Dostluk maçı Nabucco'ya da yaradı
Ermenistan’la oynanan tarihi milli maçın ilk olumlu yansıması Nabucco’da yaşandı. ABD ve Avrupa boru hattının Ermenistan’dan geçmesini önerdi.
TÜRKİYE ile Ermenistan arasında 6 Eylül'de oynanan ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen milli maçın yansıması Nabucco Projesi'nde ortaya çıktı. ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük önem verdiği Hazar Bölgesi doğalgazını Avrupa ülkelerine taşıyacak olan Nabucco Projesi'nde 'Ermenistan sürprizi' yaşanıyor. Almanya'nın da katılımıyla altı ortağın olduğu projede, Ermenistan'ın da ortak olmasının planlandığı ortaya çıktı. Projeye destek veren ABD ve Avrupa ülkelerinin, milli maç ile birlikte yeni bir döneme giren Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden faydalanarak, Ermenistan'ın projeye ortak olarak katılmasını önerdiği öğrenildi.
ABD ve Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye sunulan, Nabucco Projesi'nde Ermenistan'ın da yer almasına ilişkin önerinin, Türkiye ile Ermenistan arasında yapılan milli maçın ardından geldiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'da oynanan milli maça katılması, ABD ve Avrupa ülkelerinden de büyük destek görmüş, söz konusu ülkeler iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini istemişti.
İRAN'DAN GEÇMESİN...
BU gelişmelerin ardından, ABD ve AB ülkeleri temsilcileri, Nabucco Projesi'ne Ermenistan'ın da dahil edilmesi yönündeki niyetlerini Enerji Bakanlığı yetkililerine anlattı. ABD ve AB ülkeleri temsilcilerinin, projeye Ermenistan'ın katılması yönünde sadece nabız yokladığı öğrenildi. ABD ve AB ülkeleri temsilcilerinin, Rusya'nın Gürcistan'a yönelik operasyonun ardından, boru hattı için güvenli bir ülke olmayacağını, hattın İran'dan da geçmesini istemediklerini belirterek, bu nedenle geçiş ülkesi olarak en uygun ülkenin Ermenistan olacağını, Türk taraflara ilettiği öğrenildi. Teklifi Türkiye kabul ederse, Nabucco Projesi'ne Ermenistan'da ortak olacak ve boru hattı da Ermenistan'dan geçecek.
Temeli 2009'da atılacak
ABD ve Avrupa'nın, Rusya'nın Gürcistan'a saldırısının ardından Nabucco'nun bir an önce başlaması için Türkiye'ye yönelik baskı yapmaya başladığı belirtildi. Bu çerçevede, projeye gaz sağlayacak olan Azerbaycan ve Türkmenistan ile de görüşmeler yürütüldüğü ve projenin ev sahibi ülke anlaşmalarının da son aşamaya getirildiği kaydedildi. Projenin temelinin ise 2009 yılında atılması planlanıyor. Proje, Avrupa'nın Rusya'nın dışında alternatif bir gaz kaynağı olması açısından büyük önem taşıyor.
FRANSA DA DESTEKLiYOR
ERMENİSTAN'IN projeye dahil edilmesini, Türkiye'nin vetosu nedeniyle projeye ortak olamayan Fransa'nın da desteklediği bildirildi. Türkiye, Fransa'nın projeye ortak olmasını, sözde Ermeni tasarısına verdiği destekten dolayı veto ederek, projeye Fransa'nın yerine altıncı ortak olarak Almanya'nın katılmasına onay vermişti. Ermenistan'ın projeye ortak olmasındaki kulis faaliyetlerini de Fransa'nın yürüttüğü öne sürüldü. Projede halen Türkiye'nin dışında, Romanya, Bulgaristan, Avusturya, Macaristan ve Almanya da bulunuyor.
Kaynak: Star
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri