elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Binalara Kimlik Zorunluluğu Geliyor

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanmasıyla ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 azaltılmasının öngörüldüğü bildirildi.



A- A+
26.11.2009 tarihli yazı 3097 kez okunmuştur.





AA







Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanmasıyla ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 azaltılmasının öngörüldüğü bildirildi.



Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek ''Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'' çerçevesinde binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve benzeri için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimliklerin zorunlu olacağı hatırlatıldı.



Belgenin asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içereceği, konutların aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılacağı belirtilirken, uygulamanın ilk etapta yeni binalar için zorunlu olacağı, ancak mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınması gerekliliğinin bulunduğu kaydedildi.



Açıklamada, yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 gibi bir oranda azaltılmasının öngörüldüğüne işaret edildi.



Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, enerji kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını, çünkü binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85'inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığı, en büyük tasarrufun en az yüzde 50'lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlandığını ifade etti.



Söz konusu belgenin etkisiyle sektördeki büyüme rakamlarının yükseleceğinin altını çizen Ulu, yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesinin ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geldiğini bildirdi.



Verilen bilgiye göre, enerji kimlik belgesinin yeni binalara proje eki olarak hazırlanması ve belediyeye sunulması gerekiyor. Belediyeler, belgenin yönetmeliğe uygun hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol edecek ve ona göre inşaat izni verecek. Yapım sırasında da binanın yönetmeliğe uygun projesine göre yapılıp yapılmadığından yapı denetim firmaları sorumlu olacak. Şayet yönetmeliğe aykırı uygulama yapıldığı tespit edilirse, binaya yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.