Çevre Bakanı:
"Hidroelektrik santralları kurulacak"
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu hidroelektrik santrallere karşı çıkanları suçladı, "Kimse bize engel olamaz" dedi
Samsun'dan karayoluyla Tokat'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Turhal Kuruçay mevkiinde Tokat Valisi Recai Akyel, Tokat AKP milletvekilleri Hüseyin Gülsün ve Dilek Yüksel, Belediye Başkanı Adnan Çiçek ve daire müdürleri tarafından karşılandı. İlk olarak Pazar ilçesine gelen Bakan Eroğlu, burada doğal Ballıca mağarasında incelemelerde bulundu.
Bu sırada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Erbaa İlçesi'nde Kelkit Çayı üzerine yapılacak olan hidroelektrik santraline vatandaşların tepki göstermelerini sert bir dille eleştirdi. Santrallerin yapımına kimsenin engel olamayacağını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
'Hidroelektrik santraller çevreci santrallerdir. Bütün dünyada çok önce yapılmıştır. Ülkemizde 30-40 yıl önce bu tesislerin tamamlanması gerekirdi. Ne çareki bunları bitirmek bize nasip olacak. Ülkemizde petrol dışardan geliyor, doğalgaz dışarıdan geliyor.
Dolayısıyla yerli enerji kaynaklarını son noktasına kadar kullanmalıyız. Ülkemizin gelişmesi, vatandaşımızın sürekli ve ucuz elektik kullanması açısından çok önemli. Şu andaki enerjideki suyun yapı üçte bir, yılda 8 milyar dolarlık sudan elde edeceğimiz enerji boşa akıyor. Bizim dönemimizde bunun yolu açıldı. Özel sektör 49 yıla kadar boşa akan suların önüne hidro elektik santrali kuracak, elektik üretecek. Türkiye'deki hidroelektik potansiyel 130 milyar kilowatsaat. Neredeyse 8 milyar dolarlık enerji boşa akıyor. Vatandaşta, dere kuruyacakmış, tabiat tahrip olacakmış gibi kanaat var.
Çevre etkileri değerlendirmesi yapılıyor, derenin kuruması da söz konusu değil. Santraller suyu içmiyor, sadece akışından faydalanılıyor. Canlı hayatın devamı için ise can suyu bırakılıyor ve hiçbir mahsuru kalmıyor. Ben vatandaşın niye tepki gösterdiğini bir türlü anlayamıyorum, kusura bakmasınlar. Bunu bilerek mi yapıyorlar. Ya biz anlatamıyoruz veya bunun arkasında başka maksatlar var diye düşünüyorum. Birilerinin gazına gelmek şeklinde değerlendiriyorum. Türkiye öz kaynaklarını kullanacak, dışa bağımlılık biraz daha azalacak bunun için mi tereddüt ediyorlar veya ülkemizin kalkınmasını istemeyenler mi bunu engellemeye çalışıyor?
Şunu ifade ediyorum, bu santraller yapılacak. Hiç kimse engelleyemez. Böyle şey mi var. Devletin, hükümetin aldığı bir karardır. Ve millete zarar değil fayda sağlamaktadır. Dünyanın en temiz enerjisidir. Çiftçimiz faydalanacak, çiftçimiz ucuz elektik alacak, ülkemiz dışarıdan daha az doğalgaz alarak enerjisini kendi kaynaklarıyla üretecek, 8 milyar dolar ülkemize enerjiden dolayı para akacak. Zarar neresinde bunun?'
Kaynak: Rotahaber
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye