elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Birleşme-satın alma nın %35 i enerji den

Geçen yıl işlem hacmi bazında 5,7 milyar $'la enerji sektörü ön plana çıkarken, işlem adedi bazında 22 satın alma işlemiyle sanayi firmaları ilk sırada yer aldı



A- A+
16.01.2009 tarihli yazı 4135 kez okunmuştur.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young raporuna göre, Türkiye'de değeri açıklanan birleşme/satın alma işlemleri 2008'de 16.3 milyar dolara geriledi. 2009'da toplam işlem hacmi 10 milyar dolar civarında bekleniyor.



Ernst&Young Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporunun 7'incisi, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.



Rapora göre, 2007'de 25,5 milyar dolar olan toplam işlem değerinin geçen yıl, değeri açıklanan 172 işlem ile 16,3 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.



Değeri açıklanmamış işlemler dikkate alındığında, 2008'deki toplam işlem değerinin 18,5 milyar dolar seviyesinde olduğunun tahmin edildiği belirtilen raporda, ağırlığın, 12 milyar dolar ile yine yabancı yatırımcılarda olduğu bildirildi.


Raporda, Türk yatırımcıların önemli işlemlerdeki etkinliklerinin 2007 yılı düzeyinde olmadığı için toplam işlemlerdeki payının yaklaşık yüzde 50 azaldığı ifade edildi.



İşlem hacminin 5,7 milyar doları 'enerji'den



Raporda, geçen yıl işlem hacmi bazında, 5,7 milyar dolar ile enerji sektörünün ön plana çıkarken, işlem adedi bazında 22 satın alma işlemi ile sanayi firmalarının ilk sırada yer aldığı belirtilerek, "Enerji sektörünün hacimsel olarak birinci sırada yer almasının ana nedeni; Türkiye'nin artan enerji talebi ve bu doğrultuda yerli ve yabancı yatırımcıların bu pazarda yer alabilme stratejileri olarak açıklanıyor. Sektördeki en yüksek tutarlı işlem ise 1,6 milyar dolar işlem değeriyle Başkent Doğalgaz'ın özelleştirmesi oldu" denildi.



Özel sermaye fonu hacmi 2,38 milyar dolar


Raporda, 2008'de küresel finansal kriz ortamından önemli ölçüde etkilenen Türkiye'de özel sermaye fonlarının, etkinliklerini artırarak Türkiye piyasasındaki konumlarını güçlendirdiği, geçen yıl toplam özel sermaye fonu hacminin 2,38 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi.



Geçen yıl özel sermaye fonları işlemlerinde, sayı ve işlem değeri olarak 2007'ye oranla sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 19 oranlarında artış gerçekleştiği bildirilen raporda, 2008'de özel sermaye fonlarını ön sıraya taşıyan en önemli işlemin yine Migros olarak göze çarptığı, özel sermaye fonlarının, perakende başta olmak üzere genelde gıda içecek, medya ve eğlence sektörlerinde etkin olduğu vurgulandı.



2009'da global ekonomik krizin etkilerinin ağırlaşmasının beklenirken, özel sermaye fonları faaliyetlerinin de yavaşlayacağının öngörüldüğü ifade edildi.



6,5 milyar dolarlık özelleştirme oldu



Türkiye'de 2008'de tamamlanmış ve değeri açıklanmış en büyük 10 işlemin toplam değerinin yaklaşık 10,1 milyar dolar olarak verildiği, gerçekleşen en büyük 10 işleme bakıldığında özelleştirme ve diğer kamu kaynaklı işlemlerin ön plana çıktığı kaydedilen raporda, geçen yıl gerçekleşen özelleştirme işlemlerinin toplam değerinin ise yaklaşık 6,5 milyar dolar tutarında bulunduğu bildirildi.



TMSF satışı ihalelerinde 2007'ye göre düşüş gözlendiği ifade edilen raporda, 2009'da özelleştirme ihale sürecinde beklenen gelişmelerin; geçen yıl başlatılan Milli Piyango ve elektrik dağıtım şirketleri ile şeker fabrikaları ihalelerinin tamamlanması, Halkbank, Vakıfbank, otoyollar ve köprüler için ihale sürecinin açıklanması olduğu anımsatıldı.



2009'da düşüş öngörülüyor


2009 yılına ilişkin öngörülere de yer verilen "Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008" raporunda, dünyadaki genel ekonomik konjonktüre bağlı olarak birleşme ve satın alma işlemlerinde önemli bir düşüş olmasının beklendiği, yılın ikinci yarısında piyasalarda yaşanacak olası olumlu gelişimin, belirli ölçüde hareketlilik getirebileceği belirtildi.



Kaynak: Dünya


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.