Dikkat radyasyon!
Radyasyon Güvenliği Alt Danışma Kurulu, radyasyondan korunulması konusunda uyarılarda bulundu
Kurul üyeleri, ''teşhis amaçlı tetkiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve bu konuda alınması gereken tedbirler'' gündemiyle toplandı. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, yaptığı açıklamada, geçen hafta içerisinde İngiltere Sağlık Bakanlığınca herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde tarama amacıyla tüm vücut bilgisayarlı tomografi tetkiki yapılmasının yüksek radyasyon dozu alınması nedeniyle yasaklandığını, ancak bu konuda yayımlanan bazı haberlerin doğru olmadığını söyledi. Tuncer, alınan kararın gereksiz kullanımların kısıtlanmasına yönelik olduğunu vurguladı. Tuncer, kurulun, radyasyon güvenliği konusunda aldığı kararları şöyle sıraladı:
''-İyonlaştırıcı radyasyonun tıpta kullanımı konusundaki riskleri yanında vazgeçilmez yararları bulunmaktadır. Bu konuda alınan radyasyonun riski, günlük hayatın diğer kanser riskleri ile kıyaslandığında daha düşüktür.
-Radyasyon güvenliği konusunda cihazların kalite kontrolü, doğru kullanım, kalibrasyon, doz azaltımı, kaliteli görüntü, iyi endikasyon konularında kılavuz oluşturulması.
-Eğitim ve insan kaynakları sorununun çözümüne yönelik ilgili kurumlarla işbirliği yapılması.
-Çocuk hastaların iyonlaştırıcı radyasyonla yapılan tanı amaçlı incelemelerinde, çocuk hasta dozlarını asgariye indirecek görüntüleme protokollerinin ve teknik ekipman kullanılmasının sağlanması ve minimum radyasyon dozunda optimum görüntü kalitesinin elde edilmesini sağlayan protokollerin oluşturulması ve radyasyon korunmasını sağlayacak cihazların kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve/veya tüm çocuk hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmesi.''
Tuncer, hazırlanacak kılavuzun dağıtımı için işbirliği içerisinde faaliyet yürütüleceğini bildirdi. Özellikle çocukların gereksiz şekilde radyasyona maruz kalmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurulayan Tuncer, ''Her kafa, boyun ağrısında bu yöntemlere başvurulmamalı. Bu konuya radyasyon uzmanlarının dışında doktorlar da dikkat etmeli. Çocukların gereksiz doz alımı engellenmeli, çocukların korunmasına özel önem verilmeli'' dedi.
Kaynak: habertürk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri