Denizli'ye 500 milyon euro'luk enerji santrali
RWE&TURCAS, 500 milyon euro civarında yatırım ile Denizli'ye 775 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali kuruyor.
TURCAS Petrol A.Ş. Elektrik Projeleri Direktörü Arkın Akbay, Türkiye'nin doğalgaz tüketimi her ne kadar dışa bağımlı gözükse de aslında Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğru bir hareket olduğu için herhangi bir sıkıntı olmayacaktır" dedi.
Almanya'nın önde gelen enerji şirketlerinden RWE ile Türk girişim ortağı Turcas A.Ş'nin üst düzey yöneticileri, Denizli Anemon Otel'de düzenledikleri iftarda Denizli'de inşaatına başlanan enerji santrali hakkında bilgi verdi.
TURCAS Petrol A.Ş. Elektrik Projeleri Direktörü Arkın Akbay, RWE ile Turcas ortaklığının Denizli'nin Kaklık beldesine inşa edeceği elektrik santralinin Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olacağını ve yüzde 55'in üzerinde verimlilikle çalışacağını söyledi.
Kaklık bölgesinde 775 megavatlık bir doğalgaz kombine çevrim santraline başlamış durumda olduklarını söyleyen Akbay, uluslararası ortaklıklarla ilerlediklerin ifade ederek, "Petrol şirketi SOCAR, Alman RWE şirketi bunlardan. RWE, bugün dünya çapında büyük bir enerji üretim şirketi. Almanya'da 45, İngltere'de 20 santralı var. Şu anda Denizli'de inşa etmekte olduğumuz santralimizin yaklaşık teknolojilerine benzer Almanya'da 16, İngiltere'de 3 ve Macaristan'da 2 santrala sahip. Portföyünün önemli bir kısmını yenilenebilir enerji kapsıyor. 2500 Megavattan bahsediyoruz" dedi.
Akbay, RWE ile TURCAS A.Ş. ortaklığının Kaklık beldesinde inşa edeceği elektrik santralinin Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olarak, yüzde 55'in üzerinde verimlilikle hizmet vereceğini dile getirdi. Çevreye saygılı ve güvenli elektrik tedarikine önemli ölçüde katkıda bulunacaklarını savunan Akbay, bu yıl sonuna kadar temeli atılacak olan enerji santralinin 2012 yılı sonunda ticari işletmeye açılacağını belirtti.
"Projemizin önemli ekipmanlarından bir tanesi türbin, iki gaz türbini ve bir buhar türbininden oluşan bir kombinasyonumuz var" diyen Akbay, şöyle konuştu:
"Bunlar jeneratörle elektrik üretecekler. Alman Siemens firmasının son teknolojisi kullanılacak. Hedefimiz 2012 yılının sonunda tesisi devreye almış olmak ve Türkiye'nin enterkonnektesine elektrik enerjisini üreterek, tüm kullanıcılara açmak. Üreteceğimiz enerjiye bakarsanız 500 bin haneye ulaşacağımızı düşünüyoruz. RWE&TURCAS Denizli Enerji Santrali, tahmini kullanım ömrü olan 40 yıl boyunca Kaklık'a ve Denizli bölgesine istikrarlı, uzun vadeli ekonomik potansiyel sunacak, Denizli bölgesine hem ekonomik olarak, hem sosyal olarak büyük katma değer sağlayacaktır.
Teknolojik olarak baktığımızda ise önemli karşılaştırma kriterleri, benzeri elektrik üretim santralları, tek lokasyonda baktığınızda, linyit, taşkömürü ve doğalgazla kıyaslama yaptığınızda, ki bizimki doğalgaz kombine çevrim santralı, bunların arasındaki en yüksek verimliliğe sahip. Yani bir yakıtı elektrik enerjisine dönüştürürken en az kayba sahip olan düzenek. En düşük karbondioksit emisyonuna sahip olan teknolojiden bahsediyoruz."
500 milyon euroluk santral
RWE&TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Andreas Stillert de, Türkiye'nin uzun vadede hızla artan enerji talebi açısından bakıldığında, elektrik üretiminde ciddi bir artış ve modernizasyon gereksinimi bulunduğunu ifade etti.
İnşa edilecek olan elektrik santralinin Denizli ve bölgesi için uzun vadeli ve sürdürülebilir olumlu etkiler getireceğini belirten Stillert, bölge halkının sahip olduğu iş deneyimlerine bağlı olarak yerel işgücüne istihdam sağlama konusunda öncelik vereceklerini söyledi. Stillert, şunları kaydetti:
"İşletme döneminde, yani 40 yıl boyunca farklı alanlardan ve becerilerden en az 30 ile 40 arası kişiye kalıcı istihdam sağlayacağız. Ege Bölgesi'nin en önemli akademik kurumlarından biri olan Pamukkale Üniversitesi ile ve bölgedeki okullar ve kurumlarla çeşitli işbirlikleri kurulacaktır. Kaklık ve Denizli, ileri teknolojiye sahip az sayıdaki örnek elektrik santrallerinden birine ev sahipliği yapmaktan dolayı tüm Türkiye'de itibar kazanacaktır. Santral ile birlikte, sürdürülebilir ve temiz enerji üretim merkezi olarak Denizli bölgesinin güçleneceğini öngörmekteyiz. Böylece diğer çağdaş sanayi kolları için cazibe potansiyeli oluşturularak, bölgedeki yapısal değişime katkıda bulunulacaktır."
Denizli'de yatırım yapmadan önce epey araştırma yaptıklarını kaydeden Stillert, RWE ve Turcas olarak Türkiye'nin gelişimine inandıklarını ve Türkiye ekonomisine güvendiklerini belirterek, yaklaşık 500 milyon euro civarında yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.
Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı, Kaklık beldesinde 775 Megawatt (MW) kapasiteye sahip olması planlanan doğalgaz kombine çevrim enerji santralinin inşaat izni AB standartlarına uygun olarak yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda Nisan ayında alındı. 17 Temmuz itibarıyla başlayan inşaatın temelinin, bu yıl içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağı kaydedildi.
Dünya Gazetesi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye