BOTAŞ fellik fellik 2 milyar YTL arıyor
Enerji Bakanlığı, Rusya ve İran'a doğalgaz karşılığında 19 Aralık'ta yapılacak 2 milyar YTL'lik ödeme için alarma geçti. Sistemdeki bütün kaynaklar BOTAŞ'a akıtılmaya başlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya ve İran'a doğalgaz karşılığında 19 Aralık'ta yapılacak 2 milyar YTL'lik ödeme için alarma geçti.
Enerji Bakanlığı'nda enerji KİT'lerinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla üst üste yapılan toplantılarda, kaynak yaratma ve bankalardan kredi sağlama koşulları masaya yatırılıyor. BOTAŞ yönetimi, Rusya ve İran'a yapılacak ödemeler için değişik bankalardan yüksek faizlerle kredi almak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, küresel krizin kredi maliyetlerini daha da artırdığından yakındı.
BOTAŞ, her ay daha da belirgin biçimde kendini hissettiren finansman sorununa kalıcı çözüm bulunmasını istedi. Toplantılarda, BOTAŞ'ın dışında kalan diğer enerji KİT'lerinin (EÜ- AŞ, TEİAŞ ve TETAŞ) de kredi kullanması bir kez daha gündeme geldi. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) yönetimi, bankalardan kredi kullanmanın çözüm olmayacağı görüşünü savunarak, bu konudaki çekincesini "Enerji KİT'lerine yeterli miktarda para girişi olmazsa, finansman sorunu kredi çekilerek çözülemez.
Her ay doğan açığı, yeni kredi alarak kapatmak zorunda kalırız" sözleriyle dile getirdi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yönetimi de finansman yönünden sıkıntıda olduklarını söyledi. TEİAŞ, elektrik borsası olarak nitelendirilen Piyasa Mali Uzlaştırma Sistemi'ne (PMUM) satış yapan özel sektör enerji şirketlerine, 200 milyon YTL düzeyinde ödeme yapmaları gerektiğini vurguladı. Enerji Bakanlığı, Rusya ve İran'a ödeme için ilk aşamada enerji sistemine giren tüm kaynağı BOTAŞ'a yönlendiriyor.
Global'e 15 Aralık'a kadar süre
Hükümetin de enerji KİT'lerini rahatlatmak için bazı girişimlerde bulunduğu öğrenildi. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global'e, Başkent Doğalgaz'ı devralması için 15 Aralık'a kadar süre verildi. Global- Energaz ortaklığı, Başkent Doğalgaz için 1 milyar 610 milyon dolar teklif etmişti. Global-Energaz'ın öngörülen sürede ödemeyi yapmaması durumunda ihalede ikinci sırada yer alan şirketle görüşülecek. BOTAŞ'a, Başkent Doğalgaz'ın devri ile alacaklarına karşılık 676 milyon YTL kaynak girecek.
Kaynak: Sabah
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler