Botaş gazı iki aylık teminata bağladı
Küresel krizin etkisiyle zor günler yaşayan sanayici şimdi de Botaş'ın 'doğalgaz faturanıza karşılık teminatınızı yükseltin' baskısıyla sıkıştı.
Botaş, doğalgaz kullanan sanayicilerin teminatlarının en az iki aylık olmasını istedi. Sanayici, "Hem kriz var hem doğalgaza yüksek zamlar gelmiş durumda. Bu talebi nasıl yerine getirelim" diyor.
BORU Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (Botaş), doğalgaza yapılan zamların ardından sanayicilerden teminat mektuplarının en az iki aylık kullanım miktarı kadar olmasını istedi.
Bu işlem için son tarih olarak da 1 Ocak 2009'u belirleyen Botaş'ın talebini haksız bulan sanayiciler, "Hem kriz var hem de doğalgaza son 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 80 zam yapılmış durumda. Bu talebi nasıl yerine getirelim" diye tepki gösterdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, teminat artırma talebini karşılayamayan sanayicinin doğalgazının kesileceğini bunun da kritik bir dönemde sanayiciyi çok zor durumda bırakacağını söyledi.
Şevkimizi kırıyor
Hisarcıklıoğlu, "Sanayicimiz neredeyse cambazlık yaparak üretim ve ihracat için koştururken Botaş'ın yaptığı bu uygulama, sanayicinin şevkini ve umudunu kırıyor. Bankaların ilave yeni kredi vermediği bir ortamda, Botaş'ın özel sektöre yeni yükler getirmesi çok yanlış" dedi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Teminat veremeyen kullanıcıların doğalgazının kesileceği bir uygulama böylesine kritik bir süreçte sanayicilerimizi çok zor durumda bırakacaktır. Zaten üretimi güç şartlar altında devam ettiren reel kesim için bu uygulamanın zamanlaması çok yanlış. Üretim kapasitemizin zarar görmemesi en büyük beklentimiz. Bu noktada Botaş da üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmelidir."
Birkaç ay idare etsinler
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de, "Çok sıkıntılıyız çünkü zaten hızla yükselmiş doğalgaz fiyatları var. Üstüne de bu uygulamaya ne gerek vardı" diye konuştu. Parseker, dogalgaz fiyatlarında düşüş beklendiğini de hatırlatarak "Botaş her türlü teminat mektubunu kabul ediyor ama o da para demek. Bankalar bu konuda zaten ciddi sorun çıkarıyor. Botaş sanayiciyi bu konuda birkaç ay idare etsin" dedi.
2 aylık teminat istiyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın ise, "Botaş şimdi iki aylık kullanım bedeline yakın teminat istiyor. Bu da yüzde 80 civarında artış anlamına geliyor. Çünkü bir sanayi tesisi halen zamdan önceki miktarda doğalgaz kullanıyorsa bile zamlar nedeniyle faturası o kadar yükselmiş durumda. Nefes almaya muhtaçken böyle bir uygulamaya anlam veremiyoruz" diye konuştu.
Biz kömüre döndük
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer de, Gaziantep'in sanayi türü olarak doğalgaz yoğun bir bölge olmadığını ancak, doğalgaza geçen bir çok sanayi tesisinin yüksek zamlar nedeniyle tekrar kömüre döndüğünü söyledi. Koçer böyle bir ortamda Botaş'ın teminat artırma peşinde olmasının çok yanlış olduğunu belirtti.
2002'de kanun çıktı ama Botaş yine de tekel gibi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında çıkarılan doğalgaz kanunu ile Botaş'ın doğalgaz piyasasındaki payının 2009 yılına kadar yüzde 20'lere düşmesi, elindeki kontratları devretmesi gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu: "Oysa aradan gecen altı yılda özel sektörün doğalgaz piyasasında payı sadece yüzde 10'larda kaldı. 2009'a kadar yeni bir ihale ile Botaş'ın elindeki kontratların yüzde 70'ini daha devretmesi bundan sonra maddi olarak da mümkün değil. Kanun hükümlerinin yerine getirilmediği, serbest piyasanın oluşmadığı ve daha da önemlisi finansal kriz yaşanırken bankaların ilave yeni kredi vermediği bir ortamda, Botaş'ın özel sektöre yeni yükler getirmesi çok yanlış."
Kaynak: Rotahaber
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri