Çin nükleer ihalesinde kendinden emin
Çinli Nuclear Power Energing Şirketi Başkan Yardımcısı Zhang Weigin,"ihalede,rakiplerimize göre avantajlıyız" dedi.
Türkiye'deki nükleer enerji santrali ihalesi için şartname alan firmalardan biri olan Çinli Nuclear Power Energing Şirketi Başkan Yardımcısı Zhang Weigin, ''Türkiye'deki nükleer enerji ihalesinde, rakiplerimizden çevre koruma, nakliyat ve maliyet açısından avantajlıyız'' dedi.
Teklif verme süresi 24 Eylül'de dolan nükleer enerji santrali ihalesi için şartnameyi alan 11 firmadan biri olan Çinli Nuclear Chine Energing Şirketinin Başkan Yardımcısı Zhang Weiging, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin elektrik üretimine yardım sağlamak istediklerini, Çin hükümetinin de bu konuda destek ve güven verdiğini söyledi.
Zhang, santral için çalışmaları hızlandırdıklarını, Türkiye'yi ziyaret ettiklerini ifade etti.
Çin'de şu anda 10 santralin yapımının sürdüğünü, halen 4 nükleer santralin çalıştığını belirten Zhang, Çin'de halen 1000 megavat/ünite kurulu santrallerinin olduğunu söyledi.
Dünya ölçeğinde teknolojileri olduğunu, sadece nükleer santral inşa etmediklerini aynı zamanda yönettiklerini belirten Zhang, ''Bu avantajımızı da göz ardı etmeyin'' diye konuştu.
Türkiye ile Çin'in birbirini yakından tanıyan ülkeler olduğunu, ihaleyi kazanmaları durumunda Türkiye ile deneyimlerini paylaşacaklarını ifade eden Zhang, Türk hükümetinin kendilerine destek vermesini beklediklerini belirtti.
Nükleer enerji ihalesinde ABD'den, Kanada'dan ve diğer ülkelerdeki rakiplerinden avantajlı olduklarını savunan Zhang, bu avantajlarının çevre koruma, nakliyat ve maliyet konularında olduğunu ifade etti.
İhaleyi kazansalar da kazanmasalar da Türkiye ile uzun vadeli nükleer enerji politikası planladıklarını belirten Zhang, ayrıca Türk personelin eğitimine destek vereceklerini söyledi.
''ÇİN'İN NÜKLEER SEVİYESİNİ BİLİYORUZ''
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Çin'in nükleer enerji konusundaki seviyesini bildiklerini belirterek, Türkiye'de enerji açığı bulunduğunu, nükleer santral yapmak istediklerini söyledi.
Tüzmen'in Sinop ve Mersin illerinin nükleer enerji santrali için belirlenen yerler olduğunu söylemesi üzerine Zhang, Mersin'i incelediklerini, buranın uygun bir yer olduğunu belirtti.
Bugüne kadar Türkiye'de nükleer santral yapılmadığını, ancak bu iktidar döneminde enerji açığını gidereceklerini kaydeden Tüzmen, ''24 Eylül'de teklif süreci sona erecek, Kasım ayı sonuna kadar teklifleri değerlendireceğiz'' dedi.
Tüzmen, sadece nükleer enerji konusunda değil, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji konularda da Çin ile işbirliği yapılması gerektiğine işaret etti.
Kaynak: aa
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye