Büyük bir petrol rezervi daha bulundu
Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır ve Manisa'dan gelen müjdeli petrol haberlerine bir yenisi eklendi. Batman'ın Raman sahasında 1 milyar varillik petrol rezervi bulundu.
Petrolün varilinin 40 dolar olduğu düşünüldüğünde 40 milyar dolar değerindeki rezerv, Türkiye'nin yıllık ihtiyacının 5 katı büyüklüğünde...
Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yerli petrol üretimine yönelik çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Yapılan tespitler soncunda Batman'ın Raman bölgesinde 1 milyar varillik rezerv olduğu tespit edildi. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, bu petrolün tamamını üretmeyi amaçladıklarını söyledi.
Uysal, 'Bu, Türkiye için çok önemli bir rezervuardır. Buradaki her kuyunun bize yaklaşık maliyeti 1,5-2 milyon dolara mal olacak. Çok fazla pahalı kuyular değil. Ancak, üretim miktarlarını çok yüksek rakamlara çıkarabilecek bir dikey ve bir eğimli kuyudan oluşan ve ilk kez uygulanan bir kuyu olacak' dedi.
DÜNYADA İLK OLACAK
Uysal, petrolün tamamının çıkarılması için dünyada ilk kez TPAO tarafından uygulanan bir metodun kullanılacağını söyledi. Batman'da Batı Raman petrol sahasında 'dolum' ve 'sağım' adlarıyla bir çift kuyu kazdıklarını belirterek, 'Yatay olarak rezervuara inen kuyuda, petrolü toparlayıp dikey olarak açtığımız kuyuya yönlendirip, sağım sistemiyle petrolü gün ışığına çıkararak ülke ekonomisine kazandıracağız. Başarılı olduğumuz takdirde de bunu dünya genelinde uygulama ve para kazanma şansına sahip olacağız'' dedi.
40 MİLYAR DOLAR
Türkiye 2007'de 32 milyon ton petrol tüketti. Tüketilen petrolün varil karşılığı ise 217 milyon adete denk geliyor. Yapılan hesaplamaya göre, Batman'ın Raman sahasındaki 1 milyar varillik petrol Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yaklaşık 5 katı büyüklüğünde. Yeni rezerv petrolün varilinin 40 dolar olduğu düşünüldüğünde 40 milyar dolarlık bir parasal büyüklüğe de sahip. TPAO 2007 yılında 2 milyon 130 bin ton yani toplam petrol tüketimin yalnızca yüzde 6.7'lik bölümünü yerli üretimle karşıladı. TPAO bu oranı yıllık yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyor.
Dünya bizi örnek alıyor
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, TPAO'nun dünyada kuyulara karbondioksit gazı basma konusunda en başarılı şirket olduğunu söyledi. Uysal, şöyle devam etti: 'Birçok ülke ve şirket bizim uygulama ve çalışmalarımızı örnek alıp, bu konuda bizim bilgilerimizden faydalanıyor. Yine Batman Batı Raman'da yer altında bulunan ağır petrolü yer altına karbondioksit gazı basarak akıcı hale getiriyor ve üretiyoruz. Bu konuda TPAO, dünyada en önde gelen ve en tecrübeli şirket olmuştur.'
Kaynak: Rotahaber
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler