009 yılında büyüme hızı konusunda elbette farklı bir sonuç beklenebilir" dedi. Urçar, maliyetlerin düşürülmesi ve yer tasarrufu sağlaması açısından sanallaştırma teknolojilerinin 2009 yılında yaşanacak gelişmeler arasında yer alacağını kaydetti. Serdar Urçar, potansiyel müşterilere, iş ortaklarına ve çalışanlara geleneksel yollardan daha az maliyetli ve daha verimli yollarla erişimi sağlayan sosyal ağların da krizin yaşanmaya devam edeceği 2009'un yükselen trendlerinden olacağına işaret etti. Urçar, "Bununla birlikte daha sıkı çevre düzenlemeleri ve sınırlı fiziksel alanla birleşen enerji fiyatlarındaki artış sonucunda da çevre dostu BT çözümleri yalnızca moda bir fikir olmanın ötesine geçip, mutlak bir gereklilik haline gelecektir" diye konuştu.
BİLİŞİM 2009'U DAHA RENKLİ GEÇİREBİLİR
Index Grup Üst Yöneticisi (CEO)
EROL BİLECİK
Erol Bilecik, Türkiye için yeni bir kavram olan 3G'nin tüm GSM operatörleri tarafından servis edilecek olmasıyla 2009'dan itibaren, "farklı bir değişim" yaşanacağına emin olduklarını ifade etti. Mobilite hareketinin, yani insanların bilgiye ulaşma ihtiyaçlarının, daha yoğun, daha istekli olduğunu ve ürünlerin de buna yönelik yapı içerisine girdiğinin izleneceğine dikkati çeken Bilecik, Türkiye'de mobilite kavramının gittikçe daha kaliteli noktalara oturacağını ve 3G'nin Türkiye'de yol haritası belli olduğu için bu yapıların daha sağlam yerleşeceğini söyledi. Bilecik, "2009 yılı belki de biraz daha dikkat edilmesi gereken bir dönem olmasına rağmen, BT sektörünün bu dönemi daha renkli geçirebileceğini düşünebiliriz" dedi.
2008'İN GÖZDE MESLEKLERİ 2009'DA DA REVAÇTA
Yenibiris.com Genel Müdürü
DENİZ CEYLAN KILIÇLIOĞLU
Hızla büyüyen bilişim sektörünün, Türkiye için büyük bir istihdam potansiyeli oluşturduğunu belirten Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, Türkiye'de bu alanda çalışan kişilerin, sektörün istihdam ihtiyacının yalnızca yüzde 20'ye yakın bir kısmını karşıladığını kaydetti. Kılıçlıoğlu, "Yenibiris.com olarak, son birkaç yılın gözde mesleklerinin 2008 yılında da revaçta olduğunu gözlemledik. Bunun 2009 yılında da süreceğini düşünüyoruz. Yazılım geliştirme uzmanlığı, web tabanlı yazılım geliştirme uzmanlığı, grafik tasarım, yazılım/donanım tasarım uzmanlığı bunların arasında yer alıyor. Bütün bu mesleklerde yaratıcılık, araştırmacılık, kendini sürekli geliştirme, teknolojiyi takip etme ve en az bir yabancı dil, olmazsa olmaz özellikler olacak" diye konuştu.
KRİZ NEDENİYLE TEKNOLOJİK GELİŞİM ZORLANIR
Software AG Türkiye Genel Müdürü
YÜCE ERİM
Yüce Erim ise 2009'un teknolojik gelişim ve açılımlar açısından etkisi altında kalacağı küresel kriz nedeniyle zorlanacağını ifade etti. Erim, "Bilişimciler olarak, her zaman kriz ve zorlukların aşılmasındaki en etkili aracın bilişim teknolojileri olduğunu söyler ve buna yürekten inanırız. Ancak ekonomik zorluklar karşısında ne yazık ki kullanıcı tepki ve refleksleri bundan farklı davranışlar sergiliyor" diye konuştu. Ekonomik açıdan 2009 yılına bakıldığında, öngörülebilecek her şeyin hatalı olabileceğini, tahmin ve varsayımların geçersiz olabileceğini unutmamak gerektiğine dikkati çeken Erim, "Kurumsal kullanıcıların, kendi süreçlerini gözden geçirecekleri ve operasyonel anlamda değerli geri kazanımlar elde edebilecekleri BPM (iş süreçleri yönetimi) projelerine yönelmeleri beklenmektedir" dedi.
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri