Binalara Kimlik Zorunluluğu Geliyor
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanmasıyla ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 azaltılmasının öngörüldüğü bildirildi.
AA
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin uygulanmasıyla ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 azaltılmasının öngörüldüğü bildirildi.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek ''Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'' çerçevesinde binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve benzeri için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimliklerin zorunlu olacağı hatırlatıldı.
Belgenin asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içereceği, konutların aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılacağı belirtilirken, uygulamanın ilk etapta yeni binalar için zorunlu olacağı, ancak mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınması gerekliliğinin bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 gibi bir oranda azaltılmasının öngörüldüğüne işaret edildi.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, enerji kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını, çünkü binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85'inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığı, en büyük tasarrufun en az yüzde 50'lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlandığını ifade etti.
Söz konusu belgenin etkisiyle sektördeki büyüme rakamlarının yükseleceğinin altını çizen Ulu, yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesinin ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geldiğini bildirdi.
Verilen bilgiye göre, enerji kimlik belgesinin yeni binalara proje eki olarak hazırlanması ve belediyeye sunulması gerekiyor. Belediyeler, belgenin yönetmeliğe uygun hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol edecek ve ona göre inşaat izni verecek. Yapım sırasında da binanın yönetmeliğe uygun projesine göre yapılıp yapılmadığından yapı denetim firmaları sorumlu olacak. Şayet yönetmeliğe aykırı uygulama yapıldığı tespit edilirse, binaya yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler