Çatıcılar krizden elektrik üreten çatıyla çıkacak
Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı taslağı fırsat bilen çatıcılar, elektrik üreten çatıları mayısta Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor.
İnşaat sektörü ile paralel çalışan çatıcılar, krizi elektrik üreten çatılarla aşacak. Enerji Bakanlığı'nın vatandaşın kendi çatısında güneşten faydalanarak elektrik üretmesi ve fazla ürettiği elektriği devlete satmasına dair hazırladığı taslağı fırsat bilen çatıcılar, hafif çatı sistemleri ile güneş enerjisinden elektrik üreten panelleri ortak bir sistem haline getirdi. Türkiye'de hafif çatı sistemleri alanında pazar lideri konumunda olan ve elektrik üreten çatı sistemlerini Türkiye'ye getirmeye hazırlanan Onduline Avrasya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Bakanlığın hazırladığı yasa teklifinin komisyonda olduğunu 2 ile 6 ay arasında yasalaşmasına kesin gözüyle baktıklarını söyledi. Şimdilik Japonya'dan getirecekleri elektrik üreten çatı sistemlerini ilk olarak 13 Mayıs'ta açılacak 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı'nda tanıtacaklarını anlatan Karahan, bu ürünlerin haziran ayında İstanbul, İzmir ve Antalya'da satışa sunulacağını anlattı. Karahan, yıl sonuna kadar 200 bina veya iş merkezine bu sistemleri satarak 5 milyon euro gelir elde etmeyi planladıklarını belirtti. "Bu sistemler halihazırda birçok ülkede kullanılıyor. Biz sistemleri birleştirdik" diyen Karahan, kriz öncesinde de sektörün zaten durgun olduğunu, krizde daha fazla inovatif olmaya çalıştıklarını söyledi.
Karahan, önümüzdeki yıllarda Adapazarı Sapanca'daki tesislerinde ürünü üretmeyi de hedeflediklerini ifade etti.
5 katlı binaya maliyeti 20 bin euro
Burhan Karahan, 10 daireli 5 katlı bir bina için elektrik üreten hafif çatı sistemi döşemenin 20-25 bin euro civarında olduğunu söyledi. Karahan, bu yatırım miktarının binanın ortalama 10 yıllık elektrik tüketimine denk düştüğünü, devletin fazla elektriği satın alması halinde ise yatırımın 7 yıl içerisinde kendini amorti ettiğini ifade etti.
Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı yasa teklifine göre, devlet çevreye zarar vermeden yapılan üretimlere kilowat saat başına 20-25 cent ödeme yapacak.
Yasa çıkmasa da satabiliriz
Bakanlığın hazırladığı yasa tasarısının kısa sürede çıkmasını beklediklerini anlatan Karahan, yasanın çıkmaması halinde de bu sistemin alıcı bulacağını söyledi. Son olarak ABD'de açıklanan kurtarma paketinde yenilenebilir ve temiz enerji alanı için 160 milyar dolar ayrıldığını ve Almanya'nın ciddi bir planla nükleer enerjiden yenilenebilir enerjiye dönüş yapmaya başladığını kaydeden Karahan, "Türkiye de bu gidişi görüyor. Bakanlık bu konuda çalışmaları ciddiye alıyor. Olacağını düşünmüyoruz ama yasanın çıkmaması veya çok gecikmesi durumunda da vatandaş fazla elektriği devlete satmasa da kendisi için elektrik üretebilir. Ancak böyle bir yasanın psikolojik etkisi de satışlarımızda çok etkili olur" dedi. Karahan, yasanın çıkması halinde Türkiye'nin 5 yıl kadar bir alışma süreci geçireceğini ifade ederek, "Yenilenebilir ve temiz enerjiye dönüşüm basit bir süreç değil. Elektrik hatlarını değiştireceksiniz, uygulama yönetmelikleri çıkaracaksınız. Konu kulağa hoş gelse de bu dönüşüm için ülke olarak çok çalışmamız gerekecek" diye konuştu.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri