elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DNA'ya Video Kaydedildi

Harvard Üniversitesi Biyoloji Tabanlı Mühendislik Enstitüsü Araştırmacısı George Church ve ekibi CRISPR gen düzenleme tekniğini kullanarak ilk kez canlı hücrelere bir video kaydedip daha sonra oynatmayı başardı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
21.07.2017 tarihli yazı 7401 kez okunmuştur.

Hastalıklarla Mücadelede Önemli Adım

Tüylü mamutları geri getirmeyi amaçlayan bilimsel ekipten yepyeni bir hamle geldi. Moleküler kaydedici adı verilen sistem sayesinde veriler canlı hücrelere daha sonra erişilebilecek şekilde kaydedilebiliyor. Böylece gelecekte hastalıklarla mücadele konusunda ve biyoloji bilgimizi derinleştirmek için bu teknikten yararlanılabileceği düşünülüyor.

Bu erişilmesi zor görünen fikri gerçekleştirmek için ekip bir insan elinin ve dört nala giden bir atın görüntülerini bakterilerin DNA hücrelerine yerleştirdi. Tabii böyle bir teknoloji geliştirilmiş olması en sevdiğiniz dizinizin yeni sezonunu muhabbet kuşunuzdan izleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Ama teknik olarak böyle bir geleceği mümkün kılıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: XNA | Sentetik DNA Nedir?
 

Ekip Farklı Çalışmalarla da Dikkat Çekiyor

Church ve ekibi aynı zamanda nesli tükenen tüylü mamutların Sibirya’da yeniden canlandırılabilmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmanın uzun vadede iklim değişikliği ile mücadelede yardımcı olması amaçlanıyor. Canlı hücrelere, uçaklarda bulunan kara kutunun biyolojik versiyonunu yerleştirmeyi amaçlayan ekip, hücreleri tarihçilere dönüştürmek istiyor. Ekip üyesi Seth Shipman günümüzün teknolojilerinden çok daha küçük ve çok yönlü biyolojik bir depolama sistemi geliştirip bir çok olayı zaman içinde takip etmek istediklerini belirtiyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Depolama Aygıtlarında Yeni Trend: DNA

Hücrelerin veri kayıt merkezlerine girebilmek bilimciler için gelecekte çok değerli olabilir. Shipman, benzer hücreler geliştirmek için bu hücreleri bir tarif gibi kullanabileceklerini, bu hastalıkları hatta tedavileri modellendirmek için kullanılabileceğini de belirtiyor.

Aynı teknoloji daha sonra insan biyolojisinin en büyük gizemlerinden biri olan beynin işleyişini anlamak için de kullanılabilir. Shipman'ın açıklamalarına göre, nöronları beynin gelişiminin moleküler geçmişini kaydetmeleri için kullanılabilir, böyle bir moleküler kaydedici beynin tüm hücrelerinden aynı anda veri toplamamızı sağlayabilir.


Kaynak:

►CNET
►Harvard University
►Nature

 
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.