elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Biyonik Kol Sayesinde Çok Daha İyi Bir Davulcu

Talihsiz bir kaza sonucu tek kolunu kaybeden genç baterist Jason Barnes için biyonik kol geliştirildi. Sahip olduğu yeni kol sayesinde o artık bir “Süper İnsan!”. Geliştirilen biyonik kol ve Barnes’in hikayesinin detayları haberimizde..



A- A+
24.03.2014 tarihli yazı 11189 kez okunmuştur.
Jason Barnes yıllardan beri profesyonel davulcu olmak istiyordu. Bundan yaklaşık 2 yıl önce talihsiz bir kaza geçirdi ve tüm bu hayalleri feci şekilde yıkıldı. Ama daha sonraları onun için bir şans ortaya çıktı ; Biyonik kol. Bu çıkan yeni ürün için kendini çok ümitli hissediyor.
 


Barnes iki yıl önce çalıştığı restorandaki davlumbazı temizlerken bir kaçak durumu dolayısıyla elektriğe çarpıldı ve sağ kolunu dirseğinden itibaren trajik bir şekilde kaybetti. Bu kaybın ardından müzikal hayalleri kısıtlanmış oldu. Bu duruma çok üzülen Jason kendi koluna takabileceği basit bir araç yaparak davul çalmaya devam etti. Her ne kadar çalabiliyor olsa da eskisi kadar hızlı olamadı bu araçla. Barnes kazadan önce müzik kariyerini geliştirmek için Amerika’daki “Atlanta Müzik ve Medya Enstitüsü”’ne kaydını yaptırmıştı.
 


Barnes, enstitünün gözde davul eğitmenlerinden olan Eric Sanders’e durumunu anlattı. Sanders onu Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Gil Weinberg ile tanştırdı. Gil Weinberg  ile birlikte Barnes’in durumu değerlendiren yetkililer Barnes’in normal bir insan kadar iyi, belki de onlardan daha iyi  davul çalabilmesi için bir plan yaptılar ve ona uygun bir robot kol ürettiler.

Geçtiğimiz haftalarda Barnes üretilen biyonik kolu ilk kez denedi. İlk deneyiminin ardından “Bu inanılmaz!” şeklinde yorum yapan Barnes “Eğer bu kol kusursuz bir şekilde çalışmaya devam ederse kendimi eskisinden çok daha fazla geliştirebilirim ve bu kolu her daim kullanmayı isterim.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 
 
 
► İlginizi Çekebilir: 16 Yaşında Kablosuz Robot Kol Yaptı


Robot kolun mucidi Weinberg geçmiş dönemlerinde müzikal robotlar üzerinde çalışmıştı. 2008 yılında geliştirdiği “Haile” adındaki robot davul buna en güzel örneklerden biridir. Geliştirdiği robotları bir insanın çalabileceği gibi tasarlayan Weinberg adeta kendini bu alana adamış.

“Bazı durumlarda sürprizler üretebiliyoruz, insansız müzik yapılamaz.” diyen Weinberg “Bundan sonraki ilginç aşama; robotlar sizin bir parçanız olduğunda ve siz de robotların bir parçası olduğunuzda gerçekleşecek durumdur.” dedi.

 

 
"2008 yılında üretilen Heile"


Barnes’in kolu için vücudundan bazı ipuçları alındı. Üst koldan gelecek elektrik sinyalleri için laboratuvarda tasarlanan protez biyonik kolda  elektromiyografi tekniği uygulandı. Pazularının kasılıp gevşemesine göre Barnes bagetleri küçük bir motor aracılığıyla hızlı ya da yavaş kontrol edebiliyor.

 Araştırmacılar ilk bagetten sonra biyonik kola ikinci bir bageti de yerleştirdiler. İkinci bagette ilki gibi kendi motoru tarafından kontrol ediliyor. Mikrofon ve ivmeölçer de kullanılarak Barnes’in çaldığı ritimlerin hassasiyeti fazlasıyla artıyor. Hatta 20 Hz gibi normal bir insanın kendi eliyle ulaşamayacağı bir frekansla herhangi bir davulcudan çok daha iyi bir performansa sahip oluyor. 

 


 
Weinberg bu yapay özellik ile insan ve makine karışımı kombinin Barnes’i “Süper İnsan” yaptığını söylüyor. Weinberg’in görüşüne göre robotlar müzik konusunda insanlara yardım etmeli. Yazılımlar/donanımlar bir insanın yapabileceğinden çok daha hızlı ritim oluşturabileceği için çok daha güzel ve çeşitli melodiler ortaya koyulabilir.

Bonobo grubunun bateristi Jack Baker : “Bu olaylar gelecekte bizim müzik aletleri ile olan etkileşimimizi değiştirecek. Bu sadece engelli kişiler için gelecekte önemli olacak bir adım değil. Teknolojiyi kullanmak isteyen davulcular için de büyük bir adım. Bu gelişmeleri ve olayları seviyorum.” dedi.

Barnes’in biyonik kolu ile ilk gösterisi geçtiğimiz günlerde Atlanta Bilim Festivalinde gerçekleşti. Barnes’in kolunun yanı sıra Sanders ve ekibinin diğer teknolojik ürünleri de bu festivalde katılımcılar ile buluştu.

Araştırmacıların son rütuşlarının ardından sahneye çıkan Barnes “Daha çok pratik yaparak çok daha iyi bir seviyeye geleceğime inanıyorum.” dedi.


 


Kaynak:

► Newscientist

 
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.