elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çevre Dostu Otobüs Durağı

İngiliz tasarımcı Tiffany Roddis, yaptığı çevre dostu otobüs durağı tasarımı ile insanları toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik ediyor.



A- A+
10.09.2010 tarihli yazı 12054 kez okunmuştur.

Toplu ulaşım araçları şüphesiz hayatımızın önemli unsurlarından birisi. Toplumun çoğunluğu işe, okula yada benzeri noktalara gidebilmek için toplu ulaşım araçlarını tercih ediyor.





Bunun yanında bugün, pek çok kişi tek başına olmasına rağmen ulaşım için kişisel aracını kullanıyor. Artan dünya nüfusu ile birlikte bu durum hem trafik sıkışıklığına hemde artan araç sayısı ile doğaya salınan zararlı gazların artmasına neden oluyor. Bu nedenle insanların toplu ulaşım araçlarını kullanmaya teşvik edilmesi karbon emisyonunun azaltılmasında dikkat edilmesi gereken bir unsur.



Fakat toplu ulaşımın bazı can sıkıcı tarafları mevcut. Bunlardan en önemlisi otobüs duraklarında beklerken harcadığımız zaman. Özellikle yağmurlu havalarda üstelik beklediğiniz durak üstü açık bir duraksa bu süre çok sıkıntılı geçebilir. Ayrıca yetersiz ve yanlış bilgilendirmeler, konforsuz bekleme alanları gibi sorunlar toplu ulaşımın çekiciliğini azaltıyor.





İngiliz tasarımcı Tiffany Roddis, otobüs duraklarının sorunlarını gidermeye yönelik uygulanabilir bir çözüm öneriyor. EcoShel isimli otobüs durağı tasarımı insanlara daha etkileyici ve cazip bir ulaşım sunuyor.





Çevre dostu otobüs durağı EcoShel, çevreci ve dönüştürülebilir malzemelerden yapılıyor, bu sayede çevreye verdiği zarar en aza indiriliyor. Durağın ısı ve elektrik ihtiyacı güneş panelleri ve basınç rampaları ile sağlanıyor. Durağın üstünde yer alan paneller ve ön tarafında bulunan ve üzerindeki hareket enerjisi ile enerji depolayan platform, generatör aracılığı ile elektrik enerjisi sağlıyor.





Durağın içerisinde kafa karıştırıcı ve yanlış bilgi veren tabelalara da çözüm sunulmuş. Londra metrosunda kullanılan renk kodlu haritalar gibi bir sistem kullanılarak doğru bilgiye ulaşmak daha kolay. Ayrıca otobüslerin konumu GPS sinyalleri sayesinde tam olarak durakta bulunan ekranlardan izlenebiliyor bu sayede yolcu beklediği otobüsün ne kadar uzakta olduğunu ve ne kadar sürede geleceğini tam olarak öğrenebiliyor.





Roddis, bir gün tasarımın uygulanacağını ve ulaşım nedeniyle çevreye verilen zararı azaltacağını düşünüyor. Bu tarz çalışmalara daha önce ülkemizde rastlamıştık. Kayseri Büyük Şehir Belediyesi'nin "Güneş Enerjili Otobüs Durağı" ve Mersin üniversitesi tarafından uygulamaya konulan "Serinleten Otobüs Durağı Projesi" bunlara birer örnek.



Tasarımdan Görünümler













Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.