elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Robotu:
AutoHaul

Avustralya'da faaliyet gösteren madencilik firması Rio Tinto, uzun süredir geliştirmekte olduğu ve şu an tam kapasite ile otonom olarak çalışan, ‘dünyanın en büyük robotu’ olarak nitelendirdiği Autohaul adlı trenin detaylarını duyurdu. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.01.2019 tarihli yazı 4248 kez okunmuştur.
Otonom olarak çalışan araçlar arasına Autohaul da katıldı. Avustralya'da bulunan Rio Tinto maden firması dünyanın en büyük robotu olan otonom treni duyurdu. 1,3 milyar dolar değerine sahip bu çalışma sadece sekiz ay sürdü. Rio Tinto, 1.3 milyar dolarlık sürücüsüz trenin 10 yıl sonra tamamen faaliyete geçeceğini açıkladı.

Madenci, Mayıs ayında "dünyanın en büyük robotunu" test etmek için ulusal demiryolu güvenliği regülatöründen onay aldı ve tam yük ile madenden limana tren yolculuğunu Temmuz ayında gerçekleştirdi. Aşırı yük ile yolculuk sayısını arttırdı ve 1 milyon kilometreden sonra tren otonom olarak çalışmaya başladı.

Rio'nun Pilbara'da 1700 kilometreden fazla pistte yaklaşık 200 adet lokomotifi var ve cevherleri, 16 madenden dört limana taşıyor.

Her lokomotif ve hat, Batı Pilbara'daki en kısa Robe River hattından ayrı olarak otomatikleştirildi. Trenler, şirketin Perth'deki operasyon merkezi tarafından uzaktan kontrol ediliyor. Rio, üretimi ve kar payını arttırmak için 10 yıl önce otomasyon araştırmalarına başladı. 2013 yılında Rio Tinto, bir çalışanın yıllığı, yılda 240.000 ABD doları olacak şekilde 400 sürücü çalıştırdı. Sendikalar bu çalışmanın, tren sürücülerinin işlerini etkileyeceğinden endişe duyuyordu, fakat şirket zorla işten çıkarma olmayacağını belirtti. Ayrıca; saha, yakıt taşımacılığı, inşaat, bakım ve teşhis rollerinde de tren sürücülerine ihtiyaç olduğunu ifade etti.


 


►İlginizi Çekebilir: Sürücüsüz Kamyon: T-Pod
 

Ortalama olarak Rio Tinto trenleri 800 kilometre yol kat eder ve bir yolculuk yaklaşık 40 saat sürer.

Rio'nun demiryolu, liman ve ana servis patronu Ivan Vella, sonuçların olumlu olduğunu söyledi. "Bu boyutta bir demiryolu ağını otomatikleştirmek ve Pilbara gibi uzak bir yerde ölçeklemek zorlu bir yolculuk oldu, ancak sonuçlar, daha fazla sistem esnekliği sağlayarak ve darboğazları azaltarak verimliliği artırmak için önemli bir potansiyele işaret ediyor." dedi ve ekledi "Ağımızdaki güvenli ve başarılı dağıtım, Rio Tinto içindeki öncü ruhun güçlü bir yansımasıdır."

Autohaul lokomotifleri, operasyon merkezinden sürekli izlenen yerleşik kameralarla donatılmış. Autohaul’un, Rio’nun Pilbara demir cevheri kapasitesini 340 milyondan 360 milyon tona çıkarması ve madencilik devinin piyasa koşullarına göre üretimini daha kolay aşağı ve yukarı kaydırmasına izin vermesi bekleniyor. Ayrıca, bu robot ile Rio Tinto' nun demir cevheri bölümüne 2021 yılına kadar 500 milyon dolar ek nakit akışı sağlanacak.

Dünyanın ikinci büyük madencisi Rio Tinto, yaptığı bir açıklamada, 2019 'da Batı Avustralya'nın Pilbara bölgesindeki 2.6 milyon dolar değerindeki Koodaideri demir cevheri madenini yenilemek için düğmeye bastığını açıkladı.

Yazar: Pelda Gezer



Kaynak:

►perthnow.com

►mining.com
►smh.com
 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.