elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğalgaz zammı 0,15 artıracak

Merkez Bankası, elektrik fiyat artışının enflasyona yaptığı doğrudan katkının yaklaşık 0,5 puan olduğunu, Ağustos başında yapılan doğalgaz zammının enflasyonu 0,15 puan artıracağını bildirdi.



A- A+
05.08.2008 tarihli yazı 3878 kez okunmuştur.


Merkez Bankası, Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Yıllık enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki yükselişle gıda fiyatlarındaki baz etkisinin belirleyici olduğu kaydedilen açıklamada, işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızı önceki aylara kıyasla yavaşlama eğilimi gösterirken, işlenmemiş gıda fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle yıllık enflasyonun yükseldiği ifade edildi. Elektrik ve yakıt fiyatlarındaki artışların enerji fiyat enflasyonunun belirgin olarak yükselmesine neden olduğu vurgulanan açıklamada, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkileri yemek ve ulaştırma hizmetlerindeki enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ederken, kiranın yıllık artış oranındaki gerilemenin sürdüğü anlatıldı.







ENFLASYON KADEMELİ DÜŞÜŞE GEÇECEK



Temel enflasyon göstergelerinin son iki ayda sınırlı da olsa yavaşlama eğilimi sergilediği belirtilen açıklamada, 'Petrol fiyatlarının Temmuz Enflasyon Raporundaki baz senaryo varsayımlarından daha olumlu seyretmeye devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörülmektedir' denildi.





Çekirdek enflasyona işaret edilen açıklamada, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı sınırlı oranda yükselerek yüzde 10,63'e ulaştığına işaret edildi. Bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranının ise yüzde 6,54 olarak gerçekleştiği ve geçen ayki yatay seyrini sürdürdüğü belirtildi.





Gıda fiyatlarının yemek hizmetleri fiyatları üzerindeki etkisinin sürdüğü ve bu grubun yıllık enflasyonundaki yükselişinin önceki aylara kıyasla yavaşlayarak da olsa devam ettiği anlatılan açıklamada, ulaştırma hizmetleri fiyatlarının ise enerji fiyatlarındaki artışların etkisiyle arttığı kaydedildi. Haberleşme hizmetleri yıllık enflasyonu özellikle baz etkisi kaynaklı olarak yükselirken, kiranın yıllık enflasyonunun yaklaşık 0,4 puan azalarak yüzde 13,70 olduğu belirtildi.







ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU 0,5 PUAN ARTIRDI



Enerji fiyatlarının, elektrik ile katı ve likit yakıt fiyatlarındaki artışların etkisiyle, Temmuz ayında yüzde 5,79 oranında yükseldiği ve böylece enerji fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 26,87 oranına ulaştığı vurgulandı. Elektrik fiyat artışının enflasyona yaptığı doğrudan katkısının yaklaşık 0,5 puan düzeyinde olduğu bildirilen açıklamada, 'Ağustos ayında, doğalgaz fiyat artışının enflasyon üzerindeki etkisinin ise yaklaşık 0,15 puan olması beklenmektedir' denildi.





Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonunun önceki aya göre değişmediği ifade edilen açıklamada,sezon indirimlerinin görüldüğü Temmuz ayında, giyim fiyatlarının önceki yıllara kıyasla daha yüksek bir oranda gerilediği, bunun yanında, Yeni Türk lirasındaki güçlenme ve iç talebin ılımlı seyrinin dayanıklı mal grubu fiyatları üzerinde etkisini gösterdiği anlatıldı.







ALTINDA ENFLASYON YÜZDE 32



Temmuz ayında (altın hariç) dayanıklı mal grubu fiyatları yüzde 1 oranında gerilediğine işaret edilen açıklamada, 'Bu gelişmede, otomobil fiyatlarındaki yüzde 3,08 oranındaki gerileme belirleyici olmuştur. Diğer taraftan, elektrikli ve elektriksiz aletler grubu fiyatları, beyaz eşya fiyatlarındaki maliyet kaynaklı artışlara bağlı olarak yükselmiştir. Ayrıca, altın fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,77 oranında artmış ve bu kalemde yıllık enflasyon yüzde 32,49'a ulaşmıştır' denildi.





Haziran ayında oldukça yüksek oranda gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin bir kısmının Temmuz ayında geri alındığı ifade edilen açıklamada, bakliyat fiyatlarında kuraklık kaynaklı etkilerin sürmesine rağmen, taze sebze-meyve fiyatlarındaki olumlu görünümün bu gruptaki fiyat artışlarını sınırlamaya devam edeceği öngörüldü.







EKMEK FİYATI İLK YARIDA YÜZDE 25 ARTTI



Son bir yıllık dönemde oldukça yüksek oranlı artışlar gözlenen işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında Temmuz ayında göreli bir yavaşlama gözlendiği kaydedilen açıklamada, özellikle, yılın ilk yarısında birikimli olarak yüzde 25,49 oranında artan ekmek fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 0,21 oranında sınırlı bir artış göstermesinin belirleyici olduğu ifade edildi. Yılın kalan döneminde işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızının kademeli olarak yavaşlayacağı öngörüsünde bulunuldu.





ÜFE'deki gelişmelere değinilen açıklamada, üretici fiyatlarında Temmuz ayında görülen artışın sanayi ürünleri fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı belirtildi. Temmuz ayında imalat sanayi fiyatlarının yüzde 1,04 oranında arttığı belirtilen açıklamada, petrol ürünleri fiyatlarında görülen yüzde 2,02'lik yükseliş arındırıldıktan sonra imalat sanayi fiyatlarındaki artışın yüzde 0,86'ya gerilediği belirtildi. Ana metal sanayi fiyatlarında Ocak ayından bu yana demir ve çelik fiyatlarındaki artışlar nedeniyle görülen yüksek oranlı artış eğiliminin Temmuz ayında yavaşlayarak devam ettiği ve sektör fiyatları geçen aya göre yüzde 2,61 oranında arttırdığı vurgulanan açıklamada; tekstil, giyim, deri, kağıt ve motorlu kara taşıtı sektörlerinde ise fiyatların Haziran ayına göre gerilediği ifade edildi.





Üretici fiyat endeksinde Temmuz ayında dayanıksız tüketim malları fiyatlarında önemli bir değişim gözlenmezken, diğer kalemlerin fiyatlarında artış görüldüğü anlatılan açıklamada, 'Ara malları fiyatlarında süregelen artışta ana metal sanayi, kimyasal ürünler ve plastik ve kauçuk ürünlerinin fiyatlarındaki yükselişlerin, dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki artışta ise mobilya fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, makine ve teçhizat fiyatlarındaki artışlar dayanıklı tüketim malları fiyatlarını yukarı çekerken, motorlu kara taşıtları fiyatlarındaki düşüşün bu artışı sınırladığı görülmektedir' denildi.








Kaynak: ANKA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.