Çöpten Elektrik Üretimi
Depolama alanındaki çöplerden elde ettiği metan gazından elektrik üreten İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş., tesiste yılda yaklaşık 2 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda 6 bin megawatlık elektrik enerjisi üretiliyor.
22.09.2012 tarihli yazı 18364 kez okunmuştur.
Sefa Sirmen'in Belediye Başkanlığı döneminde İzmit Solaklar Köyü'nde 1996 yılında yaptırılan ve o dönemlerde işletme ruhsatı verilmediği gibi çevre örgütü Grenpeace'nin de zaman zaman eylem yaptığı İzaydaş'da Kocaeli başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Sakarya ve çevre illerdeki sanayi ve klinik atıklar gibi tehlikeli atıkların yüksek dereceli fırınlarda yakılarak imha ediliyor. Evsel atıkları depolayarak berteraf ettiklerini söyleyerek konuşmasına devam eden İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç tesisin çevresinde evsel atıkların gömüldüğü çok geniş depolama alanları da bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de evsel atıklarımızın içersinde yüzde 50'ye yakını organiktir ve mutfak ağırlıklıdır. Bunlarda zaman içersinde çürüyerek bir gaz açığa çıkarırlar. Bu gaz metandır ve doğalgaza benzer bir gazdır. Bu gazı toplarsanız olduğu gibi atmosfere salamazsınız. Daha sonra bir düzenekle yakarak atmosfere salarsınız. Karbondioksit olarak atmosfere saldığınızda metan olarak saldığınızda 21 kat daha zararlıdır. Bu nedenle bu gaz toplanır. Belli bir miktar gazınız oluştuğu zaman bu yatırım yapmaya değer hale gelir. Biz de geçen yıl depolamada oluşan çöp gazıyla ilgili ihale yaptık. Yatırım tamamlandı. Mart ayından itibarende çalışıyor. 15 yıl boyunca da yap işlet modeliyle çalışacak. Yılda ise 6 bin megawatlık enerji üreticeğiz bu da 2 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Böylece çöpün çürümesinden oluşan gaz atmosfere salınmamış olacak. Elektrik enerjisine çevrilmiş olacak ve atmosfere zarar vermediğimiz için de karbon kredisinden de yararlanabilecek. Türkiye'de İstanbul, Antep'ten sonra uygulaması bizde var. Dünya'da oldukça yaygın bir sistemdir. Bizde Mart ayından itibaren çalıştırıyoruz. Ağustos ayı itibariyle 3 milyon kwh saati geçmiş durumda üretilen elektrik. dedi.
İzaydaş'ın bacasından verilen gazın yönetmeliklerde verilen sınırlardaki kirleticilerin çok altında olduğunu söyleyen Muhammet Saraç, Tesisimiz kontrol altında bir yerdir. Bizim atık yakma tesisi olarak döner fırın teknolojisiyle atığı yaktıktan sonra gazı biz tekrar yakarız. Elektrostatik filitreden geçiririz. Kireç yıkamada yıkarız ve tozunu tutarız, antikkarbon filitreden geçiririz ve bütün bu gaz temizleme proseslerinden sonra gazı bacadan veririz. Bacadan dışarı verdiğimiz gaz yönetmeliklerde verilen sınırlardaki kirleticilerin çok altındadır. Dolayısıyla İZAYDAŞ'ın kendine özel olarak çevre yönetmelikleri kapsamında çevreye bir zararı yoktur. Burası da herhangi bir sanayi tesisidir. Yönetmeliklerdeki gaz sınırlarıda zaten doğanın tabiatın tölere edilebileceği miktarlar demektir. Bizim de bütün kirletici vasıflarımız bu yönetmeliklerde verilen değerlerin oldukça altındadır. Yaz aylarında zaman zaman çevreye koku yayılıyor. Bu kokunun yayılmasını önlemek için de koku bariyerleri ile kokunun yayılmasını önlemeye çalışıyoruz. dedi.
KAYNAK: Focus Haber
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.