Devrilmeyen Drone için Doğadan İlham Alındı
Dronelar artık hayatımızın her alanına giriyor. Ancak drone kullanımında bazı problemler aşılamıyor. Bunlardan biri dronenun ters dönmesi durumu. Bu sorunu çözecek sistem hakkındaki detaylar yazımızın devamında.
31.07.2021 tarihli yazı 4622 kez okunmuştur.
Dronelar, otonom uçuş kabiliyetiyle arama ve kurtarma, keşif, hobi elektroniği, trafik ya da hava durumu izleme gibi alanlarda kullanılabilen bir çeşit robottur. Uzaktan kontrolü sağlanabilen dronelar, GPS ve sensör gibi teknik aksamlarla beraber çalışarak birçok sektörde kullanım imkanı sağlamaktadır. Ancak boyutları ve bazı kullanım alanlarının doğurduğu riskler sebebiyle devrilme veya düşmeye meyillidir. Bu durumda, dronenun verimliliği ve görevlerini yerine getirme performansını olumsuz olarak etkilemektedir. İşte tam bu noktada, uzmanlar sorunun çözümünü böceklerin anatomisini izleyerek buldu. Elytra adı verilen böcek kabuğu, sabit kanatlı droneların ek kanatla güçlendirilmesine ilham oldu.
Son zamanlarda Minecraft oyununda da oldukça meşhur olan elytra, kendi kendini düzelten dronelar yaratılırken oldukça önemli rol oynadı. Yapay elytra eklenen sabit kanatlı dronelar, oldukça güvenli uçuş yapabilme imkanına sahip olacak. Birçok deney ve simülasyon sonucunda elytranın, aerodinamiği de olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı. Aynı zamanda droneların tehlikeli konumlardan kurtulması da sağlanmış oldu.
Özellikle uğur böceklerinde bulunan elytra sırtları üstüne düştüklerinde kendilerini dengeli bir konuma getirmelerine yardımcı olmaktadır. Daha sonrasında doğrulmak için bacaklarını ve arka kanatlarını iterek kendi kendilerini düzeltmektedirler. Mikro hava araçları alanında çalışan uzmanlar da böceğe benzer bir şekilde yapay elytra tasarımı yaparak, aracın devrilmesi veya ters olması halinde güvenli konuma gelmesine imkan tanıdı.
Özellikle uğur böceklerinde bulunan elytra sırtları üstüne düştüklerinde kendilerini dengeli bir konuma getirmelerine yardımcı olmaktadır. Daha sonrasında doğrulmak için bacaklarını ve arka kanatlarını iterek kendi kendilerini düzeltmektedirler. Mikro hava araçları alanında çalışan uzmanlar da böceğe benzer bir şekilde yapay elytra tasarımı yaparak, aracın devrilmesi veya ters olması halinde güvenli konuma gelmesine imkan tanıdı.
Yapılan testlerin sonucunda torkun, performans üzerinde elytra uzunluğuna nazaran daha az etkiye sahip olduğu keşfedildi. Daha uzun elytra kanadının yüksek başarı oranı vermesiyle beraber farklı eğimlerde testlere devam edildi. Bütün bu deneyler sonunda çok dik bir açı hariç elytra başarılı oldu. Bunlara ek olarak farklı arazi koşullarında da denemeler yapıldı. Kaldırım, yol kumu, ince kum, kayalar, deniz kabukları, talaşlar ve çimenler olmak üzere 7 farklı arazi tercih edildi. Çim ve ince kum şeklindeki arazilerde başarı seviyesi düşük olmasına karşın diğer arazilerde yüksek performans gösterdi.
Uzmanlar, daha başarılı bir sabit kanatlı drone yapabilmek için böcekler gibi çalı, taş ve benzeri engellere karşı kanatlarını koruması gerektiğini düşünüyor. Halihazırda bunu gerçekleştirmek için çalışmalar sürüyor. Çalışmaların ve test uçuşlarının başarılı olması halinde geniş ve katlanmamış kanatlarla uzun mesafe uçuş gerçekleşebilecek. Ayrıca dar bölgelerde de kompakt yani daha verimli alan kullanımı yaparak güvenli bir şekilde inip, uçuşunu tamamlayabilecek.
Kaynak:
► spectrum.ieee.org
► techtarget.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.