elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bulut Sistemi ve Robotlar Sayesinde Evden Çalışılabilir

Ülkeler yayılmakta olan koronavirüsü engellemek için fabrikaların kapatma, evden çalışma gibi önlemler almaya devam ediyor. İşini bilgisayar aracılığıyla halledebilen insanlar için evden çalışmak kolay. Peki, bu tarz salgın durumlarında aşıyı bulmak için elinden geleni yapan bilim insanlarına ne olacak? Strateos adlı firma bulut sistemi ve robotları kullanarak bilim insanlarının da evden çalışabileceği bir sistem üzerinde çalışıyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
27.03.2020 tarihli yazı 5469 kez okunmuştur.

Strateos, koronavirüs insanları evden çalışmaya itmeden çok önce bulut sistemini ve robotları kullanan laboratuvarları geliştirmeye başlamıştı. Şirketin 2012 yılında Menlo Park, Kaliforniya'da kurulan ilk robot laboratuvarları halen çalışıyor. Strateos CEO’su Mark Fischer-Colbrie, robotik laboratuvarlarının bilim adamlarının evden çalışmasını sağlamanın yanı sıra geleneksel laboratuvar deneylerine göre çeşitli avantajları olduğunu söylüyor. Strateos, robotlar aracılığıyla yapılan denemelerin standartlaştırılmasının daha kolay olduğunu ve elle yapılan bir deney sırasında kaydedilen veri sayısından daha fazla veri kaydettiğini söylüyor. Strateos, geliştirdiği laboratuvar sisteminin, araştırmaları tekrarlamayı kolaylaştıracağını, birbirinden uzak olan bilim insanlarının birlikte çalışmasında kolaylık sağlayacağını ve yapay zekanın, bilimsel deneylerde daha fazla kullanılacağına inanıyor.

Peki, Strateosun bulut sistemi ve robotlarla donattığı laboratuvarları nasıl çalışıyor? Strateos, laboratuvar kaplarını web tabanlı bir etiketleme sistemi ile eşleştiriyor. Ardından bilim insanları, bu kapların içindeki maddeler ile yapılacak çeşitli testleri seçmek için Strateos'un kullanıcı arayüzünü kullanıyorlar. Bu arayüzler bileşiklerin kimyasal özelliklerinin testlerini, bileşiklerin enzimlere nasıl tepki verdiğini veya bileşiklerin moleküllere nasıl bağlandığını gösteriyor. Bunun yanı sıra bilim insanları, deneyin her adımını çeşitli parametrelerle tanımlayabiliyorlar. Bu parametler kayıt altına alınıyor ve bulut sistemine eklenerek diğer bilim insanlarıyla Strateos arayüzü üzerinden paylaşılıyor. Fischer-Colbrie: “Yaklaşımımız tamamen otomatik ve programlanabilir. Bu, bilim adamlarının standart bir iş akışı seçebileceği veya bir iş akışının nasıl yürütüleceğine karar verebileceği anlamına geliyor.” dedi.

 

► İlginizi Çekebilir: Bulut Bilişim Nedir?
 

Strateos, robotik laboratuvarlarının şu anda biyolojik araştırma ve test yapan bilim insanları tarafından kullanıldığını belirtti. Birkaç ay içinde şirket, kimyagerler tarafından kullanılabilecek robotik laboratuvarlara sahip olacağına inanıyor. Strateos, bu yeni kimyasal sentez laboratuvarlarının mevcut robotik biyoloji laboratuvarlarından bazılarıyla bağlantı kuracağını, böylece uzakta çalışan bir araştırmacının yeni bir bileşiği geliştirmeden test edebileceğini söylüyor. Ayrıca şirket, kendi özel robotik biyoloji laboratuvarlarını kurmak isteyen şirketlere yazılımlarını satarak onlara yardımcı oluyor.
 

 


► İlginizi Çekebilir: Bulut Tabanlı Sürüş Güvenliği Sistemi: Cirrus

 
Strateos, bilim insanlarının ekipman satın almaya, kurmaya, kalibre etmeye değil, fikirlerine ve hipotezlerine zaman harcamalarını gerektiğini düşündüğü için bu laboratuvar sisteminin ortaya çıktığını belirtiyor. 
 

KAYNAK:

► spectrum.ieee.org
► strateos.com

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.