elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya Elektrik İhtiyacının %25'i Güneş Enerjisinden Karşılanacak

Güneş enerjisi, 2050 yılına kadar dünyanın elektrik ihtiyacının %20 ila %25'ini karşılayabilir.



A- A+
18.05.2010 tarihli yazı 7948 kez okunmuştur.

Geçtiğimiz hafta Valencia, İspanya'da düzenlenen Akdeniz Güneş Planı'nda sunulan rapora göre, bu önemli gelişme iki yeni analizden meydana geliyor: Solar Fotovoltaik Güneş Panelleri (PV) ve Yoğunlaştırılmış Güneş Gücü (CSP). Buna göre güneş panelleri kullanılarak devasa aynalar aracılığıyla toplanan güneş ışınlarının panellerdeki sıvıyı ısıtması yoluyla türbinlerin harekete geçirilmesi amaçlanıyor.





Uluslararası Enerji Kurumu (IEA) Müdürü Nobuo Tanaka, bu iki teknolojinin birleşimiyle enerji güvenliğinin artırılması yolunda hatrı sayılır bir ilerleme olacağını ve 2050'ye kadar 60 milyar ton CO2 tasarrufu sağlanabileceğini söyledi. Yol haritası, gelişen teknolojiyle bunun mümkün olabileceğini söylemekle birlikte, farklı üretim birimlerinin rekabeti yerine bu iki teknolojinin de birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirtiyor. Buna göre, PV ve CSP birlikte 2050 yılında 9000 terawatt saat güç üretebilir.





Tanaka, " Önümüzdeki on yıl, güneşten elde edilecek elektriğin gelişmesine imkan verecek güçlü politikaları hayata geçirebilmek için çok kritik. Bu teknolojilerin uygun yer ve zamanlarda rekabet edebilir şekilde geliştirilmesi ve erkenden yaygınlaştırılmasına destek olmak için; uzun vadeli, önceden kestirilebilir, güneş odaklı teşviklere ihtiyacımız var." dedi.





IEA'ya göre bu potansiyelin gerçekleşmesi için, hükümetlerin uzun vadeli ve güneş enerjisi yoğunluklu planlar hazırlamaları ve araştırma-geliştirme işlemleri için fon temin etmeleri şart.





Rapora göre uygun politikalarla, PV yardımıyla güneş enerjisinden elektrik üretiminin evlerde ve işyerlerinde 2020 yılına kadar yer alabileceği, birçok bölgede fosil yakıtlarla rekabet edebilecek duruma gelebileceği ve bu durumda güneş alan yerlerde, 2030'a kadar küresel elektrik ihtiyacının %5'ini, 2050'ye kadar ise %11'den fazlasını üretebileceği belirtildi.





IEA, yine doğru politikalarla CSP yardımıyla enerji üretiminin, en çok güneş alan yerlerde 2020'ye kadar en üst seviyeye çıkmasını öngörüyor. CSP elektriğinin uzun mesafeler için ulaşım hatlarının yapılması da üstünde önemle durulan bir diğer konu. Özellikle Çin, Hindistan, ABD gibi büyük ülkeler için bu süreç geliştirilmek zorunda. Yine bu hatlardan bazıları sınırları aşacak, bazıları ise Akdeniz'in kuzey ve güney kıyılarını birbirine bağlayacak.





Isıl depolama sayesinde, CSP yardımıyla güneş enerjisinden her an her saniye elektrik üretilebilecek. Böylece CSP'nin 2025 ile 2030 yılına kadar rekabetçi bir yapıya sahip olması tahmin ediliyor. Kuzey Amerika'nın en büyük CSP elektrik üreticisi olması bekleniyor. Kuzey Amerika'yı Kuzey Afrika ve Hindistan'ın takip edeceği belirtiliyor. Kuzey Afrika'nın büyük olasılıkla üretiminin yarısını, en büyük ikinci elektrik tüketicisi olan Avrupa'ya ihraç etmesi bekleniyor. Bu gelişmelerle, tıpkı PV gibi, CSP'nin de 2050 yılına küresel elektrik talebinin %11 veya daha fazlasını karşılaması öngörülüyor.





Tanaka sözlerini şöyle tamamladı: "PV ve CSP türleri birbirleriyle yarışmak yerine birbirlerini tamamlayan parçalar olacaktır. CSP panellerinin esnekliği ve kapasitesi, ağ operatörlerinin güneş ve rüzgar enerjileri gibi yenilenebilir enerjiyi daha fazla miktarda toplamasına yardım edecektir. PV panelleri ise farklı iklim koşullarında yayılmaya müsait olup, yenilenebilir enerjiyi son tüketiciye aracısız şekilde, doğrudan getirecektir."



Cleanergy/Takepart



Çeviri: Emre GÜRBÜZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.