elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğalgaz kullanımı azaldı

DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celalettin Çelik, enerji verimliliği açısından yoğuşmalı kombilerin kullanılması gerektiğini söyledi.



A- A+
19.11.2008 tarihli yazı 4427 kez okunmuştur.

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), 15. yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Celalettin Çelik, Türkiye'de doğal gazın, hava kirliliği ile mücadele için 1989 yılında önce Ankara, ardından da 1992 yılından itibaren İstanbul başta olmak üzere Bursa, İzmit ve Eskişehir'de ısınma amaçlı kullanılmaya başlandığını anlattı.



Türk doğal gaz sektörünün önde gelen 23 yerli ve yabancı firması DOSİDER üyesi olduğunu ve bu firmaların ısıtma sektörünün yaklaşık yüzde 95'ini teşkil ettiğini belirten Çelik "Üye firmalarımızın sorumluluğunu taşıdığı ürünler, kazan, kombi, brülör, doğal gaz sobası ve sayaç olarak sıralanmaktadır" diye konuştu.



Türkiye'deki tüketicilerin bilinçli doğal gaz kullanıcıları olmasını hedeflediklerini belirten Çelik "DOSİDER olarak hem dünyada hem de Türkiye'de kaynakların hızla azaldığı küresel ısınma çağında bireysel bilinci artıracak, aile ve ülke ekonomisine de katkı sağlayacak önlemleri tüketiciye her platformda anlatmaya çalışıyoruz.



Doğal gaz kullanılmaya başlanan bölgelerde tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik seminerler düzenledik, bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Doğal gaz doğru şekilde kullanıldığında konforlu ve çevreci olduğu kadar ekonomik de bir ısınma yöntemi. Şu anda gündemde olan Enerji Verimliliği Yasası'nın işlerlik kazanmasıyla bu konuda önemli gelişmeler olacağına inanıyoruz" dedi.



Halen doğal gaz kullanılan kentlerimizde yaklaşık 5 bin adet yetkili satıcı firma, 2 bin 200 adet yetkili servis firması ve 2 bin 400 adet proje ve taahhüt firması hatırlatan Çelik "Sektörümüzün yarattığı toplam istihdam yaklaşık 40 bin kişidir. Derneğimiz üyeleri ürünlerinin yıllık toplam pazarı ise 1 milyar dolara yaklaşmaktadır" dedi.


Küresel ısınma ve iklim koşullarının tüm dünyada endişeyle izlendiği günümüzde, üye firmaların ürettiği ya da ithal ettiği çevre dostu, yüksek teknolojiye sahip cihazların kullanılması, şehirlerdeki çevre kirliliği sorunlarına önemli katkı sağladığına işaret eden Çelik, yoğuşma teknolojisinin daha da yaygınlaştırılması ve ısıtma sistemlerinin yenilenebilir enerji kaynakları ile entegrasyonu enerji verimliliği ve çevre açısından geleceğe yönelik çok önemli imkanlar sunduğunu kaydetti.



Son günlerde hem doğal gaz fiyatlarındaki artıştan tüketicilerin minimum düzeyde etkilenmesi hem de kaynakların doğru kullanımı için son kullanıcının seçimlerinin çok önemli olduğunu belirten DOSİDER Başkanı Dr. Celalettin Çelik, doğal gaz kullanıcıları için enerji verimliliğini artıracak önlemleri anlattı.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Üyesi Fatih Dönmez ise özellikle doğalgaz sanayisinde son 5 yılda önemli mesafeler kat edildiğini belirterek, " Bu hareketlenmeye Mensubu olduğum Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun büyük katkısı oldu. 19 Haziran 2003'den bugüne toplam 56 şehirde doğal gaz ihalesine çıkıldı ve bunlardan 53 tanesine dağıtım lisansı verildi. Şu anda bu 53 lisans alınmış şehirden 44'ünde gaz arzı mevcuttur. 7'sinde ise yatırımlara başlandı. 2 dağıtım bölgesi için de 2009 da yatırımlara başlanacak.



"1.1 milyarYTL'lik şebeke altyapı"


Doğalgaz piyasası kanunu yasalaşmadan önce toplam 60 adet doğal gaz lisansı alındığını belirten Dönmez, ihalesini yapılan bölgelerde bugüne kadar 1,1 milyar YTL'lik şebeke altyapısı sağlandığı ve böylece yaklaşık 40 milyon kişinin kullanımı için altyapı tesisinin hazır hale getirildiğini kaydetti.



Türkiye'de doğal gaz tüketimi yaklaşık yıllık 37,5 milyar metreküp civarında olduğunu bunun yüzde 56'sı elektrik üretiminde, yüzde 52'si sanayide, yüzde 22'si konutlarda kullanıldığını anlatan Dönmez, "Doğal gaz dağıtım ihalesine çıkılmayan sadece 13 şehrimiz kalmıştır. Bunlar Muğla, Zonguldak, Bartın, Sinop, Artvin, Tunceli, Bingöl, Muş, Mardin, Şırnak ve Hakkari'dir.



Kurum olarak 2009 yılı içerisinde öncelikle BOTAŞ'ın üretim hattı çalışmalarına devam etmesini ve Zonguldak ve Bartın şehirleri için ihale planlıyoruz. Gaz arzının hazır hale getirilmesi sonrasında yapılacak incelemeyle dağıtım bölgeleri oluşturulacak, bu bölgeler için de ihale ilanlarına çıkılacaktır" dedi.



İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ise, enerjinin verimli kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu bildiklerini belirterek "Enerji talebinin yüzde 70'ini ithalatla karşılayan Türkiye'de enerjinin verimli kullanılması gerekir. Doğal gazın etkin ve verimli kullanılması çok önemlidir. Enerji verimliliğinde en öneli faktör enerji tasarrufudur" dedi.



İstanbul'da konutların yüzde 95'ine enerji ulaştığını ancak çoğu konut enerji tasarrufuna göre planlanmadığını ifade eden Aslan "Türkiye'de kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma amacıyla kullanılmaktadır.



İGDAŞ ile DOSİDER pek çok ortak projeye imza attı. Doğalgazın İstanbul'a benimsetilmesinde DOSİDER'in büyük katkısı var. İGDAŞ sektörün güçlü bir halkası olarak katkılarına devam edecektir" diye konuştu.



"Sözleşmesini fesih eden abone yok"


Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, İGDAŞ doğalgazı yüksek bedelle sattığına ilişkin olarak, "Kar marjlarını kurum belirliyor, bunlar da sabit rakamlar. Bize metreküp başına maliyetinizi koyup satın deniliyor. Yüzde 20-25 kar marjı söz konusu değil. İGDAŞ'ın kar marjı yüzde 9, bu da bizim giderlerimiz ve yatırımlarımız için olan bir marj" dedi.



Son dönemde doğalgazdan diğer yakıtlara dönüldüğüne ilişkin bir soruya Bilal Aslan, "Sözleşmesini fesih eden abone yok. Her sene 300 bin yeni müşteri alıyoruz, bu sene de böyle. Vatandaş doğalgazdan vazgeçmiyor. Doğalgazın ucuz olma özelliği ortadan kalkmış değil. Çevre kirliliği de söz konusu de değil, biz sürekli ölçüyoruz" dedi.



Aslan, Eğer doğalgaz olmasaydı, kömür taşımak için günde 3 bin kamyonun İstanbul'a girip çıkması gerekirdi


Fatih Dönmez ise "Vatandaşlar evlerinde tabi ki bazı tasarruflara gidiyor ama vatandaşların doğalgazdan vazgeçip kömüre döndüğüne dair bir veri yok" dedi.



Celalettin Çelik de "Doğalgaz halen en ekonomik yakıt olarak görülüyor. Örneğin, bir apartmanda yoğuşmalı doğalgaz kullanımı çok daha az karbondioksit açığa çıkmasını sağlıyor" dedi.



Son zamlarlar birlikte vatandaşların doğal gaz kullanımında tasarrufa gitmesine ilişkin olarak Aslan "Eskiye göre birim başında bir azalma var. Eskiden bir daire için birim başı 1500 metreküp iken, şimdi 1200 metreküp" şeklin konuştu.



En çok tasarrufun yoğuşmalı kombilerde olduğu belirten Celalettin Çelik, "Tüketici bilinçlendikçe konudaki talep artıyor. Birkaç sene önce konvensiyonel cihazlar ile yoğuşmalı kombi arasında fiyat farkı vardı. Yoğuşmalı pazarımızın yüzde 7-8'lerden yüzde 20'ye ulaşacağını düşünüyoruz.



Kombileri değişim kampanyasına ne zaman başlanacağına ilişkin soruya Celalettin Çelik, "2010 gibi ilk nesil cihazların dönüşümü olacaktır. Eski cihazların modernize edilmesi çok önemli. Modernizasyon sektöre bir ivme kazandıracaktır" dedi.



Kaynak: İHA




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.