Çin, yenilenebilir enerjide en büyük oldu
Dünyada atmosferi en fazla kirleten ülke olan Çin, Almanya'yı geride bırakarak yenilenebilir enerjide dünyanın en büyük pazarı haline geldi. Çin, bu alana ABD ile Avrupa’nın toplamından daha fazla yatırım yapıyor.
Çin'de çevreci bir devrim yaşanıyor. Çin'in yenilenebilir enerji üretme kapasitesi henüz ABD'nin gerisinde dünyada ikinci sırada. Ancak Çin rüzgâr, güneş ve su gibi doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji sektöründe en hızlı büyüyen ülke. Geçtiğimiz yıl Çin'de toplam 14 bin megawatt güce sahip rüzgâr türbinleri kuruldu.
Çin 2009 yılında rüzgâr gücü kapasitesini 25,8 gigawatta yükselterek Almanya'yı geride bıraktı. 2008'de Çin'in rüzgâr gücü kapasitesi henüz 12,02 gigawatttı. Çin güneş enerjisi sistemlerinde de Almanya'yı geçti. Geçtiğimiz yıl Çin, güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren fotovoltaik panellerin üretiminde pazar payını yüzde 40'a yükseltirken, Almanya'nın payı yüzde 15'e geriledi.
Üretim kalitesi yükseldi
Güneş enerji sistemleri sunan Çin-Alman ortak girişimi Sinosol AG Stuttgart'ın Yönetim Kurulu Üyesi Sven Krug bunu Çin'de üretim kalitesinin giderek yükselmesine bağlıyor. Krug, 'Çin mallarının kalitesi başta gelen dünya markalarıyla yarışabilecek düzeyde. Deneyimlerimiz Çinlilerin de artık kalitenin sürekliliği konusunda ileri görüşlü olduklarını gösteriyor' diyor.
Sinosol şirketi güneş enerjisi ürünlerini Çin'den alıp, Avrupa'ya satıyor. Çin'de yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan patlama sayesinde firma son yıllarda yüzde 100 büyüme kaydetti. Almanya'da çatılara kurulan her iki fotovoltaik güneş panelinden biri Çin'den geliyor. Alman firmalar Çinli rakiplerinin sunduğu uygun fiyatlarla baş etmekte zorlanıyor.
Alman firmaları zorlanıyor
Alman üreticiler Çinli firmaların devletten aldıkları teşviklerle rekabette avantaj sağladıkları eleştirisinde bulunuyor.
Ancak Sinosol AG Stuttgart'ın Yönetim Kurulu Üyesi Sven Krug, bu değerlendirmeyi doğru bulmuyor ve Almanya'da hükümetin verdiği teşviklerle özellikle ülkenin doğusunda büyük miktarda güneş enerji sistemleri kurulduğuna dikkat çekiyor. Sven Krug, Almanya'da Çinli firmalarla rekabette zorlanan Alman firmaların Çin'deki yenilenebilir enerji sektöründe şansını da düşük görüyor.
Krug, 'Alman işletmelerin Çin'de üretim alanında şansları artık çok az. Çin'de olmayan onların ilgisini çekecek bir teknoloji geliştirmeleri halinde durum değişebilir. Planlama alanındaysa Alman işletmelerin hâlâ şansı yüksek' diyor.
Sven Krug, Alman firmaların güneş enerji sistemlerinin kurulduğu alanlar ve parkların planlamasında Alman firmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Kamu ihaleleri
Diğer yandan Alman firmaları Çin'e cazip gelecek teknolojiye ulaşsalar da Çin'deki kamu ihalelerini kazanma şansları çok az.
Avukat Ji Hailong, 'Yabancı firmaların resmi olarak ihalelere katılma hakkı var ama gerçek şu ki büyük projeleri Çinli firmalar alıyor. Bir başka deyişle, Çinli bir işletmeyle 'Joint Venture' adı verilen ortak girişimle ihalelere katılmak gerekiyor' değerlendirmesini yapıyor.
Kaynak: © Deutsche Welle Türkçe
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri